Ελλάδα Κόσμος

Δύο ελληνικά μπαρ στα κορυφαία του κόσμου

Ακούστε το άρθρο

ην Τετάρτη στο Roundhouse του Λονδίνου ανακοινώθηκε η λίστα 50 World’s Best Bars με τα 50 καλύτερα μπαρ σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είχε έντονη παρουσία για άλλη μια χρονιά με δυο αθηναϊκά bar αλλά και αρκετούς bartenders από την χώρα μας οι οποίοι δουλεύουν σε κορυφαία και βραβευμένα μπαρ. Όμως αυτή η λίστα είναι και ένας υπέροχος ταξιδιωτικός οδηγός για να γυρίσεις τον κόσμο, να γνωρίσεις κάθε ένα μπαρ και να ζήσεις μια μοναδική cocktail εμπειρία

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα δικά μας. Για άλλη μια χρονιά το The Clumsies βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα της λίστα. Συγκεκριμένα φέτος κατέλαβε την 7η θέση, ενώ το 2016 ήταν στην 9η και πέρσι στην 6η. Στην παρθενική του εμφάνιση στην λίστα βρέθηκε στην 22η θέση το 2015. Αν κάτσεις να δεις ποια μπαρ βρίσκονται μέσα στην δεκάδα τότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι για ολόκληρη την πόλη η θέση που έχει το Clumsies αλλά και η συνέπεια που δείχνει. Για αυτή την ομάδα στόχος είναι η κορυφή και είναι σίγουρο ότι θα την πετύχουν κάποια στιγμή.

Από την άλλη έχουμε το αγαπημένο Baba au Rum το οποίο βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία. Πριν από τρία χρόνια το 2016 βρισκόταν στην 40η θέση, ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε στην 30η ενώ φέτος σκαρφάλωσε στην 22η θέση. Ένα ακόμα μπαρ με έντονο ενδιαφέρον είναι το Lost & Found το οποίο βάζει την Λευκωσία στον παγκόσμιο χάρτη. Το Lost & Found μπήκε στην λίστα το 2015, πέρσι βρέθηκε στην 29η θέση και φέτος ανέβηκε και βρέθηκε στην 25η.

Ο βασιλιάς της λίστας όμως είναι το Dandelyan του χαρισματικού Ryan Chetiyawardana το οποίο βρίσκεται μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο Mondrian hotel του Λονδίνου και κατάφερε σε τρία μόλις χρόνια να φτάσει στην κορυφή. Αν ξέρεις την φράση ‘ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς’ τότε κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τούτο το μπαρ. Λίγες μέρες πριν βραβευτεί ο ίδιος ο Ryan είχε ανακοινώσει το κλείσιμό του για να δημιουργηθεί κάτι ακόμα μεγαλύτερο και λαμπρότερο.

Για να το δούμε και λίγο γεωγραφικά, το Λονδίνο εκτός από το κορυφαίο μπαρ της λίστας μετράει άλλα εννέα με τέσσερα πρωτοεμφανιζόμενα. Scout (No.28), Three Sheets (No.29), Swift (No.46) και Coupette (No.18). Επίσης μέσα στην λίστα βρίσκονται τα Connaught Bar (No.5) το οποίο έχει την μεγαλύτερη συνέπεια στα δέκα χρόνια του διαγωνισμού. Επίσης το περσινό πρώτο της λίστας American Bar at The Savoy, στο οποίο δουλεύει ο Έλληνας Γιάννης Σιτανός βρέθηκε στην δεύτερη θέση. Τα υπόλοιπα μπαρ του Λονδίνου είναι το Bar Termini (No.6) στο οποίο head bartender είναι ο Έλληνας Νίκος Ταχμαζής,  Oriole (No.17) και το Happiness Forgets (No.35).

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν στην λίστα δέκα μπαρ με την Νέα Υόρκη να κρατάει τον ρόλο της Μητρόπολης με έξι. To The NoMad (No.4) Dante (No.9), Employees Only (No.26), Attaboy (No.15), The Dead Rabbit (No.16) και BlackTail (No.41). Από το Σαν Φρανσίσκο μπήκαν στην λίστα δύο μπαρ ενώ από ένα είχαν το Σικάγο και το Μαϊάμι.

Η άλλη μεγάλη μπαρ σκηνή βρίσκεται στην ανατολή με την Σιγκαπούρη να έχει τα πρωτεία. Manhattan (No.3), Atlas (No.8), Operation Dagger (No.23) και 28 HongKong Street (No.34), ενώ το Native βρέθηκε στην θέση 13 σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα σε θέσεις αφού πέρσι ήταν στην 31η. Από την Λατινική Αμερική βρέθηκαν μερικά από τα μπαρ τα οποία είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά στο event Latin America Bar του Clumsies αλλά και μερικά ακόμα από το Πουέρτο Ρίκο, το Μεξικο, την Αργεντινή και το Περού.

Για κλείσιμο θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη όπου από την Ισπανία είχαμε δύο νέα  μπαρ στην λίστα, το Paradiso από την Βαρκελώνη στην 37η θέση και το Salmon Guru από την Μαδρίτη στην 47η θέση. Από το Παρίσι παρέμειναν στην λίστα τρία μπαρ, Le Syndicat (No.24), Little Red Door (No.33) kai Candelaria (No.42). Τέλος ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ επέστρεψε στην λίστα στην 27η θέση και δεν είναι άλλο από το Central Station της Βηρυτου.

Ποιος όμως φτιάχνει τη λίστα;

510 ειδικοί από τον χώρο των μπαρ και των ποτών από 58 διαφορετικές χώρες ψηφίζουν κάθε χρόνο τα αγαπημένα τους μπαρ τα οποία και είναι υποχρεωμένοι να έχουν επισκεφθεί έστω και μια φορά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν 7 μαγαζιά από τις οποίες τουλάχιστον οι 3 θα πρέπει να είναι για μαγαζιά εκτός της χώρας που διαμένουν. Το σώμα των ψηφοφόρων αποτελείται από bartenders, δημοσιογράφους αλλά και cocktail aficionados οι οποίοι γίνονται όλο και περισσότεροι. Είναι η δέκατη χρονιά που διοργανώνεται ο διαγωνισμός και κάθε χρόνο έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση παγκόσμια.

ΠΗΓΗ

Όλη η επικαιρότητα