Εχθροί και ασθένειες της αμυγδαλιάς: Πως αντιμετωπίζονται

Την φθινοπωρινή – χειμερινή περίοδο, η αμυγδαλιά, έχει δύο βασικούς «εχθρούς», την Φαιά σήψη/μονίλια (Monilinia laxa) και την Κορύνεο (Coryneum beijerinckii, Wilsonomyces carpophilus). Δείτε πως θα προλάβετε ή πως θα αντιμετωπίσετε αυτές τις ασθένειες.

Φαιά σήψη/μονίλια (Monilinia laxa): Για την αμυγδαλιά, φαίνεται ότι αποτελεί πρόβλημα μετά τον τέταρτο ή τον πέμπτο χρόνο. Το παθογόνο προκαλεί ξήρανση και νέκρωση των ανθέων και από εκεί επεκτείνεται στους κλαδίσκους. Ο μύκητας επιβιώνει στα προσβεβλημένα τμήματα του φυτού (ταξιανθίες και κλαδίσκοι) και με αυτόν τον τρόπο οι προσβολές συνεχίζουν και την επόμενη χρονιά. Οι προσβολές ευνοούνται από την υψηλή σχετική υγρασία (ανοιξιάτικες βροχές), ενώ η ευαισθησία διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία.

Πρόληψη: Αφαίρεση προσβεβλημένων κλαδίσκων και κλάδων πριν από την πτώση των φύλλων.

Αντιμετώπιση: Συνιστώνται τρεις ψεκασμοί, με καθοδήγηση ως προς τον χρόνο εφαρμογής τους από τον υπεύθυνο γεωπόνο.

Κορύνεο (Coryneum beijerinckii, Wilsonomyces carpophilus): Ο μύκητας αυτός προκαλεί νεκρώσεις στους οφθαλμούς, νεκρωτικές κηλίδες σε άνθη, φύλλα, βλαστούς και νεαρούς καρπούς. Η εξέλιξη της προσβολής δημιουργεί έλκη στους βλαστούς, ενώ με την πτώση των ιστών των κηλίδων γίνεται ορατό το παθογνωμικό σύμπτωμα των «τρυπών από σκάγια». Ο μύκητας επιβιώνει στα προσβεβλημένα φυτικά τμήματα και οι προσβολές ευνοούνται από την υψηλή σχετική υγρασία (ανοιξιάτικες βροχές).

Πρόληψη – αντιμετώπιση: Ψεκασμοί από την πτώση των φύλλων (επανάληψη τον χειμώνα) και την άνοιξη μετά την πτώση των πετάλων, με καθοδήγηση ως προς τον ακριβή χρόνο εφαρμογής τους από τον υπεύθυνο γεωπόνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΟΣΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΧΡΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ.