Υγεία

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ο τρόπος να το προλάβετε στα σίγουρα

Ακούστε το άρθρο

Αν το επίθεμα εφαρμοζόταν σε όλους τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και υποψία καρδιακής αρρυθμίας θα μπορούσε να προλάβει 10,8 εγκεφαλικά επεισόδια ανά 1.000 ασθενείς ετησίως

Ένα πρωτοποριακό επίθεμα υπόσχεται να προλάβει την εκδήλωση χιλιάδων εγκεφαλικών επεισοδίων που άλλες ιατρικές διαγνωστικές συσκευές αποτυγχάνουν να το κάνουν, σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο European Journal of Medical Research.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου που δοκίμασαν το αδιάβροχο επίθεμα με την ονομασία Zio σε 120 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι συχνότερη καρδιακή αρρυθμία, κατά την οποία ο καρδιακός μυς χτυπά ακανόνιστα και ταχύτερα από το φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να κάνει το αίμα να λιμνάσει σε κάποιο σημείο της καρδιάς και έτσι να σχηματιστεί θρόμβος, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κολπική μαρμαρυγή πενταπλασιάζει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ασθενείς με αυτή την καρδιακή αρρυθμία συνήθως συνταγογραφούνται τόσο φάρμακα που αποκαθιστούν τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς όσο εμφυτεύσιμους απινιδωτές, που επαναφέρουν την καρδιά σε περίπτωση αρρυθμίας.

Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής δεν είναι απλή καθώς οι ασθενείς θα πρέπει να φορέσουν Holter ρυθμού, μια μικροσυσκευή που καταγράφει για 24 με 48 ώρες τους παλμούς. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που το Holter δεν εντοπίζει μεταβολές των παλμών εγκαίρως.

Το επίθεμα Zio, που εκτός από ηλεκτρόδια περιλαμβάνει και έναν καταγραφέα, τοποθετείται στο στέρνο για έως δύο εβδομάδες και φαίνεται να μπορεί να ανιχνεύσει τις  πιο σπάνιες διακυμάνσεις του καρδιακού παλμού.

Αν ο ασθενής αισθανθεί «φτερούγισμα» ή ταχυπαλμία, ενδείξεις κολπικής μαρμαρυγής, τότε πατά ένα κουμπί που υπάρχει πάνω στο επίθεμα και έτσι σηματοδοτεί το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να προσέξει ο γιατρός όταν αναλύει τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί στο διάστημα των δύο εβδομάδων. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, ο ασθενής βγάζει το επίθεμα και το στέλνει στην παρασκευάστρια εταιρεία προς ανάλυση. Τα αποτελέσματα στέλνονται στον θεράποντα ιατρό προς αξιολόγηση.

Η κλινική δοκιμή που έγινε από ομάδα ειδικών του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, αφορούσε σε 120 ασθενείς, που κλήθηκαν είτε να φορέσουν το επίθεμα είτε Holter ρυθμού.

Το επίθεμα αποδείχθηκε οκτώ φορές πιο αποτελεσματικό στον εντοπισμό του προβληματικού καρδιακού παλμού στο 16,3% των ασθενών. Το Holter αντιθέτως κατάφερε να εντοπίσει τα καρδιακά προβλήματα μόνο στο 2,1% των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές εκτιμούν λοιπόν ότι αν το επίθεμα εφαρμοζόταν σε όλους τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και υποψία καρδιακής αρρυθμίας θα μπορούσε να προλάβει 10,8 εγκεφαλικά επεισόδια ανά 1.000 ασθενείς ετησίως, ανιχνεύοντας προβλήματα που σε άλλη περίπτωση δεν θα εντοπίζονταν.

ygeiamou.gr

Όλη η επικαιρότητα