Ηλεία

Έφυγε ο γνωστός Πυργιώτης ο Παντελής Χαραλαμπίδης

Ακούστε το άρθρο

Mας χαιρετούσε πάντα με ευγένεια όταν τον συναντούσαμε στους δρόμους που συνήθιζε να περπατά. Εκεί που είχε κοντά τις αγαπημένες του δημιουργίες, στο γνώριμο ξενοδοχείο «Άλκηστις» και στην οδό Τάκη Πετροπούλου, που φιλοξενούσε στους ιδιόκτητους μεγάλους χώρους του, το  γνωστό γενικό εμπόριό του.

Ήταν φιλικός, χαμογελαστός, ήρεμος. Το μόνο που τον προβλημάτιζε πάντα ήταν η δημιουργία, η ανάπτυξη του αγαπημένου του Πύργου. Έλεγε «Πόσο θέλω να δω την πόλη μου να αλλάξει εικόνα;». Πάντα τον σεβόμουν και τον άκουγα να μου μιλά. Τον αναγνώριζα και τον θαύμαζα γιατί τον γνώρισα όταν έβλεπα τις πετυχημένες του επιχειρήσεις, να έχουν ανάπτυξη.

Έλεγα τέτοιοι άνθρωποι, αληθινά πάνε μπροστά τον τόπο μας και άρχιζα να μαθαίνω από εκείνον την μικρή του – μεγάλη ιστορία  της ζωής του,  πως την επαγγελματική του επιτυχία την διαδέχτηκε η πετυχημένη οικογενειακή του παρουσία.

Γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο από τους πρόσφυγες γονείς του. Τον Λεόντιο και την Μαρία που έφυγαν το 1922 από την κατεστραμμένη Σμύρνη. Ήλθαν στον Πύργο παντρεύτηκαν και απέκτησαν τέσσερα παιδιά τον Παναγιώτη, τον Χαράλαμπο, την Δέσποινα και τον τελευταίο τον Παντελή.

Ο μπαμπάς του Λεόντιος ήταν στη  Σμύρνη, εύπορος και είχε ασχοληθεί με το εμπόριο ξυλείας.

Όταν ήλθαν στον Πύργο οι γονείς του άνοιξαν  ένα περίπτερο στην οδό Πατρών εκεί που είναι τώρα το τρίγωνο πρασίνου. Μετά όταν μεγάλωσαν μαζί με τον αδελφό του Πάνο το 1954 ασχολήθηκαν με το γενικό εμπόριο που ήταν και αυτό στην οδό Πατρών.

Ο μεγάλος χώρος των ιδιόκτητων αποθηκών τους στην Τάκη Πετροπούλου φιλοξένησε την μεγάλη του πετυχημένη επιχείρηση.

Παράλληλα δημιούργησε το γνωστό ξενοδοχείο «Άλκηστις». Το 1991 μέχρι το 1993 μετέτρεψαν το ξενοδοχείο σε γραφεία.

Όταν και τα δύο αδέλφια συνταξιοδοτήθηκαν έκλεισαν τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος ασχολήθηκε με την αγαπημένη του οικογένεια που αγαπούσε.

Η γυναίκα της ζωής του, όπως την έλεγε, είναι η γλυκιά πρ. υπάλληλος της αγροτικής τράπεζας από την Μυρτιά, Μαρία Τσιούνη που από την Αθήνα μετατέθηκε στον Πύργο για να δημιουργήσουν την ευτυχισμένη και χαρούμενη οικογένειά τους.

Τα τρία τους παιδιά η καθηγήτρια φιλόλογος, Χαρούλα Χαραλαμπίδη που είναι παντρεμένη με τον Δ/ντη της Τράπεζας Eurobank, Γιάννη Πατσούρη, τον δικηγόρο, Λεόντιο Χαραλαμπίδη που είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Λαμπρινή Παντή και την Οικονομολόγο Ευγενία Χαραλαμπίδη που είναι παντρεμένη με τον τραπεζικό υπάλληλο της Eurobank, Δημήτρη Κατρανίδη.

Η χαρά της ζωής του τα 6 εγγόνια του την Μιράντα, τον Διονύσιο, τον Γιάννη, τον Παντελή, την Διονυσία, την Μαρίλια. Αυτά  του έδιναν χαρά στις δύσκολες ώρες της υγείας του. Είχε όμως μια δυνατή καρδιά που κράτησε τόσα χρόνια. Όταν το 1980 ήταν ο πρώτος Ηλείος  που χειρουργήθηκε στο γνωστό Νοσοκομείο Μεμόριαλ της Αμερικής από τον γνωστό καρδιολόγο Κούλεϋ και αυτή σταμάτησε να χτυπά χθες. Σήμερα όλοι οι δικοί του αγαπημένοι άνθρωποι και όλοι όσοι τον γνώριζαν και τον αναγνώρισαν θα τον αποχαιρετίσουν στο ταξίδι του στην αιώνια ζωή.

Εμείς αφού εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στα αγαπημένα πρόσωπα της οικογενειάς του, θα τους πούμε να είναι περήφανοι για τον δικό τους άνθρωπο. Ο Πύργος αληθινά έχασε έναν δημιουργικό Πυργιώτη που αγαπούσε τον τόπο του.

Σοφία Βαρουξή

Όλη η επικαιρότητα