Βιβλίο Ηλεία

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ηλείου ποιητή Τάκη Σινόπουλου

Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την γέννηση ενός μεγάλου πνευματικού τέκνου της πόλης του Πύργου, του ποιητή Τάκη Σινόπουλου, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το βραδύ του περασμένου Σαββάτου η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου.

Η εν λόγω εκδήλωση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την ανάδειξη της Ιστορίας, Λογοτεχνίας, Τέχνης και Πολιτισμού της Ηλείας.

Η εκδήλωση-αφιέρωμα ξεκίνησε με τη φωνή του Τάκη Σινόπουλου να απαγγέλει το ποίημα «Ο καιόμενος», που  γράφτηκε στη μνήμη του φοιτητή Κωνσταντίνου Γεωργάκη που αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας διαμαρτυρόμενος για την επιβολή της απριλιανής δικτατορίας στην Ελλάδα…

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης, επίκουρος Καθηγητής νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Φωτόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωσε, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως: «Ο Πύργος παρουσίασε αξιοσημείωτη πνευματική κίνηση κυρίως στον Μεσοπόλεμο και τότε τέθηκαν οι βάσεις για την ανάδειξη -στην Κατοχή και μετέπειτα- μορφών που λάμπρυναν την πόλη τους και κατέκτησαν επάξια σημαντική θέση στα Νεοελληνικά Γράμματα (Παύλος Μάτεσις, Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος,  Γιώργης Παυλόπουλος, Τάκης Δόξας και Τάκης Σινόπουλος). Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση ενός διαλεχτού παιδιού του Πύργου, της Ηλείας, του Τάκη Σινόπουλου.Ο Πύργος για έναν ποιητή που έλεγε έρχομαι συνεχώς από τον Πύργο δεν θα μπορούσε, την ώρα που η Πάτρα και άλλες πόλεις τιμούν τον μεγάλο μας αυτό ποιητή, να μην πράξει αναλόγως. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε ως βιβλιοθήκη, η μοναδική, ίσως, πνευματική κυψέλη της πόλης μας παράλληλα με άλλες κυψέλες όπως είναι οι θεατρικές ομάδες, να του αφιερώσουμε μια βραδιά».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ηλείος (σ.σ. από την Κρέστενα), ποιητής και συγγραφέας Ηλίας Γκρής.

«Ο Τάκης Σινόπουλος είναι κατ` εξοχήν τραγικός ποιητής και στην ανάδειξη του τραγικού που “στιγματίζει” όλη την ποίηση του θα αξιολογούσα δυο έργα ακμαίας μυθοπλαστίας και αισθητικής πληρότητας. Νεκρόδειπνος (1972) και Χρονικό (1975). Έργα που φαίνονται να κορυφώνουν μια πολλαπλή εμπειρία αποξένωσης και οδύνης μες στον ασίγαστο προβληματισμό του ποιητή για την καίρια έκφραση. Το Μεταίχμιο (1951), πρώτο του έργο όταν ήταν ήδη 34 ετών, και Μεταίχμιο Β` (1957), προοιωνίζονται ως προς την πραγματικότητα, το Νεκρόδειπνο το μέγιστο έργο του. Αν ξεχωρίζω απ` αρχής τα δυο αυτά έργα είναι γιατί φέρουν δομικά ένα δράμα μπολιασμένο με βαθύτατη γνώση για την ημέρα του ελληνισμού που του ετάχθη σαν αρχέγονη νομοτέλεια να είναι τραγική»… είπε ο κ. Γκρής.

«Ο Σινόπουλος έγραψε μια σπαρακτική, ποιητική μαρτυρία της Ιστορίας παραδεχόμενος ότι, δεν πρόκειται ποτέ ν΄απαλλαγεί από το έμμονο πάθος της ζωής του, ότι δηλαδή, οι νεκροί παραμένουν πάντα ζωντανοί μέσα του κι αρνούνται να λησμονηθούν. Η εμμονή του με τη νεκρολογία και η  προσφυγή στους νεκρούς δείχνει μια βαθειά ψυχική του ανάγκη και είναι μια απελπισμένη φωνή για βοήθεια. Αυτό που τον σώζει, είναι  οι γνώσεις ψυχιατρικής που έχει λόγω επαγγέλματος και κατορθώνει να φτάσει ως τα 64 χρόνια του»… συμπλήρωσε ο κ. Γκρής που ανέφερε, στην  διάρκεια τα ομιλίας του κι άλλα στοιχεία γύρω από τη ζωή και το έργο του Τάκη Σινόπουλου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε πλούσιο οπτικό υλικό με φωτογραφίες του Τάκη Σινόπουλου με τους γονείς και τα αδέρφια του, φίλους και συνεργάτες τραβηγμένες στον Πύργο, την Αγουλινίτσα (σ.σ. Επιτάλιο, όπου και γεννήθηκε), την Ολυμπία, τον Καϊάφα, τον Αλφειό, καθ΄ως επίσης και στιγμιότυπα με μεγάλες πνευματικές μορφές όπως ο αγαπημένος φίλος του Σινόπουλου που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Κατοχή Φώτος Πασχαλινός, ο Στρατής Τσίρκας, ο Γιώργης Παυλόπουλος κ.α.

Επίσης τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, Γιάννης Μανώλης και η Νάνσυ Τζανετοπούλου, απήγγειλαν ποιήματα του Τάκη Σινόπουλου, ενώ ακούστηκαν δύο μελοποιημένα ποιήματά του (από τον Μίκη Θεοδωράκη, με ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη και από τον Ηλείο συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλο, ο οποίος και το τραγούδησε). Ο εκπρόσωπος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους και εκδότης του περιοδικού «Αλφειός», Χρήστος Κωνσταντόπουλος, πρόσφερε στους παρόντες τεύχη που περιείχαν αφιέρωμα στον Τάκη Σινόπουλο.

Όλη η επικαιρότητα