Ελλάδα Πολιτική

Εγκρίθηκε η στήριξη των πληγέντων από το αποθεματικό της Βουλής

Ακούστε το άρθρο

Η καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας και οι τραγικές της συνέπειες συζητήθηκαν, σήμερα, στην Ολομέλεια η οποία ενέκρινε την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη στήριξη των πληγέντων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στην ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την αρωγή στους πυρόπληκτους είπε ότι η Βουλή παρακολούθησε και παρακολουθεί την ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε με δεκάδες θύματα και ανακοίνωσε στο Σώμα και τυπικά την απόφαση για τη διάθεση ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ από το αποθεματικό της.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην άμεση ανταπόκριση του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής με την διενέργεια αιμοδοσίας για τα θύματα, αναφέρθηκε και στην απόφαση να στηριχθούν απευθείας παιδιά που έχουν χάσει την οικογένεια τους και αναφέρθηκε επίσης και στην απόφαση να συσταθεί ειδική επιτροπή στο Γ’ Θερινό Τμήμα, ώστε να υπάρξει ακρόαση όλων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και να εισηγηθεί μέτρα ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η διαδικασία πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών.

«Ζούμε αυτές τις ημέρες μια ανείπωτη τραγωδία που έχει πλήξει σφοδρά τη χώρα μας, μια τραγωδία με δεκάδες ανθρώπινα θύματα και εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουμε τη λύπη και συμπαράστασή μας στις οικογένειες αυτών που πενθούν θύματα και τις οικογένειες που έχουν αγνοούμενους και με αγωνία περιμένουν την τραγική κατάληξη» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η ώρα της μέγιστης δυνατής προσπάθειας, ώστε να γίνει το ταχύτερο η ταυτοποίηση των θυμάτων και να προχωρήσει η ανεύρεση των αγνοουμένων.

«Πιστεύουμε ότι σε αυτή ακριβώς τη συγκυρία δεν περισσεύει κανείς, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να είμαστε πολύ αποφασιστικοί στα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων. Αυτή η τραγωδία θέτει σκληρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και θέτει συγκεκριμένες προκλήσεις και καθήκοντα για το μέλλον ώστε να μην επαναληφθεί η τραγωδία» είπε ο κ. Μαντάς και υπογράμμισε ότι απαιτούνται βαθιές τομές δηλώνοντας τον σεβασμό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις υπηρεσίες που συντονισμένα εργάστηκαν τις πρώτες ώρες της τραγωδίας και το σεβασμό στη ηρωϊκή προσπάθεια των εθελοντών. «Συμφωνούμε με τα μέτρα που εισηγείται η Διάσκεψη των Προέδρων, ώστε να συμβάλουμε από τη δική μας πλευρά στην ανακούφιση αυτών των ανθρώπων» είπε ο κ. Μαντάς.

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα τους» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Δήμας, και τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα και σε εκείνους που έχασαν τις περιουσίες τους. Αποτύχαμε ως κράτος και πολιτεία. Δεν είναι η ώρα καταλογισμού ευθυνών. Η ώρα αυτή θα έρθει όμως και πρέπει να είμαστε αμείλικτοι, σημείωσε επίσης ο κ. Δήμας και τόνισε ότι δεν είναι η στιγμή της στείρας αντιπαράθεσης. «Υποκλίνομαι σε όλους εκείνους που υπό αντίξοες συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής της προσπάθησαν να σώσουν ανθρώπινους ζωές. Ιδίως για τους εθελοντές πρέπει να σκεφτούμε ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί από το κράτος η συμβολή τους. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να αποφύγουμε να έχουμε τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει η συλλογική και ατομική ευθύνη. Καλωσορίζουμε την απόφαση των Προέδρων της Βουλής σημειώνουμε όμως ότι πρέπει να γίνουν και άλλα ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Δήμας.

«Ζούμε την μεγαλύτερη εθνική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών. Η κοινωνία έδειξε αίσθημα αλληλεγγύης, οι εθελοντές έδειξαν πως πρέπει να συμπεριφέρεται η κοινωνία των πολιτών, τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας κατέβαλαν ηρωικές προσπάθειες», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Γιάννης Μανιάτης. «Θα έρθει η στιγμή του καταλογισμού ευθυνών. Σήμερα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Εμείς θα σταθούμε αρωγοί σε όλες τις πρωτοβουλίες που θα λάβει το κοινοβούλιο για τη στήριξη των οικογενειών που επλήγησαν και για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα» τόνισε.

