Τεχνολογία

Δυναμικό ξεκίνημα στο VR κάνει η Facebook

Ακούστε το άρθρο

Δυναμική είσοδο στην εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality) έκανε η Facebook με την είσοδο της νέας χρονιάς, προσλαμβάνοντας τον Hugo Barra, λίγες μόλις μέρες αφότου εγκατέλειψε την κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphone Xiaomi Corp. για να ηγηθεί του συγκεκριμένου τμήματος της εταιρείας.

Ο Barra, ο οποίος οργάνωσε και εκτέλεσε την διεθνή επέκταση της Xiaomi, θα αναλάβει πλέον μια διαφορετική πρόκληση ως αντιπρόεδρος του τμήματος εικονικής πραγματικότητας της εταιρείας. Θα χρειαστεί να περιηγηθεί στην ανταγωνιστική και νέα αγορά, όπου οι μάσκες εικονικής πραγματικότητας του Facebook, Oculus Rift και Gear κέντρισαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών χωρίς όμως να καταφέρουν να κυριαρχήσουν στην αγορά. Ο Barra θα αξιοποιήσει την εμπειρία που αποκόμισε από την προώθηση των smartphone και του λειτουργικού συστήματος Android της Google, υπό το εμπορικό σήμα της Xiaomi για να βοηθήσει την Oculus.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Facebook, δρομολογεί την αντικατάσταση του τέως διευθύνοντα συμβούλου της Oculus, Brendan Iribe, ήδη από τον Δεκέμβριο, αναζητώντας στην αγορά έναν ικανότερο αντικαταστάτη του.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Facebook αγόρασε την Oculus για περίπου 2 δισ. δολάρια το 2014. Ο CEO του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, Mark Zuckerberg, άλλωστε οραματίζεται εδώ και καιρό την εικονική πραγματικότητα ως μια ακόμα κοινωνική πλατφόρμα και ο Barra καλείται να βοηθήσει την εταιρεία στο να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό.  Αν οι προσπάθειες καρποφορήσουν, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα μια πρωτιά για το κοινωνικό δίκτυο δεδομένου και του γεγονότος πως όσο ασχολούνται με την εικονική πραγματικότητα, μέχρι στιγμής, εστιάζουν τις προσπάθειές τους στο gaming.

«Ο Hugo συμμερίζεται την πεποίθηση μου ότι η εικονική καθώς και η επαυξημένη πραγματικότητα θα είναι η επόμενη μεγάλη υπολογιστική πλατφόρμα», δήλωσε ο Zuckerberg σε ένα post του στη σελίδα του στο Facebook. «Θα μας δώσει τη δυνατότητα να βιώσουμε εντελώς νέα πράγματα και να είμαστε πιο δημιουργικοί από ποτέ».

Ο Barra παραιτήθηκε από την Xiaomi με έδρα το Πεκίνο μετά από μια ταραχώδη πορεία τεσσάρων χρόνων κατά την οποία η εταιρεία ανήλθε στην κορυφή της εγχώριας αγοράς πριν την μιμηθούν οι τοπικοί ανταγωνιστές της και καταφέρουν να την εκθρονίσουν από αυτή. Εν συνεχεία του ανατέθηκε να επεκτείνει την εταιρεία παγκοσμίως, και κυρίως να επιτύχει την διείσδυση της στην αγορά της Ινδίας, όπου οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια για πρώτη φορά το 2016.

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από την Canalys and Counterpoint Research η Xiaomi συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων πέντε εταιρειών που πουλάνε τα κινητά τους στη χώρα, η αγορά της οποίας θεωρείται η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά τηλεφώνου του κόσμου. Ωστόσο, η εταιρεία δεν τα έχει καταφέρει τόσο καλά σε άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, που είναι και η χώρα καταγωγής του Barra.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Xiaomi αποτιμήθηκε 45 δισ. δολάρια το 2014, γεγονός που την κατέταξε στη λίστα με τις μεγαλύτερες startup παγκοσμίως. Μάλιστα κάποιοι την συνέκριναν μέχρι και με την Apple Inc., μετά τον διπλασιασμό των εσόδων της μέσα σε ένα έτος και την αναρρίχηση στην στην κορυφή της κινεζικής αγοράς smartphone. Έκτοτε βέβαια τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά, ο στόχος του 2015 δεν πιάστηκε και η εταιρεία βρέθηκε πίσω από άλλες κινεζικές μάρκες όπως οι Vivo, Oppo και Huawei.

«Ήταν όνειρό μου να εργαστώ στο VR, απ’ όταν επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα ήταν αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, πλέον, μπορούμε να τραβήξουμε selfie μας στον εικονικό κόσμο», δήλωσε ο Barra σχολιάζοντας την ανάρτησή του Zuckerberg.

Πηγή: insider.gr 

Όλη η επικαιρότητα