Αχαϊα

Εγκλωβισμένοι Κασμιριανοί στην Πάτρα…

Ακούστε το άρθρο
Ενα πανό στην πρόσφατη πορεία της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών- Μεταναστριών στο οποίο αναγράφονταν «Σταματήστε να δολοφονείτε αθώους Κασμιαριανούς» μάς κίνησε το ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με τον συγκεκριμένο λαό. Πρώτα μάς γεννήθηκε το ερώτημα «έχουμε Κασμιριανούς στην Πάτρα;». Πώς έφτασαν μέχρι εδώ;

Το Κασμίρ είναι η βορειοδυτική περιοχή της ινδικής υποηπείρου. Εως τα μέσα του 19ου αιώνα ο όρος Κασμίρ υποδήλωνε γεωγραφικά μόνο την κοιλάδα
Κασμίρ μεταξύ των μεγάλων Ιμαλαΐων και της οροσειράς Πιρ Παντζάλ.

Σήμερα, υποδηλώνει μεγαλύτερη περιοχή που περιλαμβάνει το υπό ινδική διοίκηση Τζαμού και Κασμίρ, οι υπό πακιστανική διοίκηση αυτόνομες περιοχές Αζάντ Κασμίρ και Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, όπως επίσης οι υπό κινεζική διοίκηση περιοχές Ακσάι Τσιν και η περιοχή Τρανς-Καρακορούμ.

Τις απαντήσεις μας της έδωσε η Γιάννα Μέμου, μέλος της Κίνησης. «Μένουν στην πόλη μας τον τελευταίο χρόνο 30- 40 Κασμιαριανοί ηλικίας κάτω των 30 ετών. Το πώς έφτασαν μέχρι εδώ ούτε οι ίδιοι το γνωρίζουν. Εφυγαν από τον τόπο τους, με τη βοήθεια των κυκλωμάτων που τους διακινούν μόνο και μόνο για να σώσουν τις ζωές τους. Οπως οι ίδιοι μάς περιέγραψαν, το 80% του πληθυσμού του Κασμίρ είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας τους. Αυτοί διαδηλώνουν ήρεμα και οι κατακτητές τούς σκοτώνουν. Δρα μυστική Αστυνομία η οποία συλλαμβάνει και εξαφανίζει ανθρώπους. Ολα αυτά θέλησαν να γλυτώσουν φεύγοντας από την πατρίδα τους».

ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΟΙ

Σύμφωνα με τις περιγραφές της κ. Μέμου, είναι άνθρωποι μορφωμένοι οι οποίοι δεν διαμένουν στους άτυπους καταυλισμούς αλλά έχουν ενοικιάσει διαμερίσματα μέσα στην πόλη και ζουν ανεξάρτητα. Στο ερώτημα πού βρίσκουν τα χρήματα η κ. Μέμου εξηγεί: «Τους τα στέλνουν οι οικογένειές τους που έχουν μείνει πίσω. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβαίνει για πάντα. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στην Κίνηση και μαθαίνουν Ελληνικά καθώς κάποιοι ενδιαφέρονται να μείνουν εδώ κι άλλοι να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου διαμένουν συγγενικά τους πρόσωπα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τους δίνεται πολιτικό άσυλο. Αγωνίζονται τόσο καιρό για να περάσουν από συνέντευξη από την αρμόδια επιτροπή αλλά πάντα σκοντάφτουν στη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει διερμηνέας κι έτσι τούς δίνεται εξάμηνη παράταση. Πρόσφατα πέρασε ο πρώτος από συνέντευξη και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Αυτό που ζητάμε είναι να προχωρήσει αυτή η διαδικασία διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή. Θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να προσφέρουν στον τόπο που θα επιλέξουν ως τόπο διαμονής τους».
Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα