Οικονομία

Economist: Παραμένει πιθανό το Grexit

Ακούστε το άρθρο

Παρότι το Brexit κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το μεγαλύτερο αδερφάκι του το Grexit δεν έχει φύγει ακόμα, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Economist και συμπληρώνει ότι πάνω από πέντε χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που εξετάστηκαν για πρώτη φορά οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κι ακόμα το ελληνικό χρέος δεν έχει μπει σε ένα μονοπάτι που θα το καθιστούσε βιώσιμο εντός της νομισματικής ένωσης.

«Και τώρα που το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους ουσιαστικά ανήκει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και θεσμούς, η χώρα παραμένει όμηρος της τύχης των λαϊκίστικων πολιτικών κινημάτων που αναδύονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει ο Μπατίστ Σιμόν.

Συνεχίζοντας την ανάλυση ο ίδιος αναφέρει ότι το Grexit είναι πολύ πιθανό να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια («πιο πιθανό να συμβεί από το να μην συμβεί») αλλά υπάρχουν μερικοί λόγοι που το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προκαλεί πλέον μικρότερη ανησυχία από παλιά.

AdTech Ad

Ο πρώτος λόγος είναι ότι με το χρέος να ανήκει κυρίως σε άλλες χώρες μια ελληνική χρεοκοπία ενέχει μικρότερους κινδύνους «μόλυνσης» του τραπεζικού συστήματος.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η προοπτική του Grexit δεν δημιουργεί πια το σοκ που προκαλούσε πριν από μερικά χρόνια και οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις έχουν πάρει ήδη τα μέτρα τους για να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο τρίτος λόγος, σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Economist Intelligence Unit, είναι ότι μετά από σχεδόν έξι χρόνια μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι ο οικονομικός πόνος της νομισματικής υποτίμησης δεν θα είναι χειρότερος από αυτόν που βιώνουν ήδη.

Η πολιτική ένταση αναμένεται να ενταθεί ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και στην Ελλάδα να αυξάνεται.

Πηγή: insider.gr 

Όλη η επικαιρότητα