Ηλεία

«Έφυγε» ο τελευταίος αντιστασιακός o Παναγιώτης Παπιώτης σε ηλικία 105 ετών

Ακούστε το άρθρο

Αισθητή ήταν η απουσία του Παπιώτη Παναγιώτη από την εκδήλωση τιμής για την Εθνική Αντίσταση στην ομώνυμη πλατεία του Βαρθολομιού.

Τα τελευταία χρόνια ο κυρ Παναγιώτης, που είχε ήδη συμπληρώσει ενός αιώνα ζωής  έδινε το παρόν στην εκδήλωση τιμής στο Βαρθολομιό. Καθόταν στο παγκάκι, άκουγε τους ομιλητές και μετά το πέρας της εκδήλωσης έλεγε την δική του ιστορία, όχι αυτή που είχε διαβάσει αλλά σε αυτή που είχε ζήσει πολεμώντας.

Ο Παναγιώτης Παπιώτης πέθανε σε ηλικία 105 ετών στις 18 Νοεμβρίου. Αυτός ήταν και ο λόγος της απουσίας του από την φετινή εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Τελευταία φορά που είχε παραστεί στην εκδήλωση στο Βαρθολομιό ήταν το 2017. Ο Παναγιώτης Παπιώτης ζούσε περίπου 7-8 χρόνια στο Βαρθολομιό και τα τελευταία δύο χρόνια στην Αμοργό, σύμφωνα με τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο που ορίστηκε να εκπροσωπεί στην εκδήλωση τους αντιστασιακούς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο από τους ιερείς της τοπικής εκκλησίας και στη συνέχεια ακολούθησαν σύντομες ομιλίες.

Οι ομιλίες

Ο δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Ο Ελληνικός λαός  με την μάχη του Γοργοποτάμου και την ενότητα όλων των δυνάμεών του απέδειξε ότι μόνο με ενότητα  και συνεννόηση μπορεί  να ανατρέψει οποιαδήποτε κακή κατάσταση για τον τόπο. Η μάχη του Γοργοποτάμου που σήμερα όλοι εορτάζουμε μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς οι σύγχρονοι έλληνες. Τον δρόμο της αγάπης και της ενότητας»

Ο κ. Χρήστος Αντωνόπουλος καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού παρέστη ως εκπρόσωπος των ανιστασιακών. Στην ομιλία του ο κ. Αντωνόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι αναγκαίο να διδάσκεται η αγάπη προς την Πατρίδα με την πραγματική αναφορά και αποτύπωση της ιστορίας μας, να τολμούμε να την κοιτάζουμε κατάματα. Έτσι θα διδασκόμαστε, έτσι θα πορευόμαστε με σιγουριά στο Δίκαιο και τη Δημοκρατία.»

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ενός λεπτού σιγή στη μνήμων των πεσόντων.

Στη λιτή ιστορική εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο πρόεδρος του ΝΠ κ. Δ. Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Παναγούλιας, ο αντιδήμαρχος κ. Ν.Μαφρέδας και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δ. Βύτανος.

Όλη η επικαιρότητα