Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Κόκκινος

Ακούστε το άρθρο

Στα 90 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Κόκκινος πρόεδρος του Αρείου Πάγου από το 1990 έως το 1996. Η κηδεία του όπως έγινε γνωστό θα γίνει την Πέμπτη στον Άγιο Διονύσιο.

Ο Βασίλης Κόκκινος ήταν εκείνος που δίκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο σε μια από τις πλέον έντονες δίκες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

Με επιλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επελέχθη τον Ιούλιο του 1990, ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, παρακάμπτοντας όλους τους αντιπροέδρους και πολλούς αρεοπαγίτες της επετηρίδας, κίνηση που χαρακτηρίστηκε τότε ατυχής και αντιδεοντολογική. Ο Κόκκινος παρέμεινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου ως το 1996, ενώ ήταν και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της Τράπεζας Κρήτης το 1991. Στους στενότερους συνεργάτες του ως προέδρου του Αρείου Πάγου συγκαταλεγόταν ο αντιπρόεδρος (και προϊστάμενος Επιθεώρησης) Σωκράτης Σωκρατείδης, γνωστός για τις διαμάχες του με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήδη από την δεκαετία του 1960 και την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Κόκκινος ψήφισε υπέρ της ενοχής του Ανδρέα Παπανδρέου και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, τελικά όμως ο Παπανδρέου αθωώθηκε και για τις τρεις (για την μία με ψήφους 7-6). Ο Κόκκινος μάλιστα ήταν αυτός που συνέταξε το σκεπτικό της μειοψηφίας, που ζητούσε καταδίκη του τέως πρωθυπουργού. Το σκεπτικό της πλειοψηφίας, με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε, συνέταξαν οι αρεοπαγίτες Πρόδρομος Ασημιάδης και Βασίλειος Λαμπρίδης.

Ιστορικές είναι πια και οι διαμάχες του Κόκκινου με τον βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Η κόντρα συνεχίστηκε ακόμα και όταν ο Βασίλης Κόκκινος συνταξιοδοτήθηκε με πύρινα άρθρα του κατά του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Γιαννόπουλου.

Πηγή: cnn.gr 

Όλη η επικαιρότητα