Οικονομία

Έγκριση και επιτάχυνση για την αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ

Ακούστε το άρθρο

Αν και το Asset Development Plan (ADP) δεν μιλά για ημερομηνίες, παρά αναφέρει γενικά ότι οι συζητήσεις με τους συμβούλους δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, οι πληροφορίες από το Ταμείο αναφέρουν ότι οι διαδικασίες επισπεύδονται, και μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες, θα υπάρχει σαφής εικόνα.

Στα ΕΛΠΕ, φαίνεται ότι για να προχωρήσει η ιδιωτικοποιήση πρέπει να γίνει παράλληλη πώληση μεριδίων τόσο του Δημοσίου (35%), όσο και του βασικού μετόχου, δηλαδή της Paneuropean του ομίλου Λάτση (45,47%). Στη περίπτωση της ΔΕΠΑ, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, δηλαδή τόσο η πώληση μέσου στρατηγικού επενδυτή όσο και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο, ενώ για το 17% της ΔΕΗ, πριν από οτιδήποτε άλλο πρέπει να ξεκαθαρίσει η υπόθεση πώλησης των λιγνιτικών της μονάδων.

Στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, ως ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών παραμένει η 16η Φεβρουαρίου. Έπεται η έγκριση της συναλλαγής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και σύμβασης μετόχων, η λήψη εγκρίσεων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, η μεταβίβαση των μετοχών και το οικονομικό κλείσιμο. Αν και δεν αναφέρεται, ο στόχος είναι η συμφωνία πώλησης να έχει υπογραφεί τον Απρίλιο, ώστε η οικονομική συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Στα ΕΛΠΕ, η τρέχουσα κατάσταση, έτσι όπως αποτυπώνεται στο ADP αναφέρει ότι ο στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος αξιολογεί τις εναλλακτικές επιλογές για την αξιοποίηση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ και σύντομα θα υποβάλλει σε αυτό την εισήγησή του. Σύμφωνα πάντα με το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ, στις 15 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους νομικούς συμβούλους της συναλλαγής. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο ο διαγωνισμός πρέπει να έχει προκηρυχθεί έως τον Μάρτιο.

Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΕΠΑ. Την περίοδο αυτή το Ταμείο συζητά με τους συμβούλους τις εναλλακτικές στρατηγικές αξιοποίησης, όπου όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Ειδική μνεία πάντως γίνεται στην ανάγκη επίλυσης της σύγκρουσης συμφερόντων (conflict of interest) λόγω της πλειοψηφικής συμμετοχής της ΔΕΠΑ και στις δύο ΕΠΑ.

Όσον αφορά στο 17% της ΔΕΗ, αν δεν κλείσει το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων δεν πρόκειται να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ σε διαγωνισμό. Άλλωστε η υπόθεση αυτή βρίσκεται διαδικαστικά πιο πίσω από όλες τις ενεργειακές. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι όπως αναφέρει το ADP, μόλις στις 5 Δεκεμβρίου 2017 προκηρύχθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα αξιολογήσει τις εναλλακτικές επιλογές για τη βέλτιστη μέθοδο αξιοποίησης της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ.

Έπονται η επιλογή του στρατηγικού συμβούλου, και η αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης του 17% των μετοχών του στη ΔΕΗ. Το σενάριο της έκδοσης ενός ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές, αντί για την διάθεση του 17% στο χρηματιστήριο, αν και δεν επιβεβαιώνεται, εντούτοις παραμένει στο τραπέζι, μαζί με άλλα επενδυτικά εργαλεία.

Πηγή: NEWS247

Όλη η επικαιρότητα