Ενέργεια

EBRD: Χρηματοδοτήσεις έως 300 εκατ. ευρώ για έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Χρηματοδότηση ύψους έως 300 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα ενέκρινε σήμερα η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η χρηματοδότηση αφορά τόσο την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, γεωθερμία), όσο και επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής που θα διευκολύνουν την απορρόφηση της «πράσινης» ενέργειας, ενώ θα βελτιώσουν παράλληλα την αποδοτικότητα του δικτύου και θα μειώσουν τις απώλειες.

Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την EBRD θα μειώσουν τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 500.000 τόνους, ενώ θα συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, ένα από τα έργα που εξετάζεται να χρηματοδοτηθούν βάσει της απόφασης αυτής είναι ένα αιολικό πάρκο ισχύος 43 μεγαβάτ που αναπτύσσει η εταιρία Volterra, θυγατρική της J&P Avax.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως η EBRD τονίζει στη σχετική ανακοίνωση, ότι η έγκριση του χρηματοδοτικού πλαισίου έως 300 εκατ. ευρώ έγινε μετά τη θέσπιση του νέου μηχανισμού ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το 2016, που προβλέπει για πρώτη φορά τη διενέργεια διαγωνισμών για τις νέες μεγάλες μονάδες ΑΠΕ αντί της εγγυημένης τιμής απορρόφησης της ενέργειας που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς. Ο νέος μηχανισμός υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: economy365.gr

Όλη η επικαιρότητα