Δύο τρόϊκες;

Είχαμε συνηθίσει και η απουσία δεν μας πήγαινε καλά, όλο ανησυχία και εκνευρισμό ήμασταν, αλλά να που με το πέρας των εορτών, αποκαθίσταται η κανονικότητα και έρχεται η γνωστή μας τρόϊκα, που λέγεται και….θεσμοί, όχι βέβαια ότι έρχονται οι θεσμοί, αυτοί δεν έχουν υπόσταση προσώπου, δεν μετακινούνται, αλλά έρχονται οι εκπρόσωποί τους.

Μπορούμε  ακόμη, να τους αποκαλέσουμε και ελεγκτές, ή απεσταλμένους των δανειστών, ή των κηδεμόνων μας, μπορούμε εν τέλει να τους αποκαλούμε όπως θέλουμε, η ουσία όμως είναι ότι ξαναέρχονται για να ελέγξουν τα πεπραγμένα μας και αν τηρήσαμε τους κανόνες που μας έχουν θέσει στο παρελθόν κατά των δανεισμό μας.

Και τούτο θα συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμη, φαίνεται πως μπορεί και μέχρι την εξόφληση των δανείων μας, μέχρι το έτος 2060, όπως υπολογίζεται από τους ίδιους, αλλά και από την κυβέρνησή μας και βέβαια όσοι γνωρίζουν από δάνεια και τράπεζες, ξέρουν πως ο δανειστής βρίσκεται πάντα κοντά στον δανειζόμενο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και ως ελεγκτής.

Έτσι λοιπόν μην μας εκπλήσσει το γεγονός της άφιξης της τρόϊκας και μην το συνδέουμε με την λεγόμενη έξοδο από τα μνημόνια, ή όπως την αισθάνεται ο καθένας, γιατί ουσιαστική έξοδος θα υπάρξει όταν εξοφλήσουμε τα δάνεια, ή όταν φτάσουμε σε μία κατάσταση της οικονομίας, ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια προς τους δανειστές, αλλά να απολαμβάνουν και οι πολίτες συνθήκες ευνομούμενης οικονομίας και αναπτυγμένης κοινωνίας.

Δυστυχώς σήμερα και για πολλά χρόνια ακόμη όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, δεν έχουμε ομαλές συνθήκες στην οικονομία και στην κοινωνία, το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει από τους φόρους, τα τοκοχρεολύσια, ούτε την λειτουργία του κράτους, δεν μπορεί να κάνει δημόσιες επενδύσεις, ούτε να στηρίξει επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα σε σημείο που να μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη, ώστε να παραχθεί κέρδος και υπερκέρδος, να φορολογηθεί και να κατανεμηθεί ανάλογα.

Γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε όλοι ότι βιώνουμε μία κατάσταση συντήρησης όσο γίνεται, με υπερπροσπάθειες από την πολιτεία να κρατηθεί η κοινωνία όρθια, αλλά δυστυχώς με αδυναμία του πολιτικού συστήματος να συνεννοηθεί, να χαράξει μία παραδεκτή απ όλους πορεία και να τραβήξει η κατάσταση μπροστά.

Έτσι λοιπόν θα συνεχίσουμε να έχουμε την τρόϊκα στην πλάτη μας, ευτυχώς όχι πλέον στα ξενοδοχεία αλλά στα υπουργεία και θα πρέπει να είμαστε τυχεροί, σε λίγο που θα βγούμε στις αγορές για δανεικά, αν μας δώσουν  χαμηλό επιτόκιο και αν οι ιδιώτες δανειστές αποφύγουν να στέλνουν την δική τους τρόϊκα για ελέγχους και τεχνική στήριξη.

Θα ήταν πολύ δύσκολο και προσβλητικό ίσως να έχουμε δύο τρόϊκες για ελέγχους , και προαπαιτούμενα, αιτούμενα και όπως αλλιώς μπορεί να βαφτίζονται κατά περίσταση και να κυριαρχήσει η αίσθηση ότι πάμε χειρότερα από πριν, ακόμη και αν πάμε καλύτερα, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει το πολιτικό και οικονομικό κλίμα και να ξαναβρεθούμε στις αρχές του 2010, όταν οι αγορές σταμάτησαν να μας δανείζουν.

Προσοχή λοιπόν από όλους του πολιτικού συστήματος και  από τους πολίτες, για αναζήτηση κοινής λογικής, μήπως και μπορέσουμε να ξεσκαλώσουμε.-