Ηλεία Ποδόσφαιρο

«ΑΙΑΣ» ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ: Η ιστορική διαδρομή του ποδοσφαιρικού Συλλόγου

Ακούστε το άρθρο

Γράφει ο Κώστας Λουρμπάς, Πρώην Δήμαρχος Γαστούνης και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ

Η πρώτη γνωστή κίνηση γύρω από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στη Γαστούνη τα νεότερα χρόνια έγινε το έτος 1893 με την ίδρυση του Συλλόγου με την επωνυμία “Γαστούνη” (Φ.Ε.Κ 217/13-11-1893).

Στα πλαίσια αυτού του Συλλόγου ανήκει και η πρωτοβουλία του Αντώνη Κουρβισιάνου, που ήταν η ίδρυση το 1919 Ποδοσφαιρικού Συλλόγου. Η επίσημη και αποφασιστική αναγνώρισή του έγινε αργότερα. Ο Αντώνιος Κουρβισιάνος, από πολύ νέος, έδειξε πνευματικές ανησυχίες και ασχολήθηκε με πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό. Σε ένα φύλλο της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ” Πύργου του 1920, διαβάζουμε την εξής ανταπόκριση “Eκ Γαστούνης”:

“Γενομένης συνελεύσεως προς ίδρυσιν Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου εν τη αιθούση του ενταύθα Δημοτικού Σχολείου εξελέγησαν, κατόπιν ψηφοφορίας, μέλη προσωρινής επιτροπής οι κ.κ. Αντώνιος Κουρβισιάνος, Κων/νος Λάτσης, Νικ. Παπαθανασόπουλος, Πάνος Στασινόπουλος, Χαρ. Λάμπης, Δημ. Διονυσάτος και Γρηγ. Πλιάκας. Για τον σκοπό του Συλλόγου και τα εξ αυτού απορρέοντα καλά, ωμίλησεν ο κ. Πάνος Στασινόπουλος, επί αρκετήν ώραν.

Στην εφημερίδα ‘’ΝΕΟΛΟΓΟΣ’’ της Πάτρας της 24/3/1930 διαβάζουμε το ακόλουθο άρθρο με τίτλο “Αθλητικά Γαστούνης”:

«Κατ’ ειδήσεις εκ Γαστούνης, τη πρωτοβουλία των εκεί κ.κ Δημητρίου Κουρβισιάνου  Δικηγόρου, Διονυσίου Ι. Διαμαντοπούλου Τηλεγραφητού και Δημητρίου Κουμπαρούλη Εμπόρου, ιδρύθη Γυμναστικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος, εξασφαλισθέντος προς τούτοις και του καταλλήλου γηπέδου. Γενομένων προσωρινών αρχαιρεσιών του ανωτέρω Συλλόγου εξελέγησαν οι κ.κ: Ανδρέας Φρετζάγιας Πρόεδρος, Αντώνιος Σαφαρής Αντιπρόεδρος, Νικόλαος Καρνέτσης Γενικός Γραμματεύς, Αντώνιος Κουρβισιάνος Ταμίας και Κων/νος Γαβριλιάδης, Νικόλαος Σταθόπουλος, Ντίνος Λάτσης, Σωτήριος Λαγανόπουλος και Δημήτριος Κουμπαρούλης ως μέλη. Έργο του εκλεγέντος Συμβουλίου είναι η σύνταξις του  Καταστατικού και η εγγραφή όσον το δυνατόν περισσοτέρων μελών».

Σύμφωνα με πληροφορίες παλαιοτέρων το επίσημο ξεκίνημα ως “ΑΙΑΣ” έγινε το 1919 από τον Αντ. Κουρβισιάνο (1896-1992), τον Γεώργιο Καπράλο (1903-1965), τον Δημήτριο Κουμπαρούλη (1909-1972), που έβαλε ως έμβλημα ένα καράβι με το όνομα “ΑΙΑΣ” και τον Αντ. Καρνέτση (1898-1981), που καθιέρωσε τα κόκκινα ρούχα.

Στο βιβλίο του Αδαμάντιου Πεπελάση: “Στην άκρη του αιώνα” και στη σελίδα 19 αναφέρει: “Πριν φύγω από τη Γαστούνη, μαθητής ακόμη της πρώτης τάξης του Ημιγυμνασίου, είχα ιδρύσει τον πρώτο τοπικό μαθητικό ποδοσφαιρικό σύλλογο, τον Αίαντα. Γήπεδό μας ήταν μια αλάνα πίσω από το σπίτι μας και δίπλα στο χωράφι της κυρά Πατρούλας. Ήμουν ιδιοκτήτης και παίκτης σε τρεις θέσεις…”. Αυτό πρέπει να έγινε το 1935. Ενδεχομένως να είχε δοθεί το όνομα στο Σύλλογο και οι μικροί μαθητές, μιμούμενοι το “σημαντικό” αυτό δημιούργημα τότε, να έδωσαν το ίδιο όνομα και στην παιδική ομάδα.

Σε ένα δημοσίευμα της 16ης/1/1931 της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ” Πύργου, σε ανταπόκριση “εξ Ανδραβίδος” μαθαίνουμε ότι σε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ΣΕΦΑ Ανδραβίδας και ΑΙΑΝΤΟΣ Γαστούνης το σκορ ήταν 2-0.

Στην ίδια εφημερίδα της 15ης/5/1931 σε άρθρο με τίτλο: “Συνάντησις εν Γαστούνη” γράφει ότι σε αγώνα μεταξύ Αίαντος Γαστούνης και Ερμή Αμαλιάδος, νικητής ήταν ο Αίας με 1-0. Πρόεδρος ήταν ο Χρήστος Κυριακίδης και “εις το τέλος ο αρχηγός της ομάδος του “Αίαντος” κ. Πάνος Θωμόπουλος προσέφερεν προς τον αρχηγόν της ομάδος της Αμαλιάδος ανθοδέσμην, συνοδεύσας με την κατάλληλον προσφώνησιν, ούτος δε αποδεχθείς απήντησε ευχαριστών”.

Επίσης στις 24/6/1931 η εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” Πύργου με τίτλο: “Συνάντησις εν Λεχαινοίς” έγραψε:

Χθες Κυριακήν 21 τρέχοντος εγένετο εν Λεχαινοίς μεγάλη ποδοσφαιρική συνάντησις μεταξύ του ΣΕΦΑ Λεχαινών και του ποδοσφαιρικού συλλόγου “Αίας” Γαστούνης, με νικητή τη ΣΕΦΑ Λεχαινών με 2-0. Κλπ. Διακριθέντες από τον ΑΙΑ οι τρεις αδελφοί Χοντρομάρα.

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΝ ΗΛΕΙΑ-Επανασύστασις συλλόγου εν Γαστούνη

Μία ευγενής απόφασις των κ.κ. Λυμπερόπουλου, Σαφαρή, Σπανόπουλου και Κουμπαρούλη, επαναφέρει οριστικώς τον αθλητισμόν εν τη πόλει μας. Ενεργεία τούτων συνεστήθη “Σύλλογος Εθνικής Φυσικής Αγωγής”, εγκριθείς παρά του Υπουργείου Παιδείας.

(Εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” ΠΎΡΓΟΥ 6/3/1932).

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝ ΓΑΣΤΟΥΝΗ

Ως προανηγγέλθη εν τη αιθούση του καφφενείου “ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ”, ήτις ήτο στολισμένη φαντασμαγορικώς, εδόθη η χοροεσπερίς υπέρ του νεοïδρυθέντος Συλλόγου ΣΕΦΑ, διοργανωθείσα υπό του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού.

(Εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” Πύργου 18/3/1932).

Την περίοδο του καθεστώτος Μεταξά υποχρεώθηκαν όλα τα σωματεία να συγχρονίσουν τα καταστατικά τους, πράγμα που και για τον ΑΙΑΝΤΑ έγινε το 1939. Άρα είναι ΜΕΓΑ λάθος να αναγράφεται σε ένα σήμα που κυκλοφόρησε κάποτε ένας ανίδεος παράγοντας ότι, έτος ίδρυσης του ”ΑΙΑΝΤΟΣ” είναι το 1939. Το σωστό είναι 1919.

Επίσης  στα πλαίσια της Ελληνικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Ο.Ν) του Μεταξά, (που μετά οι αριστεροί ονόμασαν Ε.Π.Ο.Ν), λειτουργούσαν διάφορες ποδοσφαιρικές ομάδες, οι οποίες έκαναν αγώνες μεταξύ τους. Σε διάφορα άρθρα της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ” Πύργου διαβάζουμε:

Παρουσία πλήθους φιλάθλων θεατών διεξήχθη την 4/8/1949, ημέρα Κυριακήν, φιλικός ποδοσφαιρικός αγών εις το γήπεδον του ΑΙΑΝΤΟΣ Γαστούνης, μεταξύ της γηπεδούχου ομάδος και του ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ Πύργου. Την νίκην απέσπασεν ο ΑΙΑΣ κατόπιν ωραιοτάτου αγώνος με 3-1. Πρώτο ημίχρονο 2-0. Ο διαιτητής της Ε.Π.Σ. Πατρών κ. Σεïτανίδης πολύ καλός. Η σύνθεσις της νικητρίας: Χατζάρας, Κασκούρας, Χατζημήτσος, Δημόγλου, Χατζημιχάλης, Δημητρακόπουλος, Βούρτσης Ι. Βούρτσης ΙΙ, Σπυρίδης, Χατζηιωαννίδης και Πετρόπουλος“. Υπογραφή Κ. Βούρτσης.

