Αγροτικά Ηλεία Οικονομία

ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας: «Φτερά» έκανε από πολλούς παραγωγούς η προκαταβολή!

Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η πληρωμή του αρχικού 70% της Βασικής Ενίσχυσης (προκαταβολή) να ολοκληρώθηκε προχθές, νωρίτερα απ’ την αναμενόμενη ημερομηνία, ωστόσο, χιλιάδες παραγωγοί, απροειδοποίητα,  είδαν λιγότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό και κατά κύματα χθες ζητούσαν εξηγήσεις.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, οι αποκλίσεις οφείλονται στο γεγονός ότι, χωρίς καμία προειδοποίηση ή προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή επεξήγηση έστω απ’ την πλευρά του υπουργείου, πέραν του ποσοστού που κρατήθηκε για το Εθνικό Απόθεμα (το οποίο και διπλασιάστηκε φέτος σε σχέση με το τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια), υπήρξε μια οριζόντια μείωση της τάξης του 3+%, προκειμένου τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση του 2017 σε προϊόντα που για πρώτη φορά εντάσσονται (μαύρη κορινθιακή σταφίδα, καρποί με κέλυφος, μήλα, κρόκος Κοζάνης, μηδική).

Επίσης, ποσοστό της τάξης του 1+% παρακρατήθηκε ως «λογιστική τακτοποίηση», καθώς το 2015 είχαν δοθεί δικαιώματα που δεν έπρεπε, με το αναλογούν ποσό να περιλαμβάνεται στην φετινή, αναπάντεχη μείωση.

Φυσικά, οι μόνοι που δεν φέρουν ευθύνη για τα λάθη που μπορεί να υπήρξαν το 2015 είναι οι αγρότες, οι οποίοι και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται.

Έντονες αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις από πολλούς παραγωγούς, που ναι μεν πληρώθηκαν την Βασική Ενίσχυση, έστω και με τις περικοπές που πριν αναφέραμε, αλλά το χρώμα του χρήματος δεν το είδαν, αφού το όποιο ποσό κατασχέθηκε αμέσως μετά την καταβολή του, για διάφορες οφειλές.

Σημειώνουμε ότι δεν πρόκειται για κατάσχεση της επιδότησης, αφού αυτή κανονικά πληρώθηκε, αλλά για μια διαδικασία σε δεύτερο χρόνο.

Αυτό, όμως, καμία σημασία δεν έχει για τον παραγωγό, από τη στιγμή που το αποτέλεσμα για αυτόν είναι το ίδιο και είναι απολύτως απελπιστικό.

Δήλωση προέδρου ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας

Για το θέμα που δικαιολογημένα έχει εξοργίσει πολλούς παραγωγούς ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος δήλωσε: «Αυτό που συνέβη είναι  άνευ προηγουμένου και δικαιολογημένα πολλοί παραγωγοί από την συμπεριφορά αυτή εξοργίσθηκαν, αφού δεν είχαν ενημερωθεί για το τι θα αντιμετωπίσουν. Οι παραγωγοί δηλαδή αγνοήθηκαν».

Όλη η επικαιρότητα