Αποδράσεις

Εφύρα: Μαραζώνει το κεφαλοχώρι της Πηνείας

efira-8.jpg
Ακούστε το άρθρο

Παρελθόν αποτελούν για την Τοπική Κοινότητα Εφύρας, στην Πηνεία του δήμου Ήλιδας, οι ημέρες της αίγλης και της ευημερίας. Το άλλοτε ‘κεφαλοχώρι’ της Πηνείας σήμερα παρακμάζει και ερημώνει, με τους εναπομείναντες κατοίκους να αναπολούν τις ημέρες του παρελθόντος και να αναζητούν τρόπους για να ζωντανέψει το χωριό.

Το χωριό που κάποτε αριθμούσε έξι αστυνομικούς, όπου είχαν λειτουργήσει Σχολαρχείον και Πλημμελειοδικείο, όπου λειτουργούσε Γυμνάσιο και διαθέτει την καλύτερη βιβλιοθήκη και αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών της περιοχής, σήμερα έχει φθάσει στο σημείο να διαθέτει μόλις ένα καφενείο και είναι ευτύχημα που διαθέτει παράρτημα των ΕΛΤΑ, ένα φαρμακείο και ένα μίνι-μάρκετ.

Ερημώνει…

Από τους 500 εγγεγραμμένους κατοίκους, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 250 και ως επί το πλείστον άνω της ηλικίας των 70 ετών! Εξαίρεση, ο πρόεδρος του χωριού Άγγελος Πετρόπουλος, ο οποίος είναι μόλις 30 ετών! Η νεολαία είναι είδος προς εξαφάνιση και όσοι έχουν απομείνει ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, ο οποίος φθίνει χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα να μειώνεται το εισόδημα και αυτό μαθηματικά οδηγεί σε πτώση του βιοτικού επιπέδου. Εν ολίγοις, στο χωριό ζουν αγρότες και συνταξιούχοι και δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα, αφού οι ελάχιστοι νέοι δεν παντρεύονται και δεν γεννούν παιδιά.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέει ο ιερέας του χωριού, ο π. Νικόλαος Βασιλακόπουλος, ο οποίος είναι εφημέριος στον ιερό του Αγίου Γεωργίου Εφύρας τα τελευταία έξι χρόνια. «Στα έξι χρόνια που βρίσκομαι στο χωριό έχω τελέσει ένα γάμο και μία βάπτιση και μάλιστα η βάπτιση ήταν του γιου μου! Τα μικρότερα παιδιά που ζουν στο χωριό αυτή τη στιγμή είναι τα τρία τα δικά μου και το ένα του προέδρου του χωριού» είναι τα λόγια του ιερέα και πραγματικά τα είπε όλα.

Στο χωριό λειτουργούν πλέον μόνο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο και αποτελεί μεγάλο παράπονο για τους κατοίκους το γεγονός ότι έπαψε να λειτουργεί το Γυμνάσιο. Τη στιγμή μάλιστα που διαθέτει άρτιο κτίριο, με βιβλιοθήκη, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδραστικούς πίνακες, ενώ αυτή τη στιγμή τα παιδιά της Πηνείας στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες.

Χωρίς οικονομική αυτοτέλεια

Και το χωριό διαρκώς μαραζώνει, οι κάτοικοι που κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους είναι ελάχιστοι, ενώ για να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτείται η έγκριση της κεντρικής διοίκησης, αφού μετά τον ‘Καποδίστρια’ και τον ‘Καλλικράτη’, τα χωριά έχασαν την οικονομική τους αυτοτέλεια. Κάτι που προκαλεί τη δυσαρέσκεια των κατοίκων, οι οποίοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν για τίποτα και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα στο χωριό τους. Μοναδική επιλογή είναι να περιμένουν να τηρηθούν οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής και προς το παρόν… βρίσκονται στο περίμενε.

Ούτε στον πολιτιστικό τομέα δεν έχει αναπτυχθεί κάποια δραστηριότητα και οι κάτοικοι μπορεί να θέλουν αλλά περιμένουν να γίνει κάποια κίνηση από τη δημοτική αρχή.

Και έτσι, η καθημερινότητα κυλά χωρίς πολλές εκπλήξεις και χωρίς πολλές προσδοκίες. Όαση για το χωριό αποτελεί το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που είναι το καμάρι των κατοίκων, με τον μοναδικό του περίβολο και όλοι περιμένουν πώς και πως τον εορτασμό του στις 26 Ιουλίου. Με την ελπίδα, οι αιρετοί που θα παρευρεθούν να μην μείνουν μόνο στις υποσχέσεις…

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα