Αγροτικά Υγεία

ΕΕ: Το δημοφιλέστερο ζιζανιοκτόνο δεν είναι καρκινογόνο

Ακούστε το άρθρο
Η γλυφοσάτη, το δημοφιλέστερο γεωργικό ζιζανιοκτόνο, δεν πρέπει να καταταχθεί στις καρκινογόνες ουσίες, αποφάνθηκε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών, σε μια εκτίμηση που θα καθοδηγήσει την τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση ή μη της ουσίας.

Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται στο δημοφιλές ζιζανιοκτόνο Roundup της αμερικανικής Monsanto και έχει διχάσει τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Τον Ιούλιο του 2016, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κομισιόν έδωσε 18μηνη παράταση της άδειας κυκλοφορίας, με κάποιους όμως περιορισμούς, εν αναμονή της έκθεσης της Υπηρεσίας Χημικών. Η Γαλλία και η Μάλτα τάχθηκαν κατά της επανέγκρισης του ζιζανιοκτόνου.

Οι επικριτές της γλυφοσάτης, με επικεφαλής την ακτιβιστική οργάνωση Greenpeace, επικαλούνται στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία η ουσία ενδέχεται να είναι καρκινογόνος.

Τον περασμένο Μάιο, ωστόσο, έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «η γλυφοσάτη είναι απίθανο να εγκυμονεί κίνδυνο καρκινογένεσης από την έκθεση μέσω των τροφίμων».

Η τελική απόφαση της Κομισιόν για εκ νέου αδειοδότηση του ζιζανιοκτόνου αναμένεται εντός του έτους.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα