Αγροτικά

Έδωσαν καλαμπόκι και πήραν… ψίχουλα

kalampokia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η περίοδος της συγκομιδής καλαμποκιού ουσιαστικά τελείωσε  και οι τιμές δεν έχουν δει προς το παρόν κάποια βελτίωση, αν και υπάρχουν ελπίδες να υπάρξουν καλύτερες τιμές σε περίπου δύο μήνες.

Οι τιμές του καλαμποκιού, σύμφωνα με τον πρόεδρο Καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας  κ. Χρήστο Παλαιολόγο, κυμάνθηκαν μεταξύ 16 με 18 λεπτά το κιλό.

«Η ΕΑΣ Λεχαινών η οποία είναι η μεγαλύτερη ένωση στην Ηλεία στην διακίνηση του καλαμποκιού έχει παραλάβει γύρω στους 20 .000 τόνους από τους 50.000 τόνους και είναι το βαρύμετρο της Ηλείας και ολόκληρης της χώρας θα έλεγα. Πρώτα κοιτάνε τι τιμή θα βγάλει η ΕΑΣ Λεχαινών και μετά κάνουν ανακοινώσεις οι υπόλοιπες ενώσεις σχετικά με τις τιμές. Αν η ΕΑΣ Λεχαινών είχε ανακοινώσει κάποιες τιμές, πιστεύω πως και οι έμποροι θα το είχαν σεβαστεί και θα κρατούσαν  σε καλύτερα επίπεδα τις τιμές» τόνισε χαρακτηριστικά και με νόημα ο κ. Παλαιολόγος και συνέχισε:

«Δηλαδή εάν η ΕΑΣ Λεχαινών είχε βάλει κάποια τιμή, τότε οι έμποροι δεν θα μπορούσαν να το πάρουνε 16 και 15 λεπτά το κιλό (το είδαμε και αυτό).  Η ΕΑΣ Λεχαινών προς το παρόν δεν έχει δώσει τιμή και αυτό γιατί κοιτά προς το τελείωμα της συγκομιδής να κάνει ένα μέσο όρο στο κατά πόσο βγαίνει  το κέρδος, να βγάλει τα λειτουργικά τους και τα υπόλοιπα να τα δώσει στους παραγωγούς. Μπορεί η τιμή να είναι και πάνω από 18 λεπτά το κιλό στην εκκαθάριση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμη τι τιμή μπορεί να βγάλει  η ΕΑΣ Λεχαινών. Πιστεύω όμως ότι θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερη για τους παραγωγούς».

Προκαταβολή από την ΕΑΣ Λεχαινών

Στην παρατήρησή μας ότι πολλοί παραγωγοί έχουν ήδη πουλήσει το προϊόν τους, ο κ. Παλαιολόγος σχολίασε: «Κακώς ο παραγωγός πούλησε ή πουλά το καλαμπόκι στους εμπόρους σε χαμηλές τιμές. Μπορούσε να το βάλει για λογαριασμό του στην ΕΑΣ Λεχαινών  σε αποθηκευτικούς χώρους και να περιμένει κάτι το καλύτερο. Η ΕΑΣ Λεχαινών είμαι σε θέση να γνωρίζω πως αν κάποιος χρειαστεί προκαταβολή, δίνει έναντι λογαριασμού κάποια χρήματα. Δεν κάνει εξοφλήσεις, αλλά έναντι μπορεί να δώσει. Εγώ προσωπικά έδωσα καλαμπόκι πάνω από 18 λεπτά. Δυστυχώς κάποιοι παραγωγοί βιάστηκαν και πούλησαν και 15 λεπτά. Έπρεπε αυτοί οι παραγωγοί να είχαν συνεργαστεί με την ΕΑΣ Λεχαινών».

Στην ερώτησή μας τι θα γίνει του χρόνου, ο κ. Παλαιολόγος δεν είναι αισιόδοξος:

«Το κόστος της καλλιέργειας καλαμποκιού είναι μεγάλο και πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν  τα «όπλα» αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν».

 Του Κώστα Ζαφειρίου

kozapress@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα