Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: “Ποτέ την Κυριακή!”

Ξεκάθαρη θέση στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές πήρε ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας και επαναδιατυπώνει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του σύμφωνα με την οποία τα καταστήματα τις Κυριακές θα είναι κλειστά!

Η συνέλευση έχει αποφασίσει ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν Κυριακές μόνο σε περιόδους εορτών. Κάτι που ο Σύλλογος το έχει τηρήσει ευλαβικά μέχρι σήμερα και το ίδιο θα πράξει και την περίοδο των θερινών εκπτώσεων που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Κατά συνέπεια, τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν την Κυριακή 16 Ιουλίου.

Μόνο στις γιορτές

«Η θέση μας στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι σαφής. Υπάρχει απόφαση της συνέλευσης των μελών μας ότι δεν ανοίγουμε Κυριακές και ουσιαστικά ακολουθούμε την τακτική που ακολουθούσαμε πάντα. Οπότε, δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε κάθε φορά στο θέμα, τα καταστήματα θα ανοίγουν σε εορταστικές περιόδους όπως γινόταν πάντα» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Νίκος Σαψάλης, ο οποίος καλεί τα μέλη του Συλλόγου να τηρήσουν όσα προβλέπονται κατά την διάρκεια των εκπτώσεων για να μην υπάρξουν παρατράγουδα και πρόστιμα.

 

Τσουχτερά πρόστιμα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, κατά την διεξαγωγή των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Τα ποσοστά τα οποία αναγράφονται φυσικά και θα πρέπει να είναι αληθή και οι καταστηματάρχες σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να επιδεικνύουν τις σχετικές πινακίδες.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις κατά τους ελέγχους οι κυρώσεις είναι αυστηρές και τα πρόστιμα τσουχτερά.
Για τους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση.