Ηλεία

Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις έρευνας υδρογονανθράκων στο Κατάκολο

Ακούστε το άρθρο

Είπαν ναι στην επένδυση, εν μέσω αντιδράσεων … – Από τις οικολογικές οργανώσεις που παρέστησαν στην συζήτηση και έθεσαν τους προβληματισμούς τους..

Η Energean Oil & Gas S.A. δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στο περιβάλλον

Η ιστορία έγραψε ότι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, κατά τη συνεδρίαση που έγινε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στον Πύργο Ηλείας, η πρώτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην περιοχή του Κατακόλου, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες εύρεσης υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Και εγκρίθηκε με την θετική ψήφο των παρατάξεων του περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, του κ. Κατσιφάρα και του κ. Σπηλιόπουλου. Οι υπόλοιπες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου ψήφισαν κατά της μελέτης, με την αιτιολογία ότι τα οφέλη που θα φέρει (κυρίως οικονομικά) στην τοπική κοινωνία δεν είναι τόσο μεγάλα που να αντισταθμίζουν μια πιθανή οικολογική καταστροφή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης κατά την εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά τις προβλέψεις της ΜΠΕ και μεταξύ άλλων περιέγραψε τις γεωτρητικές εργασίες.

Όπως είπε «στο πλαίσιο της Α’ φάσης του σταδίου Α του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος, οι γεωτρητικές εργασίες περιλαμβάνουν τη διάνοιξη δύο γεωτρήσεων εκτεταμένης οριζόντιας μετατόπισης (ERD) από τη χερσαία περιοχή παραχώρησης (γήπεδο έργου) στην ακτή προς την κορυφή του αντικλίνου του ταμιευτήρα του κοιτάσματος που βρίσκεται περίπου 3,5 km νότιο-δυτικά».

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις θα τοποθετούνται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 18.326,84 m2, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως δάσος και βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας Β1 του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ακρωτηρίου Αγ. Ανδρέα – Κατακόλου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε την συγκατάθεσή του, με την προϋπόθεση να ληφθούν υπόψη κατά την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου οι παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αν και είναι νωρίς ακόμα προκειμένου να εκφράζονται βεβαιότητες, είναι ελπιδοφόρο ότι μέσω αυτών των ερευνών μπορεί και η Δυτική Ελλάδα να μπει στον «χάρτη των ελληνικών υδρογονανθράκων», εντούτοις υπάρχει και μία πολύ αυστηρή νομοθεσία για τις προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, η οποία θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. «Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί μία προίκα που ήδη την έχουμε. Υδρογονάνθρακες δεν ξέρουμε ακόμα εάν έχουμε. Άρα, δεν θα ρισκάρουμε με τίποτα τον πλούτο που ήδη έχουμε, για έναν πλούτο που ίσως αποκτήσουμε μελλοντικά» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας επίσης ότι «βιώσιμη είναι η οικονομική ανάπτυξη που ενισχύει τους ανθρώπους και το περιβάλλον και όχι αυτή που στρέφεται κατά των ανθρώπων ή του περιβάλλοντος».

Από πλευράς της εταιρίας «Energean Oil & Gas S.A.» μίλησαν οι κ.κ. Μπασιάς και Νικολάου που στάθηκαν στα οφέλη αυτής της επένδυσης για την τοπική κοινωνία (και οικονομικά, αλλά και με την παροχή θέσεων εργασίας), ενώ τόνισαν ξεκάθαρα πως δεν θα υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για την περιοχή και το περιβάλλον της, ότι οι κυρίως εγκαταστάσεις θα γίνουν κυρίως στον χώρο του βιολογικού και δεν θα επηρεάσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και ότι οι δυο μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αφορούν μια πιθανή έκρηξη κατά την εξόρυξη και την μόλυνση από την λάσπη που θα υπάρξει κατά την διαδικασία της εξόρυξης, είναι σχεδόν αδύνατο να συμβούν και θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ασφάλειας από την εταιρία με την σύγχρονη τεχνολογία με την οποία θα γίνει το έργο.

Μάλιστα ο κ. Νικολάου έδειξε πίνακες που δείχνουν την μέθοδο που θα γίνει η επένδυση, που θα έχει πολλά οφέλη για την περιοχή και με την δημιουργία έργων σε δρόμους, στην στερέωση του βουνού στις περιοχές που υπάρχει κίνδυνος για καθίζηση και φυσικά έχει προβλεφτεί και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Μάλιστα έκανε γνωστό ότι για να μην υπάρξει πρόβλημα με την κρουαζιέρα, τα μηχανήματα για την κατασκευή των εγκαταστάσεων θα έρθουν χειμερινούς μήνες.

Η παρέμβαση Αντωνακόπουλου

Όπως γράψαμε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για τη μελέτη του ΙΓΜΕ για την κατάσταση των πετρωμάτων στο Κατάκολο έτσι ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, ενώ παράλληλα πρότεινε να υπάρξει 2% επί της παραγωγής ως ανταποδοτικό τέλος και όχι 5% επί των καθαρών κερδών. Ο κ. Αντωνακόπουλος δεν είναι αρνητικός στην επένδυση, αλλά θέλει να αποφευχθεί κάθε πιθανή δυσάρεστη κατάσταση, που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την περιοχή, ενώ θέλει και να αποσαφηνιστούν τα οφέλη που θα έχει ο δήμος από αυτή την επένδυση.

Η παρέμβαση Μπράμου

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Μπράμος περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης του κ. Κατσιφάρα, ανέφερε ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία του περιβάλλοντος και πρότεινε να δημιουργηθεί παρατηρητήριο έρευνας υδρογονανθράκων για το Ιόνιο.

Ενάντια στην επένδυση οι οικολογικές οργανώσεις

Το παρών στην συζήτηση έδωσαν και κάτοικοι της περιοχής όπως και οικολογικές οργανώσεις, που στάθηκαν ιδιαίτερα στους κινδύνους που υπάρχουν από την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ τόνισαν ότι το όφελος από την επένδυση δεν είναι τόσο μεγάλο για να μην ληφθούν υπόψη από την περιφέρεια οι μεγάλοι κίνδυνοι που υπάρχουν από κάποιο ατύχημα.

Κατά της επένδυσης στάθηκαν ο εκπρόσωπος της GREEN PEACE Κωστής Γριμάνης, τα μέλη της πρωτοβουλίας Ηλείας εναντία στις εξορύξεις υδρογονανθράκων Ευάγγελος Σαμαράς και Ιωάννα Ρουσοπούλου, όπως και τα μέλη της περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας Ρεβέκκα Κρεστενίτη και Νικολία Αστερή.

Επίσης ενάντια στην επένδυση στάθηκαν και οι Μιχάλης Μαραγκάκης γεωλόγος από την Λευκάδα, Διονύσης Λαγογιάννης χημικός και Παναγιώτης Μαυροειδής μεταλλειολόγος – μηχανικός από την Ζαχάρω.

Τέλος ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κατακόλου Φραγκίσκος Κολοσακας τόνισε τον προβληματισμό που έχει από την αξία της επένδυσης και το πόσο μπορεί αυτή να ωφελήσει την τοπική κοινωνία, αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην κρουαζιέρα και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Προς σύσταση επιτροπών καθορισμού λατομικών ζωνών

Εξάλλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης για την αναγκαιότητα καθορισμού νέων λατομικών περιοχών στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, καθώς βάσει των γνωμοδοτήσεων των αντιστοίχων Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, τα λειτουργούντα σήμερα λατομεία δεν επαρκούν για την κάλυψη των εκτιμούμενων αναγκών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης, στην Π.Ε. Αχαΐας, οι ετήσιες ανάγκες ποσοτήτων αδρανών υλικών ανέρχονται στα 1.200.000 κυβικά μέτρα περίπου, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στα 1.300.000 κυβικά μέτρα περίπου, ενώ στην Π.Ε. Ηλείας, οι ετήσιες ανάγκες ποσοτήτων αδρανών υλικών εκτιμώνται στα  600.000 κυβικά μέτρα περίπου.

Κατόπιν της απόφασης του Περιφερειακού συμβουλίου, ο  Περιφερειάρχης πρόκειται να υποβάλλει σχετική εισήγηση στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης,  και εν συνεχεία να προχωρήσει η σύσταση των Επιτροπών Καθορισμού Λατομικών Περιοχών για τις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όλη η επικαιρότητα