WEB tv Αχαϊα

Δυτική Αχαΐα: Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις – Δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της φωτιάς στη δυτική Αχαΐα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, περίπου 60 άτομα, παραμένει στο σημείο και επιχειρεί με στόχο να θέσει το συντομότερο τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο ενώ επιχειρούν από το πρωί και εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί χιλιάδες ριζει ελιές, αμπέλια, σταφίδες και μελίσσια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγο Αγροτών δυτικής Αχαΐας Γιώργο Βεσκούκη η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Τη μεγαλύτερη καταστροφή έχουν υποστεί οι ελιές. “Σε περίπωση που έχει καεί μέσα ο κορμός τότε μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή και άλλα δέκα χρόνια για να δουμε πάλι την καλλιέργεια στην περιοχή. Αν έχει μείνει ο κορμός, τότε θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον άλλα τρία με τέσσερα χρόνια για να δούμε καρπό στα δέντρα”, συμπληρώνει ο κ. Βεσκούκης.

Να κηρυχθεί η περιοχή, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητά ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου μετά το χθεσινό καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, την οποία «φρέναραν» σήμερα τα εναέρια μέσα αφού κατέκαψε περισσότερα από 2χλμ δασική έκταση, πολλές καλλιέργειες, ένα σπίτι στην Άρλα και στάβλους.

Παράλληλα, ο κ. Νικολάου, ζητά άμεσα να καταρτιστεί για την περιοχή Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε τί θα γίνει με τις πρώτες βροχές… Πρέπει άμεσα να θωρακίσουμε τα χωριά γιατί θα μας «πνίξουν» και οι πλημμύρες αφού δεν έχουν μείνει φυσικά αναχώματα», τονίζει ο δήμαρχος μιλώντας στο dytikanea.gr από το μέτωπο της φωτιάς.

Ο κ. Νικολάου ζητά από την Πολιτεία, άμεσα να κηρύξει τη δυτική Αχαΐα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τονίζοντας ότι υπάρχει οικογένειες που είδαν το βιος μιας ζωής να καταστρέφεται ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί, ελιές, αμπέλια, σταφίδες, μελίσσια, κάηκαν πολλές αγροικίες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις και ζώα. Ο δήμαρχος, παράλληλα σημειώνει ότι πρόκειται για μια τεράστια οικολογική καταστροφή καθώς χάθηκε ένα από τα μοναδικά δάση της περιοχής στο Τζάιλο. Παράλληλα ο κ. Νικολάου εκτιμά ότι πρέπει άμεσα να καταρτιστεί σχέδιο ανασυγκρότησης καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος για πλημμύρες με τις πρώτες βροχές. «Η καταστροφή είναι βιβλική. Ο κίνδυνος δεν έχει ξεφύγει…», συμπληρώνει ο δήμαρχος.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου συγκαλείται εκτάκτως απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 20:00 στο Δημαρχείο όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών και θα αποφασιστούν οι περαιτέρο ενέργειες που απαιτούνται.

Στο μεταξύ ο Περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΗ Σπύρος Μυλωνάς, μας ενημερώνει για τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ λόγω της μεγάλης φωτιάς στη δυτική Αχαΐα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μυλωνάς αναφέρει: “Η φωτιά έκαψε στύλους του δικτύου και Υποσταθμούς Διανομής σε Άρλα, Ελαιοχώρι, Πηγάδια, Ροβιανίτι και Πετροχώρι, προκαλώντας εκτεταμένες βλάβες στις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ που ηλεκτροδοτούν καταναλωτές μας στις υπόψη περιοχές.

Από την αρχή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και του εξωτερικού συνεργάτη του κινητοποιήθηκε άμεσα με κύριο γνώμονα την ελαχιστοποίηση των διακοπών του ρεύματος, την καταγραφή των ζημιών του δικτύου, την εξασφάλιση των απαιτούμενων υλικών και ήδη εργάζεται πυρετωδώς για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επισκευή των εγκαταστάσεων που υπέστησαν βλάβη” Και προσθέτει:

“Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών που διεκόπησαν  και η επισκευή των ζημιών θα ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 13/09/17”.

Πηγή: tempo24

Όλη η επικαιρότητα