Δυτική Αχαΐα: Οριστικά στην Κ.Αχαΐα η χαρτογράφηση αντί της Πάτρας

Θετικές είναι οι εξελίξεις, που αφορούν στην κτηματογράφηση περιοχών της Δυτικής Αχαΐας -πλην της Δύμης – αφού η δημοτική αρχή του Χρ. Νικολάου, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών ακινήτων του δήμου, κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει τον αρχικό της σχεδιασμό, φθάνοντας στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Η ΣΥΣΚΕΨΗ
Σε συνάντηση εργασίας που έγινε στο Δημαρχείο, παρόντων συνεργατών της ΑΕ «Εθνικό Κτηματολόγιο», του δημάρχου, του προέδρου του δημοτικού συβουλίου Ηλ. Καραμπελιά και αρκετών κοινοταρχών, τέθηκαν τα βοηθητικά εκείνα στοιχεία που – κατά τον δήμο – επέβαλαν την υλοποίηση της υποβολής δηλώσεων από πλευράς υπόχρεων, στην Αχαγιά και όχι υποχρεωτικά μέσω μετάβασης στην Πάτρα.

 

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Το στοιχείο που ήταν ενισχυτικό του αιτήματος, για λειτουργία Γραφείου Κτηματογράφησης στην Κάτω Αχαΐα, ήταν ότι το ποσοστό δικαιωμάτων γης, σε επίπεδο νομού, αγγίζει στον Κάμπο σχεδόν το 40%, οπότε η περιοχή έχει λόγο να ζητά την καταγραφή στο «Εθνικό Κτηματολόγιο», τοπικά και όχι διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα.
Σημαντικά μέτρησε, τόσο το προ διετίας ψήφισμα διαμαρτυρίας του δήμου, αλλά και η παραχώρηση αίθουσας στο Δημαρχείο (με ανάλογο εξοπλισμό) και προσωπικό του ΕΚ, για κτηματογράφηση στην Κ. Αχαΐα.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ωστόσο, η καινούργια κτηματογράφηση δεν προέβλεπε τη διαδικασία αυτή, σε καμία άλλη έδρα δήμου, πλην της Πάτρας, κάτι που ώθησε τους υπευθύνους του δήμου, να θέσουν το παλιότερο αίτημα στην υποεργολάβο κοινοπραξία του Κτηματολογίου.
Με σωστή τακτική και επιχειρηματολογία, ο δήμος πέτυχε ν’ αποσπάσει τη δέσμευσή της, ότι οι δηλώσεις θα παραλαμβάνονται τελικά στην έδρα της Δυτικής Αχαΐας, από ορισμένους συνεργάτες της, σε συστέγαση με το προηγούμενο γραφείο.

 

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
Προηγήθηκε μία πολύ προσεκτική διαχείριση του θέματος από την πλευρά του δήμου, θέτοντας ευθέως το ερώτημα: «Γιατί να μην θέλει η εταιρία να βοηθήσει τους δημότες, ώστε να πάρει τα δικαιώματα που ζητούνται, σε παραχωρημένη μάλιστα στέγη».
Το επιχείρημα θεωρήθηκε λογικό, αφού και εξυπηρέτηση παρείχε και δεν επιβάρυνε οικονομικά το ΕΚ, με το παραχωρημένο κτίριο.