’Την Κυριακήν εν τω γηπέδω Γαστούνης εγένετο φιλική ποδοσφαιρική συνάντησις μεταξύ των ομάδων Ε.Ο.Ν. Γαστούνης και Καββασίλων. Κατόπιν θεαματικού αγώνος εις τον οποίον αμφότεραι αι ομάδες ευρίσκοντο εις αρίστην φόρμαν, νικήτρια ανεδείχθη η ομάς της Γαστούνης δια τερμάτων 3-0.  Την νικήτριαν αποτελούσαν οι εξής: Αρ. Παναγιωτόπουλος, Διον. Μαρίτσας, Β. Μαρινόπουλος, Ιωάν. Χαρμουσίζης, Νικ. Δημόγλου, Νικ. Κάρδαρης, Νικ. Ρηγάτος, Διον. Μαρκέτος, Κων. Σταματίου, Σωτ. Καλλιοντζής, Δημ. Κυριακόπουλος’’. (“ΠΑΤΡΙΣ” 13/9/1939).

’Την παρελθούσαν Κυριακήν εγένετο φιλική ποδοσφαιρική συνάντησις εις το γήπεδον Γαστούνης. Κατόπιν θεαματικού αγώνος νικήτρια ανεδείχθη η ομάς του “Άρεως” Γαστούνης δια τερμάτων 2-1. Την νικήτριαν απετέλουν οι εξής: Αρ. Παναγιωτόπουλος, Διον. Μαρίτσας, Βασ. Μαρινόπουλος, Κων. Χαρμουσίζης, Ιωάν. Χαρμουσίζης, Νικ. Δημόγλου, Νικ. Κάρδαρης, Διον. Μαρκέτος, Κων. Σταματίου, Αν. Γιαννικόπουλος, Δημ. Κυριακόπουλος’’. (“ΠΑΤΡΙΣ” 3/10/1939).

Σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “ΝΕΟΛΟΓΟΣ” Πάτρας της 4/10/1939 με τον τίτλο “ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ” αναφέρονται τα εξής: “Την παρελθούσαν Κυριακήν εις το γήπεδον Γαστούνης συναντήθηκαν εις φιλικόν αγώνα ο ΑΙΑΣ Γαστούνης και ο ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ Αμαλιάδος. Κατόπιν ωραίου και θεαματικού αγώνος ενίκησεν ο ΑΙΑΣ δια τερμάτων 2-1. Την νικήτριαν ομάδαν αποτελούσαν οι εξής: Αριστ. Παναγιωτόπουλος, Διον. Μαρίτσας, Β. Μαρινόπουλος, Κων. Χαρμουσίζης, Νικ. Δημόγλου, Ιωάν. Χαρμουσίζης, Νικ. Κάρδαρης, Διον. Μαρκέτος, Κων. Σταματίου, Δημ. Κυριακόπουλος, Αν. Γιαννικόπουλος“. Υπογραφή Κ.Β.

’Την παρελθούσαν Κυριακήν και ώραν 4.30μ.μ. εις το γήπεδον Ανδραβίδος συνηντήθησαν εις φιλικόν ποδοσφαιρικόν αγώνα αι ομάδες Ε.Ο.Ν. Γαστούνης-Ανδραβίδος. Κατόπιν θεαματικού αγώνος, νικήτρια ανεδείχθη η ομάς της Γαστούνης δια τερμάτων 2-0. Την νικήτριαν ομάδα απετέλουν οι εξής: Αρ. Παναγιωτόπουλος, , Βασ. Μαρινόπουλος, Ιωάν. Χαρμουσίζης, Κων. Χαρμουσίζης, Νικ. Δημόγλου, Νικ. Κάρδαρης, Νικ. Ρηγάτος, , Κων. Σταματίου, , Δημ. Κυριακόπουλος. Γ. Χαρβάλης και Σ. Ναλμπάντογλου’’. (“ΠΑΤΡΙΣ” 11/10/1939).

Ένα αντίγραφο καταστατικού νεότερης ανανέωσης, μάλλον του 1981, αναφέρει: “Ιδρύεται εν Γαστούνη φίλαθλον Σωματείον υπό την επωνυμίαν ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ «ΑΙΑΣ» με έδραν την Γαστούνην. Σκοπός του Σωματείου είναι η σύμμετρος και αρμονική ανάπτυξις των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δυνατοτήτων των μελών, ως και η δημιουργία ισχυρών και ηθικών χαρακτήρων, δια της χρησιμοποιήσεως της Γυμναστικής, της Αγωνιστικής και λοιπών ασκήσεων, εν συνδυασμώ προς την εφαρμογήν μορφωτικού προγράμματος επί των αθλουμένων…”.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)       

Όλη η επικαιρότητα