Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δύο ισόβια και πάνω από 190 χρόνια φυλακή στους 17 κατηγορούμενους για διακίνηση ναρκωτικών

dyo_isovia_kai_pano_apo_190_hronia_fylaki_stoys_17_katigoroymenoys_gia_diakinisi_narkotikon.jpg
Ακούστε το άρθρο

Άσχημες «καμπάνες» βάρεσαν το πρωί της Παρασκευής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για τους κατηγορούμενους της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης χασίς και κοκαΐνης, με τα δίδυμα αδέλφια από τη Μεσσήνη να καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη και στους υπόλοιπους να επιβάλλονται βαρύτατες ποινές.

Το δικαστήριο έκρινε όλους τους κατηγορούμενους ενόχους, με τους 16 από τους 17 να καταδικάζονται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα, παρά την αντίθεση πρόταση της εισαγγελέως, καταδίκασε τα δίδυμα αδέλφια, δεχόμενο συγκεκριμένα ότι το προσδοκώμενο κέρδος από την παράνομη δραστηριότητά τους υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ. Ωστόσο, απάλλαξε όλους τους κατηγορουμένους από την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Επίσης, δε δέχτηκε την τοξικομανία ως ισχυρισμό των κατηγορουμένων, αναγνωρίζοντάς την μόνο σε δύο. Κατάφεραν, πάντως, αρκετοί, παρά τις υψηλές ποινές καθείρξεως, ακόμα και 19 χρόνια, να κερδίσουν την έφεση με αναστέλλουσα δύναμη και έτσι να μην οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό.
 
Ένοχοι
Τις πρώτες βαριές ποινές άκουσαν τα δίδυμα 50χρονα αδέλφια από τη Μεσσήνη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από κοινού και τη διακίνηση ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα, στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης και με παράνομο όφελος που ξεπερνά τα 75.000 ευρώ. Καταδικάσθηκαν έκαστος σε ισόβια κάθειρξη, κάθειρξη 5 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης και στον 67χρονο συνταξιούχο αστυνομικό. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, για τη διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιό της και κατοχή εκρηκτικών και πυρομαχικών. Το δικαστήριο του επισήμανε πως στον καθορισμό υψηλής ποινής έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι έχει διατελέσει αστυνομικός. Του επιβλήθηκαν για τις κακουργηματικές πράξεις 21 χρόνια κάθειρξης και χρηματική ποινή 100.500 ευρώ, ενώ για το πλημμέλημα φυλάκιση 6 μηνών.

Σε κάθειρξη 5 ετών και φυλάκιση 1 έτους καταδικάσθηκε ξενοδοχοϋπάλληλος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και για διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο αυτής. Λόγω σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων υγείας το δικαστήριο έδωσε στην έφεση αναστέλλουσα δύναμη και επέβαλε τον περιοριστικό όρο να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα.

Με την ίδια κατηγορία καταδικάσθηκε και  ιδιωτικός υπάλληλος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 9 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

22χρονος από τη Μεσσήνη, που δεν παραστάθηκε στη δίκη αλλά είχε εξουσιοδοτήσει δικηγόρο, κρίθηκε ένοχος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και για διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο αυτής. Του αναγνωρίσθηκε ελαφρυντικό πρότερου εντίμου βίου και του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 7 ετών και 1 έτους φυλάκιση, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
 
«Βροχή» οι καθείρξεις
Νεαρός τσιγγάνος, που επίσης δεν παρέστη στη δίκη, καταδικάσθηκε ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και για διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο αυτής, ενώ αναγνωρίσθηκε ότι είναι τοξικομανής. Του επιβλήθηκε συνολική ποινή καθείρξεως 7 ετών και του δόθηκε αναστολή μέχρι την έφεση, με τον όρο να συνεχίσει την παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

60χρονος από τη Μεσσήνη, που θεωρήθηκε ως αποθηκάριος των ναρκωτικών,  κρίθηκε ένοχος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και για διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο αυτής, ενώ του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Του επιβλήθηκε συνολική ποινή καθείρξεως 10 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Άνεργος από τη Μεσσήνη καταδικάσθηκε ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και για διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο αυτής. Ως υπότροπος του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 19 χρόνων και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Ξυλουργός, που έχει θεωρηθεί μεταφορέας τον ναρκωτικών, κρίθηκε ένοχος ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και για διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο αυτής και καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.

Ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και για διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο αυτής κρίθηκε ένοχος άλλος κατηγορούμενος από τη Μεσσήνη και του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 19 ετών. Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Με την ίδια κατηγορία καταδικάσθηκε και δημοτικός υπάλληλος και, αφού του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά την πράξη, του επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 4 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε 62χρονο άνεργο από τη Μεσσήνη, που θεωρήθηκε αποθηκάριος των ναρκωτικών, για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση και τη διακίνηση ναρκωτικών επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών, του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά την πράξη και δόθηκε η δυνατότητα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

42χρονος από τη Μεσσήνη κρίθηκε ένοχος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και για διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο αυτής, ενώ του επιβλήθηκε συνολική ποινή καθείρξεως 13 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ και θα παραμείνει στη φυλακή.

Με την ίδια κατηγορία αλλά ως υπότροπος για ναρκωτικά καταδικάσθηκε και χρήστης από την Ανάληψη, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 19 χρόνων κάθειρξης και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Νεαρός Αλβανός που εκτίει ήδη ποινή για ληστεία, καταδικάσθηκε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και για διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο αυτής και του επιβλήθηκε συνολικά ποινή καθείρξεως 16 χρόνων και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.

Τέλος, χρήστης ναρκωτικών ουσιών από τη Φοινικούντα κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανής και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3ετών με 3ετή αναστολή. 

 
 
 
Πηγή: tharrosnews.gr

Όλη η επικαιρότητα