«Για κράτος φονιά, για κράτος τέρας αδιαφορίας και ωχαδερφισμού που εξέθρεψε το πολιτικό σύστημα», μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς και κατήγγειλε ότι είναι όλοι συνυπεύθυνοι που έμεινε στα συρτάρια το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής του 1993 για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Επέκρινε με δριμύτητα τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Τόσκα,για τις δηλώσεις του αναφορικά με την κατάσταση αυθαιρεσίας στο Μάτι, ως βασική αιτία για την τραγωδία. «Ντροπή! Ντροπή! Λέτε ότι δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες. Τι μας λέτε βρε ανθρωπιστές; Θέλετε να κερδίσετε χρόνο όπως έγινε με τους νεκρούς της Μάντρας; Όπως έγινε με τις φωτιές της Ηλείας;», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και πρόσθεσε: «Νομίζετε ότι θα ξεπεράσετε τις ενοχές σας με 10 εκατομμύρια ευρώ από τη Βουλή; τόσο αποτιμάτε την καταστροφή; Δεν θα παραιτηθεί κανείς;».

«Υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών, άμεση στήριξη των υποδομών στην περιοχή για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη και να υπάρξει στέγαση των πυροπλήκτων και αποκατάσταση των βασικών υποδομών» ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει σύντομα να συζητηθούν οι διαχρονικές συνθήκες και ευθύνες που έφεραν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αναφέρθηκε στις ηρωικές προσπάθειες όσων συνέδραμαν στην προσπάθεια αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα δεκάδες θύματα και την καταστροφή λόγω έλλειψης συντονισμού. «Θα συμφωνήσουμε με την απόφαση της Διάσκεψης, μολονότι έχουμε επιφυλάξεις για τον ειδικό λογαριασμό λόγω της εμπειρίας όσων έγιναν με το Ταμείο Μολυβιάτη» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών.

«Ως βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής ζω τον θρήνο των συμπολιτών μου, βιώνω πρωτόγνωρες καταστάσεις και συνειδητοποιώ τις ευθύνες όλων μας. Οι ψυχές μας είναι τόσο μαυρισμένες όσο και το μαύρο που άφησε πίσω της η λαίλαπα της φωτιάς» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, και πρόσθεσε ότι ο όρος τραγωδία δεν αποτυπώνει όλα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ. Η εξαγγελθείσα οικονομική στήριξη είναι το ελάχιστο για τους συνανθρώπους μας, επισήμανε και πρόσθεσε ότι είναι καλοδεχούμενη η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Αναφέρθηκε στις ηρωικές προσπάθειες εθελοντών και των αρχών και δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι «η Πολιτεία καλείται σε διάστημα λιγότερο του έτους να αντιμετωπίσει δύο πρωτόγνωρα φαινόμενα, της Μάντρας και της τελευταίας καταστροφικής πυρκαγιάς».

«Η 23η Ιουλίου του 2018 θα μας στοιχειώνει. Η Πολιτεία δεν κατάφερε να τους προστατεύσει. Όταν σταματήσουμε να μετράμε θύματα, πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστροφές» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς. «Πρέπει να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις. Ας κρατήσουμε την αλληλεγγύη και την αυταπάρνηση των δυνάμεων ασφαλείας, των γιατρών. Οι ευθύνες θα αποδοθούν στον καιρό τους. Εθνικό είναι το αληθές και πρέπει να το αναζητήσουμε κοιτώντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ζούμε μέρες εθνικής τραγωδίας. Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τα συλλυπητήρια της για τους ανθρώπους έχασαν εντελώς άδικα τη ζωή τους και να ευχαριστήσει όσους με αυταπάρνηση αυτές τις ημέρες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης, για να προσθέσει ότι θα έρθει η ώρα του καταλογισμού ευθυνών, αλλά αυτή είναι η στιγμή που η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους πληγέντες. «Αυτό που ζήσαμε ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του ‘κοίτα την πάρτη σου και άσε τι γίνεται δίπλα σου’. Μέσα στον σπαραγμό είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις που δεν πήραμε σε ουδέτερο χρόνο» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα