Οικονομία

Είκοσι χιλιάδες Έλληνες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν…

Ακούστε το άρθρο

Παράταση μέχρι την άλλη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους 54.000 της λίστα με τα ονόματα όσων έβγαλαν μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού. Αν και η προθεσμία έληξε στις 15 του μηνός, κρίθηκε απαραίτητη μια σιωπηρή παράταση, λόγω της δυσκολίας των ελεγχομένων να προσκομίσουν την πληθώρα των δικαιολογητικών που ζητούν οι εφορίες.

Το υπουργείο εξέδωσε και εγκύκλιο, χωρίς να επισημοποιεί πάντως την παράταση της διορίας για να δώσουν εξηγήσεις. Σε αυτήν ορίζονται μόνον τα δικαιολογητικά «της τελευταίας στιγμής» που καλούνται να προσκομίσουν οι υπόχρεοι για να δικαιολογήσουν την προέλευση των κεφαλαίων που έβγαλαν στο εξωτερικό.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι για να καλύψουν την προέλευση των χρημάτων που έβγαλαν στο εξωτερικό οι ελεγχόμενοι μπορούν να επικαλεστούν ακόμα και γονικές παροχές, δωρεές και ή και ποσά από? λίστες γάμου.

Παρότι οι ως τώρα διασταυρώσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον 20.000 εξ αυτών, με εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τα εισοδήματα που δήλωναν στην εφορία, η ανταπόκριση στην πρόσκληση του υπουργείο παραμένει μικρή.

Θεωρητικά αν τα ποσά αυτά φορολογηθούν με 30% , όπως έχει προταθεί, και με μέσο ποσό κατάθεσης τα 150.000 ευρώ, το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει τουάχιστον 750 εκατ. – 1 δισ. ευρώ.

Στην πράξη όμως, ανακύπτουν και προβλήματα που δεν επέτρεπαν στους φορολογούμενους να συγκεντρώσουν στοιχεία στον περιορισμένο χρόνο που τους δίνει το υπουργείο Οικονομικών (έως 15 Φεβρουαρίου αρχικά και έως 28 του μηνός πλέον), για να αναζητήσουν στοιχεία, δηλώσεις και βεβαιώσεις από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και τις αντίστοιχες τράπεζες.

Ειδικότερα, λόγω της συνένωσης και μετακομίσεων των εφοριών όμως, πολλές δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα παλαιά αρχεία τους και χρειάζονται ενάμιση μήνα περίπου για την συγκέντρωση των στοιχείων. Αντίστοιχοι ή και μεγαλύτεροι είναι οι χρόνοι που απαιτούνται για βεβαιώσεις από τις τράπεζες.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που οι σύζυγοι έχουν πια χωρίσει και η πρόσκληση έχει αποσταλεί στην σύζυγο, εάν αυτή δεν είχε προνοήσει να κρατήσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων δεν θα μπορούσε να παραλάβει τέτοια αντίγραφα από την εφορία, διότι θα πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένη και από τον υπόχρεο για την υποβολή τους, δηλαδή τον πρώην άντρα της.

Δείτε εδώ το ορίζει συγκεκριμένα η εγκύκλιος: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=259130

Όλη η επικαιρότητα