Πολιτική

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Συγκεντρώνει 266 ψήφους και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας την άλλη Τετάρτη

Ακούστε το άρθρο

Και μαθηματικά είναι πλέον βέβαιο ότι την επόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα είναι η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά και τις σημερινές θετικές εισηγήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, ανώτατος πολιτειακός άρχοντας εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 200 ψήφους. Εάν δεν επιτευχθεί ο εν λόγω αριθμός η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και χρειάζονται επίσης 200 ψήφοι. Εάν όμως και πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα, απαιτούνται στην τρίτη ψηφοφορία 180 «ναι», στην τέταρτη «151» και στην πέμπτη, όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους. Δεν θα χρειαστεί όμως όλη αυτή η διαδικασία, αφού αυτή τη στιγμή η κα Σακελλαροπούλου συγκεντρώνει θεωρητικά τουλάχιστον 266 ψήφους.

Ήτοι, τις 158 της Νέας Δημοκρατίας, τις 86 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και τις 22 του Κινήματος Αλλαγής. Το απόγευμα θα γνωρίζουμε και τη θέση που θα κρατήσουν έναντι της ανώτατης δικαστικού η Ελληνική Λύση που διαθέτει 10 βουλευτές (ο πρόεδρός της Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε πάντως το πρωί ότι «η επιιλογή της αποδεικνύει την αριστεροφοβία της Ν.Δ.») και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που έχει μια κοινοβουλευτική δύναμη 9 μελών. Το Κ.Κ.Ε. από την πλευρά του (που διαθέτει 15 βουλευτές) παραδοσιακά επιλέγει το «παρών» ή να απέχει από την ψηφοφορία, ανεξαρτήτως του προσώπου που κατέρχεται υποψήφιος.

Το «ναι» του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας με ένα μήνυμά του έκανε γνωστό την Πέμπτη ότι πρόκειται να στηρίξει την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλη από την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για αντιφάσεις και υποκρισία όσον αφορά τον κ. Μητσοτάκη «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου αν και ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, χωρίς να εξηγήσει το γιατί».

Μάλιστα το χαρακτήρισε ως «σφάλμα το οποίο δεν θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ». «Εμείς δεν θα προσθέσουμε ένα ακόμα σφάλμα στα σφάλματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές.

Η ομόφωνη απόφαση του ΚΙΝΑΛ

Υπέρ της υποψηφιότητας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα πριν από λίγο, στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατόπιν εισήγησης της προέδρου, Φώφης Γεννηματά.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας με ένα μήνυμά του έκανε γνωστό ότι πρόκειται να στηρίξει την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλη από την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για αντιφάσεις και υποκρισία όσον αφορά τον κ. Μητσοτάκη «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό».

via

Όλη η επικαιρότητα