Συνεντεύξεις

Ευφροσύνη Κοκαλιάρη: “Επικίνδυνος και για τα παιδιά αυτός που βασανίζει ζώα”

Ακούστε το άρθρο

H Ευφροσύνη  Κοκαλιάρη, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1972 και διαμένει στα Λεχαινά. Είναι διδάκτωρ του Smith College USA. Εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Springfield College της Μασαχουσεττης και ειδικεύεται στην κλινική κοινωνική εργασία. Εχει εργαστεί σε πολλές υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, την Αγγλία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει πολυάριθμες παρουσιάσεις, διεθνές επιπέδου, σε θέματα ψυχικής υγείας. Τα σημερινά ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι οι αυτοτραυματικές συμπεριφορές, η πρόληψη των αυτοκτονιών, κακοποίηση και οι διαταραχές της προσωπικότητας. Η Δρ. Κοκαλιάρη διδάσκει αρχες ψυχοθεραπειας, κλινική ασκηση, ψυχική υγεία, και μεθοδολογία έρευνας.

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

ΕΡ Είσθε καθηγήτρια πανεπιστημίου των ΗΠΑ αλλά σας συναντάμε τακτικά στο κτηνιατρείο της Παναγιώτας Τσάγκου στα Λεχαινά

Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσουμε. Βρέθηκα στα αγαπημένα μας Λεχαινα για μεγάλο χρονικό διάστημα φέτος μετά από πολλά χρόνια. Είχα την ευκαιρία μέσω της Δρ. Παναγιωτα Τσάγκου να εμπλακώ στο φιλοζωικό σύλλογο Λεχαινών και να δω απο κοντά τον συνεχή τους αγώνα για τα αδέσποτα της περιοχής.

ΕΡ Στο κτηνιατρείο έχετε δει άσχημα περιστατικά…

Πραγματικά κ. Ζαφειρίου,  συγκλονίστηκα όταν είδα τα περιστατικα οξειας κακοποιησης που αντιμετωπίζουν τα σκυλιά. Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι σε σκυλάκια που τα σέρνουν πίσω απο τρακτέρ ενω τα πυροβολούν ή τα χτυπάνε. Σε αυτα τα περιστατικά θα ήθελα να επικεντρωθούμε επειδή πολλοί με ρωτάνε «ποιοι  είναι αυτοί οι ανθρωποι που μπορουν να κακοποιησουν ετσι ζωα».

Καταρχήν να επισημάνουμε ότι μιλάμε για ιδιαίτερα εγκληματική σαδιστική κακοποίηση που σκοπεύει να προκαλέσει έντονο περιττό, πόνο, και αγωνία. Σε αυτό το είδος της κακοποίησης το άτομο δεν νιώθει τώψεις, ενοχές αλλά σε αντίθεση νιώθει ευχαρίστηση και ανακούφιση. Τέτοιου είδους κακοποίηση ειναι σημαντικό να ξέρουμε ότι αποτελεί ένα απο τα κύρια συμπτώματα και διαγνωστικά κριτήρια της διαταραχής αντικοινωνικης προσωπικότητας (που παλια ονομαζαμε ψυχοπαθη προσωπικοτητα).

ΕΡ Αυτές οι συμπεριφορές περιορίζονται μόνο στα τετράποδα;

Αυτες οι συμπεριφορες δεν ειναι μεμονωμένα περιστατικά και πολύ πιθανόν δεν περιορίζονται στο σκύλο. Εκτεταμένη έρευνα συνδέει πλέον την οικογενειακή βία με διάφορες αντικοινωνικές συμπεριφορές συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας εναντίον των ζώων. Μελέτες με άτομα που ειχαν διαπράξει επιθετικά ή βίαια εγκλήματα (π.χ., δολοφονία, σεξουαλικά αδικήματα) βρήκαν στατιστικα υψηλότερα επίπεδα κακοποιησης ζώων κατα της παιδική τους ηλικία σε σχεση με τα ατομα που ειχαν διαπράξει μη-επιθετική εγκλήματα. Επιπλέον, οι μέθοδοι που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες να επιτεθούν εις βάρος των ζώων στην παιδική τους ηλικία συχνά αντικατοπτρίζουν τους τρόπους που χρησιμοποιούν κατά των ανθρώπων στην ενήλικη ζωή. Αλλες έρευνες με κακοποιημένες γυναίκες που είχαν επιβιώσει απόπειρα ανθρωποκτονίας από τους συζύγους/συντροφους τους απέδειξε ότι και τα ζώα στο σπίτι είχαν δεχθει πολλαπλές επιθέσεις ή είχαν δολοφονηθει. Σε σπίτια που υπαρχει κατοικίδιο σε ποσοστο 75% ο δράστης επιτίθεται και σε αυτό.

Επισης πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η τάση παραβίασης των δικαιωμάτων των άλλων έχει ένα μεγάλο φάσμα. Ο άνθρωπος που έχει την ικανότητα να σέρνει με τρακτερ να πυροβολεί και να χτυπά με λοστό το σκυλο  εχει μεγαλυτερες πιθανοτητες να εμπλακει και σε κλοπές, παραβίαση ξενης ιδιοκτησιας και σε βίαιους καυγάδες και εκτός της οικογενείας. Ενα αλλο χαρακτηριστικο επισης ερευνητικα εμπεριστατωμένο ειναι οτι η κακοποίηση ζώων συνδέεται και με άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η έντονη περιφρόνηση ανθρώπων που εκφραζονται  οπως φανταζομαστε   και να ειναι ιδιαιτερα θρασυδειλες εκρηξεις και ακαμπτες ρατσιστικες σεξιστικες αποψεις.

ΕΡ Δυστυχώς στις μικρές κοινωνίες σχεδόν όλοι γνωρίζουν τον δράστη, αλλά ουδείς μιλά. Εδώ τι να πούμε;

Αυτό είναι και το κυριότερο μήνυμα που προσπαθώ να επισημάνω γιατί κανείς δε θέλει να καταδώσει αυτά τα άτομα. Δεν είναι δυνατό στο κεντρικό δρόμο για Κυλληνη να σέρνονται ζωα και κανείς να μη γνωριζει το δράστη. Είναι ευθύνη όλων μας να μην φοβόμαστε να πάρουμε τα στοιχεία και να τους καταγγείλουμε. Πρέπει να σκεφτούμε ότι εκτός απο το ζωάκι εκείνη τη στιγμή ισως βοηθάμε και την οικογένεια του, τα παιδιά του, αλλά και όλη τη κοινοτητα.

ΕΡ Φυσικά η φιλοζωϊκή δράση σας στα Λεχαινά είναι εθελοντική….

Ναι και θέλω  να αναφερθούμε και στον εθελοντισμό. Πολλές φορές με ρωτάνε πιο είναι το κίνητρο τον εθελοντικών οργανώσεων για τη φιλοζωια, στους πρόσφυγες στο ΚΕΠΕΠ και αν υπαρχουν κρυφές χρηματικές απολαβές. Θέλω να πω ότι όταν χωρις να έχουμε εμπλακει είναι εύκολο να σκεφτόμαστε οτι υπαρχει κερδοσκοπία ή κάτι άλλο και αυτό είναι μια άμυνα, μια δικαιολογία για να μείνουμε εμείς μακρυά. Εχω δει ωρες ατελειωτες τη Δρ. Τσαγγου, την Κ. Διαμαντοπουλου, και άλλες κυρίες και κυρίους , να μαζεύουν ζωάκια πατώντας σε σπασμένα γυαλιά, στη βροχή στις λάσπες να κάνουν περίπλοκες θεραπείες, να τα ταίζουν, να τα καθαρίζουν. Εχω δει τους εθελοντές στο ΚΕΠΕΠ, στο LM Village  στους πρόσφυγες να εργάζονται ασταμάτητα για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας κάτω από επίσης ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Η κοινότητα μας εχει πολυ ανάγκη απο εθελοντισμό. Εθελοντισμός δεν χρειάζετε να είναι μια μεγάλη δέσμευση. Μπορει να είναι να πάμε μια επίσκεψη το ΚΕΠΕΠ, στους πρόσφυγες, να πάρουμε ένα ζωάκι απο το κτηνιατρειο για μια βόλτα….

Όλη η επικαιρότητα