Εκπαίδευση Ελλάδα

Εγκύκλιος ορίζει οι πανεπιστημιακές παραδόσεις να αναρτώνται στο διαδίκτυο

Ακούστε το άρθρο

«Αγώνα δρόμου» κάνει το υπουργείο Παιδείας για να βρεθεί τρόπος διανομής των 1.000.000 διδακτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές για το εαρινό εξάμηνο.

Για το λόγο αυτό το διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ υποχρεούται να αναρτά στο διαδίκτυο τις παραδόσεις – σημειώσεις κάθε μαθήματος ξεκαθαρίζει με εγκύκλιο προς τα ΑΕΙ ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης επικαλούμενος διατάξεις του νόμου.

«Η επιμελής εκπλήρωση της εν λόγω υποχρέωσης είναι απολύτως αναγκαία, ιδίως τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου η διεξαγωγή των μαθημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» λέει ο υφυπουργός Παιδείας.

Σε ότι αφορά αφορά στη διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές, ο υφυπουργός Παιδείας λέει ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εκδοτικών οίκων προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση για την έγκαιρη διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων προς όλους τους δικαιούχους φοιτητές.

Μία από τις επιλογές που εξετάζεται είναι η κατ’ οίκον διανομή αυτών με τον συντονισμό της διαδικασίας από τον εκάστοτε αρμόδιο εκδοτικό οίκο στο πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων, πλην όμως η επιφόρτιση, η οποία έχει προκληθεί στις εταιρείες ταχυμεταφοράς (courier) λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του COVID 19, καθιστά δυσχερώς εφαρμόσιμη την υιοθέτηση αυτής, ως προτεινόμενης λύσης.

Επίσης, ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των προς διανομή διδακτικών συγγραμμάτων, ο οποίος ξεπερνάει το 1.000.000 σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με την ανάγκη παράδοσης αυτών σε κάθε πιθανή περιοχή εντός της ελληνικής επικράτειας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εφαρμογή της εν λόγω επιλογής.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εύρεση της καλύτερης δυνατής επιλογής και θα υπάρξει άμεσα σχετική ενημέρωσή σας τόσο για τη διαδικασία διανομής, όσο και για τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων των συγγραμμάτων από μέρους των φοιτητών.

Ο υφυπουργός καλεί όλα τα ΑΕΙ και οι ΑΕΑ να ενημερώσουν τις Γραμματείες των Τμημάτων τους ότι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τον κατάλογο των διαθέσιμων διδακτικών συγγραμμάτων ανά διδασκόμενο υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, κατόπιν σχετικής εισήγησης του διδάσκοντος, στον οποίον έχει ανατεθεί η διδασκαλία του σχετικού μαθήματος, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή ή απόφαση κάποιου άλλου οργάνου, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Διγαλάκης προτείνει όλοι οι διδάσκοντες των μαθημάτων να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά συγγράμματα (Κάλλιπος, HEAL-Link και Δωρεάν Ηλεκτρονικές Σημειώσεις), τα οποία μπορούν να αναζητήσουν στη Γενική Βάση Συγγραμμάτων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» (https://service.eudoxus.gr/search/).

Επιπροσθέτως, οποιοσδήποτε διδάσκων, στον οποίον έχει ανατεθεί διδασκαλία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ και ΑΕΑ κατά το εαρινό εξάμηνο, δύναται να εγγραφεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ» ως Διαθέτης Δωρεάν Ηλεκτρονικών Βοηθημάτων και Σημειώσεων (https://submit.eudoxus.gr/) και, αφού πιστοποιηθεί, να αναρτήσει πρόσθετο διδακτικό υλικό για το οποίο θα έχει το δικαιώματα διανομής και διάθεσης, προκειμένου αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα ΑΕΙ και ΑΕΑ.

Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν ελεύθερα το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων που προτείνονται από τους διδάσκοντες για κάθε μάθημα ακόμα και μετά το πέρας της περιόδου υποβολής δηλώσεων των διδακτικών συγγραμμάτων από μέρους τους.

Αναλυτικές οδηγίες για την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συγγράμματα υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  https://eudoxus.gr/files/prostheto_didaktiko_uliko.pdf.

Όλη η επικαιρότητα