Τεχνολογία

ΕΕ: Έφυγε από τη ζωή ο υπεύθυνος για τη μετάβαση στην εποχή του GDPR

Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός Τζιοβάνι Μπουταρέλι πέθανε σε ηλικία 62 ετών – Είχε προσληφθεί από την Ένωση σαν ο κύριος επιβλέπων ενσωμάτωσης των κανονισμών περί προστασίας ιδιωτικότητας στην Ευρώπη

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 62 ετών ο επόπτης του προγράματος προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζιοβάνι Μπουταρέλι.

Ο Μπουταρέλι είχε προσληφθεί από την Ένωση σαν ο κύριος επιβλέπων ενσωμάτωσης των κανονισμών περί προστασίας ιδιωτικότητας στην Ευρώπη, σε ένα πρόγραμμα διάρκειας πέντε ετών, που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2014.

Ανάμεσα στα επιτεύγματά του, ήταν η επίβλεψη της μετάβασης στο νέο πλαίσιο προστασίας δεδομένων, τον γνωστό σε όλους σήμερα Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή πέρσι και επηρέασε τη λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων, τεχνολογικών και μη από όλο τον κόσμο.

Ο Μπουταρέλι άσκησε, ακόμα, πίεση στις ρυθμιστικές αρχές να καθορίσουν το πλαίσιο αντιμετώπισης περιπτώσεων, όπως αυτές που σχετίζονται με τους κανονισμούς λειτουργίας του Facebook και τον βαθμό που αυτοί σέβονται τα προσωπικά δεδομένα.

Ακόμη, θεωρούσε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια μεγαλύτερων συνεργασιών μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών ανταγωνισμού και ιδιωτικότητας, τις οποίες καλούσε να υιοθετήσουν μια ενιαία θέση, σχετικά την προστασία των καταναλωτών, τους κανόνες ανταγωνισμού και την προστασία δεδομένων, ενώ ζητούσε δομικές παρεμβάσεις που θα καταστήσουν την ψηφιακή αγορά περισσότερο δίκαιη για τους ανθρώπους.

Τα συλλυπητήρια από τον επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ

via 

Όλη η επικαιρότητα