Ηλεία

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πύργου: «Ακατάλληλη και επικίνδυνη η λύση της Μυρτιάς» λένε οι γονείς

Ακούστε το άρθρο

Οριστική λύση στο πρόβλημα στέγασης του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πύργου, με τη δημιουργία ενός κατάλληλου σχολείου που θα πληροί τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους, ζητούν οι γονείς των μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μεταφοράς του σχολείου στο κτίριο του Γυμνασίου Μυρτιάς, το οποίο χαρακτηρίζουν όχι μόνο ακατάλληλο, αλλά και επικίνδυνο για τα παιδιά τους.

Η πρόσφατη διάρρηξη στο σχολείο, έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το πρόβλημα στέγασης του σχολείου. Ένα πρόβλημα στο οποίοι οι περισσότεροι εκ των εμπλεκομένων «θυμούνται» την ήμερα Αγιασμού και έναρξης των μαθημάτων, υποσχόμενοι ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατό, ώστε το σχολείο να αποκτήσει το δικό του «σπίτι» και οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε αξιοπρεπείς συνθήκες, όπως τους αξίζει. Και η επόμενη χρονιά, τους «βρίσκει» στον ίδιο χώρο. Ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, τόσο στις δηλώσεις του μετά την διάρρηξη, όσο και στην πρόσφατη σύσκεψη στο Δημαρχείο με στελέχη της εκπαίδευσης, για το θέμα αυτό, πρότεινε ως ενδεδειγμένη λύση τη  μεταφορά του σχολείου στο κενό (σ.σ καταργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο) κτίριο του Γυμνασίου Μυρτιάς – Σκουροχωρίου.

Δεν καλύπτει τις ανάγκες

Η πρόταση αυτή, προκάλεσε τη σύσκεψη των μελών του Νομαρχιακού Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και ΑμεΑ Ν. Ηλείας «Ήλις», του Συλλόγου Γονέων του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πύργου και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο της μεταφοράς, εξηγώντας τόσο στα μέλη τους όσο και στην εφημ. «Πατρίς» τους λόγους για τους οποίους δεν θα επιτρέψουν άλλα «πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των παιδιών μας», όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Οι πρόεδροι των δυο Συλλόγων, Γιάννης Παπαδάτος και Παναγιώτης Μπόμπας, αφού αναφέρθηκαν στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες κάνουν μάθημα τα παιδιά τους σήμερα (μακριά από τον ιστό της πόλης και σε λυόμενες αίθουσες που ο χρόνος ¨ζωής¨ τους έχει λήξει και είναι επιβλαβείς για την υγεία των παιδιών και εκπαιδευτικών), περιμένοντας την ανέγερση του σχολείου που τους είχαν υποσχεθεί όταν πριν 8 χρόνια μεταφέρθηκαν στις λυόμενες εγκαταστάσεις «προσωρινά», εξήγησαν πως, τότε, δέχθηκαν τη μεταφορά στο συγκεκριμένο σημείο, ελπίζοντας ότι «οι αρμόδιοι θα δείξουν συνέπεια λόγων και έργων».

Χαρακτηρίζουν «ακατάλληλη και επικίνδυνη» τη λύση μεταφοράς στο Γυμνάσιο Μυρτιάς – Σκουροχωρίου, αφού δεν είναι κατασκευασμένο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κι αυτό γιατί δεν διαθέτει τις υποδομές για να μετακινούνται οι μαθητές που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια, δεν διαθέτει τουαλέτες ΑμεΑ, πολλοί χώροι είναι επικίνδυνοι για τους μαθητές που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού (δυο επίπεδα, σκάλες κλπ). Ως εξαιρετικά σημαντικό σημείωσαν πως, το σχολείο βρίσκεται μακριά από τον ιστό της πόλης, και έτσι, ακυρώνεται κάθε προσπάθεια κοινωνικοποίησης των μαθητών από τους  εκπαιδευτικούς που «δίνουν την ψυχή τους», όπως χαρακτηριστικά είπαν, με συνέπεια να οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και στην απομόνωση. «Αντί να πάνε τα παιδιά σ’ ένα σχολείο στην πόλη, τα στέλνουν όλο και πιο μακριά. Να τα πάμε στη θάλασσα δηλαδή, να τα ρίξουμε στον Καιάδα;», λέει ο κ.Μπόμπας, με τον κ.Παπαδάτος να σημειώνει ότι από τη Δευτέρα, οι δυο Σύλλογοι ξεκινούν κύκλο επαφών, με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ.Δημητρέλλο, με τον Δήμαρχο κ.Λιατσή, τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Γεωργιόπουλο, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ.Γιαννόπουλο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ.Κατσιφάρα, ακόμα και στον Υπουργό Παιδείας κ.Γαβρόγλου, αν χρειαστεί, όπως σημείωσε ο Γιάννης Παπαδάτος.

Όλη η επικαιρότητα