Ηλεία Οικονομία

«Έχετε πεντάστερα στον Καϊάφα;»: Στο «μάτι» των Αράβων η περιοχή – Μαγεύτηκαν από τον φυσικό πλούτο

Ακούστε το άρθρο

«Το γεγονός ότι σε μια φυσική λωρίδα μόλις 500 μέτρων βρίσκουν μαζί, θάλασσα, άμμο, δάσος, λίμνη, ιαματικές πηγές και βουνό, ενθουσίασε τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες…»

Έμαθαν περισσότερα πράγματα για την Αρχ. Ολυμπία. Ενημερώθηκαν για την Αρχ. Ήλιδα γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Είδαν τρισδιάστατα ένα από τα πιο σπάνια αρχαιολογικά μνημεία: τον Επικούριο Απόλλωνα. Πληροφορήθηκαν και για τις ομορφιές της φύσης στην Ηλεία και την Δυτ. Ελλάδα, με το απέραντο των ακτών, το καλαίσθητο των οικοτόπων και το σπάνιο των παράξενων δασικών συμπλεγμάτων.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν τους εντυπωσίασε τόσο και δεν τους κέντρισε το ενδιαφέρον, όσο ένα σημείο που αναπάντεχα για εμάς, τους «γοήτευσε» υπέρμετρα από το σύνολο των τριών νομών της Περιφέρειας: Ο Καϊάφας!

Τούτο συνέβη προσφάτως στην έκθεση για τον τουρισμό που έγινε στο μακρινό και κοσμοπολίτικο Ντουμπάι, και στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νέο ρεύμα επισκεπτών στην περιοχή από τις Αραβικές κυρίως χώρες.

Βέβαια η Περιφέρεια, ήταν αυτή που συμμετείχε, αλλά η Ηλεία ήταν εκείνη που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και των πληροφοριών που ήθελαν οι τουριστικοί πράκτορες και άλλοι πολίτες.

Ο Καϊάφας ωστόσο αποτέλεσε την «ευχάριστη έκπληξη» που πιθανότατα να αιφνιδίασε και τη δική μας αντιπροσωπία στην προαναφερόμενη έκθεση. Αν και στη συνέχεια «ο βασιλιάς αποδείχθηκε γυμνός» όταν έπρεπε να απαντηθούν ερωτήσεις του τύπου… «ποια εξυπηρέτηση θα έχουμε;» ή «πόσα πεντάστερα ξενοδοχεία λειτουργούν εκεί;…»

Το γεγονός ότι σε μια φυσική λωρίδα μόλις 500 μέτρων βρίσκονται μαζί και συνδιαστικά η θάλασσα, η άμμος, το δάσος, η λίμνη, οι ιαματικές πηγές και το βουνό» κάτι που ειδικά στην χώρα της φιλοξενίας της έκθεσης έχουν – και μόνο κατά προσέγγιση – τεχνητά, ενθουσίασε τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες!

Και δεν ήσαν μόνο οι Άραβες. Την έκθεση παρακολούθησαν από κοντά και ενημερώθηκαν, Κινέζοι, Ιάπωνες και Ινδοί που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θέλουν με άξονα τον Τουρισμό να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο ενθουσιασμός μετατρέπεται γρήγορα σε απογοήτευση, όταν μαθαίνουν ότι στον Καϊάφα υπάρχει ένα και μόνο πολυσύνθετο μεν αλλά αναξιοποίητο σε φυσικό σπάνιας ομορφιάς τοπίο.

Όχι μόνο πεντάστερα, αλλά δεν διαθέτει καν ξενοδοχεία ή κάποιας μικρής χωρητικότητας καταλύματα. Δεν μπορεί επίσης η περιοχή να προσφέρει υπό τις σημερινές συνθήκες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εξυπηρέτησης ενώ στερείται βασικών υποδομών που σε άλλες τουριστικές ζώνες, θεωρούνται αυτονόητες ή απλές. Σκεφθείτε τώρα να τους λέγαμε ότι πέραν των ανωτέρω η ανάπτυξη εκεί, θα πρέπει να περιμένει ακόμη εξαιτίας του «εγκλωβισμού» της από τις «τρελές ιστορίες» του Περιφερειακού Πάρκου!

Και όμως, εδώ στην Ηλεία, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για την διαμόρφωση του ανάλογου κλίματος στις τουριστικές επενδύσεις και για μεγάλη εισρροή νέων κατηγοριών επισκεπτών.

Οι Άραβες κατέχουν μια θεωρητική άποψη για την Αρχαία Ολυμπία και την ιστορία μας, αλλά δεν τους απασχολεί κυρίαρχα αυτό καθ’ αυτό το αρχαιολογικό κομμάτι. Γι’ αυτό και συνήθως απαντούν όταν ερωτούνται τι γνωρίζουν από την Ελλάδα, την Αθήνα, την Κρήτη, την Μύκονο και την Σαντορίνη.

Στο πλάνο τους αρχίζει σταδιακά να μπαίνει η Ηλεία, όμως οι δυνατότητες «φρενάρουν» στην εσωστρέφεια δικών της λανθασμένων χειρισμών που έγιναν μέχρι τώρα. Οφείλουμε λοιπόν να ξανακερδίσουμε το «χαμένο έδαφος» και να αλλάξουμε άρδην τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, ρίχνοντας το βάρος, εκεί όπου απαιτείται για να βοηθήσουμε τον τόπο, την οικονομία μας, αναδεικνύοντας την Ηλεία σε κάθε σημείο της γης.

Μην ξεχνάμε ότι, ο τουρισμός από τις χώρες της Ανατολής είναι «ακριβός τουρισμός» και ως τέτοιος είναι ευπρόσδεκτος αλλά ταυτόχρονα και απαιτητικός. Χρειάζεται πολύ δουλειά μπροστά μας και σε βάθος χρόνου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να γίνει περαστικός στα μέρη μας. Θα είναι ανεπίτρεπτο έως τραγικό…

Όλη η επικαιρότητα