Life Γυναίκα

Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχετε στην καθημερινότητά σας

Ακούστε το άρθρο

Τι πρέπει να προσέχετε στην καθημερινότητά σας

Προϊόντα καθαρισμού

Τα προϊόντα καθαρισμού δεν θα βλάψουν το μωρό σας αλλά αποφύγετε να χρησιμοποιείτε όσο είναι ιδιαίτερα τοξικά, όπως τα καθαριστικά των φούρνων. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, βεβαιωθείτε πως ο χώρος αερίζεται καλά. Οπως αναφέρεται στο βιβλίο «Η Βίβλος της εγκυμοσύνης», εκδόσεις Ψυχογιός, οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν, επίσης, την έκθεσή τους σε μπογιές που μπορεί να περιέχουν μόλυβδο, καθώς και κάποια latex χρώματα που μπορεί να περιέχουν υδράργυρο. Τα περισσότερα υδροδιαλυτικά χρώματα επιτρέπονται, αλλά πάντα να ελέγχετε την ετικέτα τους για να σιγουρευτείτε πως δεν περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα συστατικά. Το βάψιμο σαφώς πρέπει να γίνεται πάντα σε καλά αεριζόμενους χώρους.

Εντομοκτόνα

Η περιστασιακή επαφή με εντομοκτόνα δεν βλάπτει το μωρό. Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε χημικά για μεγάλη χρονική περίοδο είναι επιβλαβής. Υψηλά επίπεδα έκθεσης σχετίζονται με προβλήματα στον τοκετό. Αν στο σπίτι σας υπάρχουν ανεπιθύμητα έντομα, αποφεύγετε κατά το δυνατόν τον ψεκασμό με σπρέι και χρησιμοποιήστε εναλλακτικές λύσεις.

Κατοικίδια ζώα

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν τα κατοικίδιά τους απειλούν με κάποιο τρόπο την εγκυμοσύνη τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα από τα κατοικίδια. Οι γάτες που δεν βγαίνουν ποτέ έξω από το σπίτι δεν εγκυμονούν κινδύνους. Επειδή το τοξόπλασμα ανευρίσκεται στα περιττώματα του ζώου, καλό είναι να μην καθαρίζετε το καλάθι με την άμμο τους. Αν πάλι το κάνετε, να φοράτε πάντα γάντια και να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας.

Τζακούζι, σάουνα και ατμόλουτρα

Οι έρευνες δείχνουν πως οι έγκυοι των οποίων η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει τους 38,9 C για περισσότερα από δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά εβδομάδων της εγκυμοσύνης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποβάλουν ή να φέρουν στον κόσμο παιδιά με ελλείμματα του νωτιαίου σωλήνα όπως δισχιδή ράχη. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η αποφυγή των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της κύησης. Μετά το πρώτο τρίμηνο, όμως, η περιστασιακή χρήση του τζακούζι, της σάουνας και των ατμόλουτρων για λιγότερο από δέκα λεπτά κρίνεται λογική και ασφαλής.

Μόλυνση

Η ποιότητα του αέρα είναι ένα μεγάλο θέμα για μερικές εγκύους και ειδικά γι΄αυτές που ζουν στην πόλη, οι οποίες ξαφνικά συνειδητοποιούν πόσο μολυσμένη είναι η ατμόσφαιρα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως η ζωή στην πόλη είναι επισφαλής για την ανάπτυξη του μωρού.
Λάβετε επίσης υπόψη σας πως η ποιότητα της σύστασης του αέρα μπορεί να είναι δύο με τρεις φορές χειρότερη στο σπίτι απ’ ό,τι έξω. Για το λόγο αυτόν, να περιορίσετε στο ελάχιστο τη χρήση των τοξικών χημικών καθαριστικών για το σπίτι. Ελέγξτε αν υπάρχουν εστίες υγρασίας ή μούχλας στο σπίτι σας και σιγουρευτείτε πως οι συσκευές θέρμανσης δεν ελκύουν μονοδείξιο του άνθρακα.

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα