Αρθρογραφία

Εφιάλτες της δραχμής

Ακούστε το άρθρο

Ήταν όλα αλλαγμένα στο μικρό καφενείο στη γωνία της πλατείας, όπου εθιμικά  μαζευόμαστε για την συνηθισμένη ουζοποσία μετά πολιτικής συζήτησης και κυρίως πολιτικής διαφώτισης από τον πάντα ενημερωμένο Αμερικανοέλληνα φίλο μας, ευτυχώς όμως το δικό μας τραπέζι στην γωνία, όπου καθόμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ήταν το ίδιο όπως πριν.

Το κατάστημα έκανε γενική αναπαλαίωση , άλλαξε τα πάντα, εκτός από το δικό μας τραπέζι, προς χάριν μας και για να τιμήσει τον φίλο μας, που τα μεσημέρια ενημερώνει όλους τους θαμώνες πολιτικοοικονομικά και κοινωνικά γενικότερα, αφού φαίνεται ενημερωμένος και δηλώνει πως τα ξέρει όλα, κυρίως όμως μπορεί να τα αναλύει.

Πάνω στο μπεζαχτά, μπροστά από την ταμειακή μηχανή, δέσποζε μία μεγάλου μεγέθους πινακίδα, ώστε να είναι ευδιάκριτη, όπου το κατάστημα έγραφε με μεγάλα μπλε γράμματα σε λευκό φόντο: «δεχόμαστε και δραχμές», σκεφτήκαμε μάλιστα πως μπορεί να κάνει πλάκα το μαγαζί, για να περνάει καλύτερα η ώρα και να πίνεται καλύτερα και το ούζο.

Δεν δώσαμε σημασία, καθίσαμε στο τραπέζι μας και αρχίσαμε να συζητάμε για όλα τα τρέχοντα, αλλά ο φίλος μας ο Αμερικανοέλληνας ήταν ανήσυχος και το βλέμμα του ήταν κολλημένο στην πινακίδα της δραχμής, δεν συμμετείχε στην παρέα, φαινόταν σαν απών και σαν να ταξίδευε αλλού σε άλλους τόπους και άλλα μέρη.

Υπολογίσαμε πως σκέπτεται την δεύτερή του πατρίδα την Αμερική και αναπολεί τα δολάρια και τις μπίζνες, προσπαθήσαμε να του μιλήσουμε, αλλά παρέμενε ατάραχος και σκεπτικός πάντα με το βλέμμα καρφωμένο στην πινακίδα της δραχμής. Μέχρι που ξέσπασε και άρχισε να μιλάει αυτός μόνος και με την απαίτηση, όπως πάντα, να τον προσέχουμε και να μην τον διακόπτουμε.

Κι όμως δεν σκέπτονταν την Αμερική, αλλά την γενέτειρα, την πατρίδα μας και αρχίζει τον διαφωτιστικό μονόλογό του σε αυστηρό τόνο και υψωμένη φωνή, σαν να έβγαζε λόγο και ήθελε να τον ακούσουν όλοι, λέγοντας πως επιτέλους έγινε αυτό που ονειρευόταν και το ήθελαν όλοι παρότι δεν το έλεγαν, ακόμη και εσείς είστε κρυφοί της δραχμής, αλλά φοβάστε να το λέτε.

Ο καφετζής το κατάλαβε και έβαλε την διαφωτιστική πινακίδα και εσείς οι κρυφοδραχμιστές, ξέρω πως στην τσέπη σας έχετε και δραχμές, όπως ξέρω πως χθες το βράδυ ήσασταν εδώ στο καφενείο, όπου οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι μοίραζαν δραχμές με μοναδικό αντάλλαγμα την εξαργύρωση της ψήφου σας στις εκλογές που έρχονται.

Κόκκαλο μείναμε όλοι με τον φίλο μας, με τον μεστό περιεχομένου λόγο του και με την ικανότητά του να μαντεύει τις προθέσεις μας, τις πράξεις μας, ακόμη και την σπουδή μας να εφοδιαστούμε από τους πρώτους δραχμές και να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τον λογαριασμό της ουζοποσίας.

Ήταν ένα εφιαλτικό όνειρο, που το κυκλοφορούν τελευταία πολλοί εφιάλτες, δράκοι και φαντάσματα.

Όλη η επικαιρότητα