Εκπαίδευση Ηλεία

Αιφνιδιάστηκε ο εκπαιδευτικός κόσμος από την απόφαση για την κατάργηση των εκδρομών στο εξωτερικό – Τι λένε διευθυντές σχολείων της Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιάστηκε ο εκπαιδευτικός αλλά και μαθητικός κόσμος από την απόφαση του Υπουργού Παιδείας να προχωρήσει σε κατάργηση των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό και παρά το γεγονός ότι αυτή την περίοδο τα σχολεία είναι κλειστά λόγω των εορταστικών διακοπών, από χθες έχει ανοίξει διάλογος μεταξύ των εκπαιδευτικών για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καταργούνται οι μετακινήσεις μαθητών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Ως βασικό επιχείρημα προτάσσεται από το Υπουργείο Παιδείας ότι αδικούνται μαθητές που αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτά τα ταξίδια.

Τι ισχύει

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, «οι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από το Υπουργείο, δεν έχουν καταργηθεί οι μετακινήσεις μαθητών στα πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και οι απόψεις των εκπαιδευτικών διίστανται, καθώς κάποιοι είναι κάθετα αντίθετοι με την συγκεκριμένη απόφαση, κάποιοι άλλοι συμφωνούν, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που συμφωνούν εν μέρει με το Υπουργείο.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και μεταξύ των διευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αμαλιάδας. Η συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζει τις σχολικές μονάδες, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, καθώς είτε υλοποιούσαν τέτοια προγράμματα, είτε είχαν προγραμματίσει, είτε σχεδίαζαν να υλοποιήσουν στο μέλλον.

Τουλάχιστον, και αυτό αποτελεί ανακούφιση για τους εκπαιδευτικούς, δεν επηρεάζονται οι εκδρομές που έχουν σχεδιαστεί μέσω ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου:  Όσον αφορά τις μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο προγραμμάτων διεθνών οργανισμών:

-Δεν απαιτείται σχετική έγκριση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. εφόσον πρόκειται για διεθνή οργανισμό στον οποίο συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα.

-Ομοίως για οποιοδήποτε όργανο, φορέα, ερευνητικό κέντρο κ.λπ. ενός τέτοιου διεθνούς οργανισμού δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι εφεξής, το υπουργείο επιτρέπει τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές και τις αδελφοποιήσεις μόνο με ελληνικά σχολεία της ομογένειας και όχι της κάθε χώρας όπου θα είχαν τα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά και άλλα εκπαιδευτικά συστήματα.

Συγκεκριμένα λοιπόν επιτρέπονται ταξίδια στο εξωτερικό στο πλαίσιο: εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποιήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις και προσκλήσεις από σχολεία της Ομογένειας.

Όλη η επικαιρότητα