Αρθρογραφία

Εδώ αποφασίζουν μόνο οι πολίτες…

voulikamera-thumb-large.jpg
Ακούστε το άρθρο

Από την προσεχή Δευτέρα, οι μέρες που θα ακολουθήσουν προβλέπονται μάλλον ιστορικές. Και εμείς, καλούμαστε εντός της εβδομάδας, να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε σε ποια πλευρά της Ιστορίας μπορούμε και θέλουμε να σταθούμε. Πιθανόν, να έχει και αυτό τη σημασία του…

Επικαλούνται όλοι σήμερα την «αλήθεια». Και ασφαλώς την αναλύουν από τη δική τους σκοπιά ο καθένας. Αν δούμε συνεντεύξεις και προεκλογικά φυλλάδια, θα το κατανοήσουμε πλήρως, δεν αποκλείεται όμως και να μπερδευτούμε!

Τα τηλεοπτικά σποτ προξενούν το ενδιαφέρον καθώς οι διαφημιστικές εταιρίες και τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομματικών οργανώσεων, κάνουν καλά τη δουλειά τους για να «κερδίσουν τις εντυπώσεις», όχι πάντως και την ουσία που προσδοκούν από την προπαγάνδα τους.

Η αντιπαράθεση επίσης, κορυφώνεται, και πολώνει το κλίμα σε βάρος εκείνων που θέλουν πιο ψύχραιμα και σε κλίμα ηρεμίας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Να ακούσουν – διαλογικές συζητήσεις και πειστικά επιχειρήματα, και όχι μόνο συνθήματα.

Αυτά για το παρόν και το μέλλον. Γιατί, θα ανατρέξουμε και λίγο στο πρόσφατο παρελθόν για να σταθούμε έστω και τώρα σε κάτι το οποίο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Το επισημαίνω ως παράδειγμα αποστροφής σε όσους μας εκπροσωπήσουν στη νέα βουλή και πολύ περισσότερο για εκείνους που θα κληθούν να νομοθετήσουν παράγοντας κυβερνητικό έργο όπως και για κάποιους άλλους που θα επιφορτιστούν με το σοβαρό κοινοβουλευτικό έλεγχο των κομμάτων.

Αναφέρομαι στις 183 τροπολογίες (τις τελευταίες που πέρασαν) της απερχόμενης σύνθεσης του Κοινοβουλίου, οι οποίες στο σύνολό τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «τακτοποιητικές» και κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση δύο μόλις νομοσχεδίων!

Εδώ «έσπασαν» όλα τα προηγούμενα ρεκόρ σε μια ατμόσφαιρα που μας παραπέμπει σε ρουσφετολογικές πρακτικές που ταυτίζονται με τις… «επείγουσες ανάγκες» ή τις «εκκρεμότητες που είναι σημαντικές».

Είδαμε εκεί λοιπόν να περνούν άρον – άρον τροπολογίες που εξυπηρετούν τους επενδυτές γης (ανακλήθηκαν χαρακτηρισμοί δασικών περιοχών) και ευνοούν μεγαλοϊδιοκτήτες που εντάσσονται στον σχετικό νόμο για τα αυθαίρετα.

Είδαμε επίσης ένα «πακέτο» τροπολογιών για την… τακτοποίηση θεμάτων που αφορούν στην ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου να διατηρηθεί ο πολιτικός έλεγχος αγροτικών συνεταιρισμών ή να «σβήσουν» οικονομικά ανοίγματα στους ίδιους χώρους. Με τις ίδιες ακόμη τροπολογίες αναστέλλονται ποινικές διώξεις για φυσικά πρόσωπα που άσκησαν διοίκηση σε οργανισμούς και βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

Μαζί με αυτά και η τροπολογία με την οποία παρατείνεται αναδρομικά από τη λήξη της και για διάστημα τριών ακόμα μηνών η θητεία μελών των ανεξάρτητων αρχών, που έπρεπε ήδη να είχαν αντικατασταθεί…

Όσο για τα μικρά αλλά με ιδιαίτερη τοπική σημασία οι βουλευτές και οι αποχωρούντες υπουργοί διέπρεψαν: Να δημιουργηθεί ένας Δήμος κάπου στη Βοιωτία, να ιδρυθεί ένα Πλημμελειοδικείο στην Κοζάνη, να παραταθούν συμβάσεις έργου ακόμη και για να μην κλείσει ένα νεκροταφείο κάπου στην Αττική ψήφισαν.

Με ανοιχτή ακόμη τη βουλή κάποιοι… έτρεχαν και δεν έφταναν. Το ίδιο κάνουν και τώρα, αλλά στις εκλογικές τους Περιφέρειες. Μόνο που εδώ δεν αποφασίζουν ούτε βουλευτές, ούτε υπουργοί αλλά οι πολίτες…

Όλη η επικαιρότητα