Πολιτισμός

«Έφυγε ο φίλος της Ζούρτσας» – Θλίψη στη Φιγαλεία

Ακούστε το άρθρο

Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο Γιάννης Χατζηγώγας από ανακοπή καρδιάς. Σπουδαίος ακαδημαϊκός και λαμπρή προσωπικότητα των Γραμμάτων, της Αρχιτεκτονικής και του Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Χατζηγώγας γεννημένος το 1948, ήταν Αρχιτέκτονας καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. και στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Δίδασκε επίσης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο μεταπτυχιακό σεμινάριο “Κινηματογεγραμμένες Πόλεις”. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία στο T.U. BERLIN (1972), στο Βερολίνο και D.E.A. στον τομέα “Φιλοσοφία της Αισθητικής” στη Σορβόννη(1982). Είχε δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με θεωρίες απεικόνισης του χώρου, τη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τον κινηματογράφο και έχει λάβει μέρος σε αντίστοιχα ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια. Είχε λάβει μέρος, ως επικεφαλής ομάδων εργασίας, σε αρχιτεκτονικά προγράμματα για τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Βενετίας, της Ερμούπολης Σύρου, της Χάλκης Δωδεκανήσου, τ’ Απεράθου της Νάξου, της Μυτιλήνης. Tο αρχιτεκτονικό του έργο είχε βραβευτεί σε διεθνείς και πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σε θέματα αναπλάσεων και ανασχεδιασμού ιστορικών κτιρίων και ιστορικών συνόλων.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη και στη Νέα Φιγαλεία καθώς ο Γιάννης Χατζηγώγας, γνώρισε και αγάπησε τη Ζούρτσα χάρη σε δύο καλούς του φίλους. Τον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Πιπιλή και την Επίτιμο Πρόεδρο Συλλόγου Ζουρτσάνων Αθηνών Ασημίνα Κέκη.

Στις 21 Αυγούστου 2010 ο κ. Χατζηγώγας σε συνεργασία με το Δήμο Φιγαλείας πραγματοποίησε μια σπουδαία εκδήλωση στη Κεντρική Πλατεία Νέας Φιγαλείας με θέμα τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Το πρωί οργάνωσε εκδρομή για να ζήσουν όλοι την ανατολή του Ηλίου στον χώρο του ναού και το βράδυ στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Νέας Φιγαλείας, διάλεξη με θέμα “Το προσωρινό στέγαστρο, οι κρυμμένες αξίες και το μέλλον του ναού του Επικούριου Απόλλωνα”. Η εκδήλωση είχε μεγάλη απήχηση και συγκέντρωσε δεκάδες κόσμο.

Το 2016 ο κ. Χατζηγώγας, ήταν επίσημος καλεσμένος στα εγκαίνια του Βυζαντινού Ναού της Ζούρτσας ενώ την ίδια μέρα στο Κέντρο Πανόραμα είχε συνάντηση και συζήτηση με πολίτες και στελέχη φορέων της περιοχής με σκοπό να τους ενημερώσει για το μέλλον του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνα και την σχέση Ναού και Νέας Φιγαλείας. Επίσης, όραμά του ήταν η ένωση της Ζούρτσας ώς πέρασμα με τον Ναό. Ο ίδιος είχε προαναγγείλει την κατασκευή Μουσείου Πετρωμάτων από τον Επικούριο Απόλλωνα στη Νέα Φιγαλεία, έργο που ήδη βρίσκεται σε φάση δημιουργίας.

Το 2017 με δικές του ενέργειες και την συνεργασία του Θάνου Χουλιάρα, έφεραν στη Νέα Φιγαλεία για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας, με μια κινηματογραφική βραδιά που έλαβε χώρα στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου Νέας Φιγαλείας και είχε μεγάλη επιτυχία.

Πηγή: #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

Όλη η επικαιρότητα