Life Υγεία

Έχετε αναρωτηθεί γιατί θέλετε να τρώτε συνέχεια γλυκά;

Η ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, ενώ παράλληλα επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειά σας, αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και συμβάλλει στην κακή υγεία των δοντιών- για να αναφέρουμε μόνο μερικά αρνητικά.
Ακούστε το άρθρο

Όλοι αγαπάμε τα γλυκά, ωστόσο αν νιώθετε συχνά κουρασμένη και λαχτάρατε σε καθημερινή βάση μια γλυκιά λιχουδιά, είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διατροφή σας.

Η ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, ενώ παράλληλα επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειά σας, αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και συμβάλλει στην κακή υγεία των δοντιών- για να αναφέρουμε μόνο μερικά αρνητικά.

Για να βρείτε τη λύση στις λιγούρες σας για γλυκά, θα πρέπει αρχικά να εντοπίσετε την αιτία της.

Ας δούμε, λοιπόν, τους λόγους που θέλετε να τρώτε συνέχεια γλυκά.

  • Δεν τρώτε αρκετά ή τρώτε λάθος τροφές

Όταν δεν προσλαμβάνετε επαρκείς θερμίδες, το σώμα σας αρχίζει να ψάχνει για γρήγορα καύσιμα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έλλειψη ενέργειας. Έτσι, καταλήγετε να θέλετε κάτι γλυκό. Όπως γνωρίζετε από πρώτο χέρι, η ζάχαρη σας δίνει γρήγορα ενέργεια, ακόμα κι αν δεν είναι απαραίτητα καλής ποιότητας ενέργεια.

Μη βιαστείτε όμως να επιλέξετε τα τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν στιγμιαία τη λαχτάρα για ζάχαρη, αλλά εξαπατούν το σώμα σας να νομίζει ότι παίρνει ενέργεια ενώ δεν παίρνει πράγματι. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας σύντομα ψάχνει για περισσότερες θερμίδες με τη μορφή ζάχαρης και κάπως έτσι βρίσκεστε ακριβώς εκεί από όπου ξεκινήσατε.

Οι ποιοτικές θερμίδες είναι το μόνο πράγμα που παρέχει πραγματική ενέργεια, επομένως φροντίστε να τρώτε με συνέπεια, επιλέγοντας μη επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι).

  • Έχετε καλλιεργήσει μια κακή συνήθεια

Μερικοί άνθρωποι μασούν τσίχλα χωρίς να το συνειδητοποιούν. Μερικοί άνθρωποι τρώνε τα νύχια τους όλη τους τη ζωή. Μερικοί άνθρωποι τρώνε σοκολάτα καθημερινά στις 12 τη νύχτα.

Όταν κάτι γίνεται συνήθεια, ειδικά όταν πρόκειται για φαγητό, πρέπει να αναρωτηθείτε: συνειδητοποιείτε ότι το κάνετε; Θέλετε πραγματικά να το κάνετε; Επιθυμείτε πραγματικά αυτό που τρώτε; Όταν είστε πραγματικά πεινασμένη και δεν έχετε φάει αρκετά όλη την ημέρα, είναι αρκετά πιθανό να ανοίξετε την κατάψυξη στις 12 τη νύχτα και να ορμήξετε στο οικογενειακό παγωτό. Ωστόσο, αν αρχίσετε να τρώτε πιο σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και προσλάβετε αρκετές και ποιοτικές θερμίδες, τότε θα είναι ευκολότερο να αλλάξετε αυτήν την κακή συνήθεια.

Όταν νιώσετε επιθυμία για γλυκό, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα τσάι με γεύση φρούτων για να ξεχάσετε τη λιγούρα σας.

  • Τρώτε πολύ άμυλο και όχι αρκετό λίπος/αρκετή πρωτεΐνη

Όταν τρώτε ένα βαρύ, αμυλούχο γεύμα, για παράδειγμα ένα γιγάντιο μπολ με σπαγγέτι, είναι λίγο πολύ σίγουρο ότι μετά θα θέλετε κάτι γλυκό. Τα ζυμαρικά που δε συνοδεύονται από φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες (και ανάλογα με τη σάλτσα, ίσως ούτε από αρκετό λίπος) είναι σαν ένα μεγάλο μπολ ζάχαρης. Αυτές οι θερμίδες απορροφώνται γρήγορα και δε σας κρατούν χορτάτη για αρκετή ώρα. Με άλλα λόγια, αυτό το μεγάλο μπολ ζάχαρης δε σας προσφέρει τον κορεσμό που προσφέρει η πρωτεΐνη ή το λίπος.

Τι πρέπει να κάνει ένας μακαρονάς; Αρχικά, να μικρύνετε τη μερίδα σας. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγη άπαχη πρωτεΐνη (π.χ. στήθος κοτόπουλου) και καλά λιπαρά (ελαιόλαδο ή αβοκάντο) για να χορτάσετε και να αποφύγετε την επιθυμία για γλυκό.

  • Τρώτε πολύ αλάτι

Όταν τρώτε συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα, το φαγητό σας έχει περισσότερο νάτριο από ό, τι ίσως αντιληφθείτε. Όσο πιο αλμυρό είναι το φαγητό σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η μετέπειτα λαχτάρα σας για γλυκό.

Τρώγοντας πιο φυσικά αλμυρά τρόφιμα, όπως τυρί ή ελιές, η επιθυμία σας για ζάχαρη θα μειωθεί αυτόματα.

via

Όλη η επικαιρότητα