Αρθρογραφία

Εδώ… Ηλεία!

17099_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Νομός Ηλείας, ένας νομός παρατημένος, παραμελημένος… ένα μέρος που πλέον δεν ζεις… δύσκολα επιβιώνεις… Ένας νομός που οι εκάστοτε κεντρικές εξουσίες αποδυνάμωσαν και κατέστρεψαν.

Η αρχή έγινε με το νοσοκομείο \’Ανδρέας Παπανδρέου\’ που από περιφερειακό έγινε δημοτικό, παρόλα αυτά αποδυναμώθηκαν τα υπόλοιπα δημοτικά νοσοκομεία. Η συνέχεια δόθηκε με την ακύρωση των εργασιών της \’Ολυμπίας οδού\’ που μόνο στ\’ όνομα θυμίζει κάτι από Ηλεία, καθώς σταματάει στην Αχαΐα. Αντίστοιχα περιστατικά αποτελούν και ο λιμένας Κατακόλου και η ακύρωση του ως εμπορικού, ο Ο.Σ.Ε. με την διακοπή δρομολογίων των τρένων, όπως και η ακύρωση απόφασης πολιτικού αεροδρομίου στο χώρο της Ανδραβίδας, που θα έδινε πρόσβαση σε τουρίστες εξωτερικού στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας, της Αρχαίας Ήλιδας, του φραγκικού κάστρου Χλεμούτσι και τέλος το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, φτιαγμένο από τον Ικτίνο και διατηρημένο σε αρκετά καλύτερη κατάσταση από τον Παρθενώνα. Ο τελευταίος βέβαια μεταφέρθηκε διοικητικά από την κεντρική εξουσία στην Μεσσηνία, χωρίς να αλλάξει η γεωγραφική του θέση.

Αφού απομονώθηκε λοιπόν ο νομός, ήρθε και το κλείσιμο… του στρατοπέδου εκπαίδευσης ΣΕΤΤΗΛ, το κλείσιμο των εφοριών και άλλων υπηρεσιών, καθώς όμως συνέβησαν αντίστοιχα περιστατικά σε όλη την Ελλάδα μειώνεται η σημαντικότητα τους.

Έπειτα έκλεισαν τα ειδικά σχολεία, στο νομό λειτουργούσε ένα για παιδιά με \’ειδικές δραστηριότητες – ανάγκες\’, και ένα μουσικό σχολείο. Οι μαθητές από το νομό πλέον οδηγούνται να κάνουν κατ\’ ελάχιστο 160 χιλιόμετρα και κατά μέγιστο 400 χιλιόμετρα ημερησίως για να αποκτήσουν το \’αγαθό\’ της μόρφωσης, καθώς πρέπει να αλλάζουν νομό και να πηγαίνουν στην Αχαΐα.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα. Κλείσιμο και μεταφορά ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έρχεται όμως και η απομυθοποίηση των λόγων.

ΤΕΙ εμπορίας και διαφήμισης (Αμαλιάδα) το υπουργείο επικαλείται την φετινή εισαγωγή σπουδαστών και το πως το 72,06% των σπουδαστών εισήλθαν με βαθμό κάτω απο την βάση. Όμως το τμήμα αυτό έχει κάνει παύση εισαγωγής σπουδαστών εδώ και 2 χρόνια. Για το ΤΕΙ Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ (Πύργου), το υπουργείο επικαλείται την φετινή βάση του, η οποία ήταν κάτω από 10.000 μόρια. Όμως η βάση του φέτος ήταν 12.000 μόρια. Όσον αφορά το ΤΕΙ Εφαρμογών Πληροφορικής στην Διοίκηση και την Οικονομία (Αμαλιάδα), η απουσία ύπαρξης ενός επιπλέον μόνιμου εκπαιδευτικού, οδηγεί στην μεταφορά του.

Τα δύο τελευταία τμήματα συγχωνεύονται με άλλα και αλλάζει ο κύκλος σπουδών τους, καθώς και η σχολή από Διοίκησης Οικονομίας γίνεται Τεχνολογικών Εφαρμογών. Αποτέλεσμα αυτού οι σπουδαστές να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, ο νομός να χάνει πολύτιμο επιστημονικό προσωπικό.

Σε μια εποχή που οι βο(υ)λευτές και οι υποψήφιοι καθώς και οι τοπικοί άρχοντες ψηφοθηρούν εις βάρος των προβλημάτων, και μόνο τους μέλημα είναι η προσωπική τους προβολή στον τοπικό Τύπο, πρέπει να τους φωνάξουμε \’ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ\’, \’ΩΣ ΕΔΩ\’. Το μόνο που απομένει να δούμε στον αποκομμένο νομό είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης \’λαθρο\’μεταναστών και φυλακές. Χώροι υπάρχουν, κτηριακές υποδομές ΤΕΙ, εφοριών, νοσοκομείων και πρώην στρατοπέδων. Πόσο δίκιο έχει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Αθανάσιος Σκορδαλής που σε δήλωσή του λέει μεταξύ αστείου και σοβαρού για ηθελημένη αποκοπή του νομού από την κεντρική εξουσία. Πόσο δίκιο έχουν οι Κρητικοί που ζητούν αυτονόμηση από ένα κακό και με ηλίθιους κυβερνώντες και διοικούντες ελληνικό κράτος.

* Απόφοιτος ΤΕΙ Εφαρμογών Πληροφορικής στην Διοίκηση και την Οικονομία (Αμαλιάδα)

Όλη η επικαιρότητα