Ηλεία

Δυσοίωνο… ασφαλιστικό για εργαζόμενους & συνταξιούχους – Ενημερωτική εκδήλωση στην Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

Το ασφαλιστικό ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας το Σάββατο το απόγευμα, στο χώρο του ΕΚΑ.

Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ) και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΠΟΚΠ Τάσος Ζερβός και το πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΙΚΑ Θωμάς Κακαβάς.

Αρχικά, η πρόεδρος του ΕΚΑ Νατάσα Παναγιωτάρα αναφέρθηκε στον στόχο της ενημερωτικής εκδήλωσης, καλώντας τον κόσμο να ενημερωθεί και να αντισταθεί στα αντιλαϊκά μέτρα της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, τα οποία ταλανίζουν εργαζόμενους και συνταξιούχους και καθιστούν αβέβαιο και δυσοίωνο το μέλλον για τους ίδιους και για τους ανέργους.

Ο κ. Ζερβός επεσήμανε ότι το συμπέρασμα από αυτό το νέο νομοσχέδιο είναι ότι ουσιαστικά θα «θωρακίσει» τον νόμο Κατρούγκαλου και ταυτόχρονα θα περάσει την συγχώνευση του επικουρικού ταμείου του ΕΤΕΑΕ στον ΕΦΚΑ, μιας και όπως είπε αυτή είναι και η βασική επιδίωξη, με στόχο την κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ.

Από την πλευρά του ο κ. Κακαβάς τόνισε ότι οι ανατροπές συνεχίζονται στην κοινωνική ασφάλιση.

«Θέλουμε να κινητοποιηθεί ο κάθε εργαζόμενος γιατί καθορίζεται και το μέλλον του, αλλά και το παρόν του, αφού ασφαλιστικό είναι και η υγεία, τα χαμηλά μεροκάματα και η χαμηλή ασφάλιση, που παραπέμπουν σε χαμηλές παροχές.

Το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 55% προσλήφθηκαν με μισθούς μέχρι 300 ευρώ. Ένας νέος άνθρωπος, δεν είναι μόνο πότε θα βγει στη σύνταξη, αλλά πως θα κάνει οικογένεια, πως θα ζήσει, πως θα προστατευτεί η μητρότητα και μέσα στο χώρο εργασίας;

Η ΝΔ σήμερα όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, συντηρεί όλο το ασφαλιστικό πλαίσιο και ένας ελάχιστος αριθμός θα δει περιορισμένες αυξήσεις. Αντίθετα, όσοι έχουν μέχρι 30 χρόνια, δεν θα δουν καμία διαφορά στη σύνταξή τους. Και εννοούμε ότι τα 9000 ένσημα για παράδειγμα θα συγκεντρώνονται σε 60 χρόνια. Άρα δεν μιλάμε για μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Η μόνη λύση είναι ο αγώνας, ο κάθε εργαζόμενος να δράσει με τους άλλους εργαζόμενους. Ο πλούτος λένε ότι μεγαλώνει, αλλά η τάση είναι να μειώνονται τα έσοδα αυτού που παράγει τον πλούτο.  Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα ξεσηκωθεί, ενόψει της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού», είπε ο κ. Κακαβάς.

Όλη η επικαιρότητα