Ελλάδα Πολιτική

Εκδήλωση για τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας

Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση για τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας στο Σπούτνικ στην Αθήνα στις 8 Μάη 2019, από την εφημερίδα Η Εποχή και την Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα (Παρίσι).

Εκδήλωση – συζήτηση με το κοινό για τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας και για τα κινήματα διεκδίκησης της αξιοπρέπειας παρουσιάζουν από κοινού η Εφημερίδα Η Εποχή και η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα – Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι, σε συνεργασία με το Σπούτνικ, Πολυχώρο Κοινωνικών, Πολιτικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, στην Αθήνα, στο Μεταξουργείο, την Τετάρτη, 8 Mάη 2019 από τις 7.30 μμ μέχρι αργά το βράδυ (Οδός Κεραμεικού 46 και Μυλέρου).

​Η εκδήλωση, τόσο πολιτική όσο και πολιτιστική, θα διεξαχθεί σε δύο μέρη και θα είναι δίγλωσση, με διερμηνεία από τα ελληνικά στα γαλλικά και αντίστροφα.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει​ παρουσίαση του προγράμματος από το Μάκη Μπαλαούρα,  οικονομολόγο, βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Η Εποχή, που παρακολουθεί το γαλλικό κίνημα με ιδιαίτερη προσοχή από τη γένεσή του στις 17 Νοέμβρη 2018.

Χαιρετισμό θα απευθύνει με γραπτό μήνυμα σταλμένο από το Παρίσι ο Μarc Moreigne, συγγραφέας, στέλεχος του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος – PCF και Πρόεδρος του νεοσυσταθέντος γαλλικού συλλόγου Agora, pour une initiative citoyenne en Grèce et en Europe / Aρχαία Αγορά, για μια εναλλακτική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που σκοπό έχει τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου θα παρέμβει σχετικά με την έρευνά της για τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας, παρουσιάζοντας ένα απόσπασμα της εκπομπής της Check Point που προβλήθηκε στον Αlpha TV στις 30 Μάρτη 2019.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στην περίπτωση του διωκόμενου ιδρυτή των  Wikileaks, Julian Assange.

​​Kατόπιν θα τοποθετηθεί ο Γάλλος προσκεκλημένος, εκπαιδευτικός δημόσιου γαλλικού σχολείου, πενήντα ετών και πατέρας δύο παιδιών, που συμμετέχει στο κίνημα των Kίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι καθώς και στο κίνημα των Κόκκινων Στυλό, τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που αντιτίθενται στη διάλυση της δημόσιας παιδείας στη Γαλλία. Ο δάσκαλος και εισηγητής ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του σε ότι αφορά στα μέσα, λόγω της προληπτικής καταστολής που υφίσταται ένα μέρος πολιτών αν και δεν διαπράττουν βιαιοπραγίες, με μόνο δικαιολογητικό ότι συμμετέχουν στα κινήματα που διατρέχουν αυτή την εποχή τη γαλλική κοινωνία. Θα αναφερθεί στο πρόσφατο βιβλίο του Juan Branco με τίτλο Crépuscule, εκδόσεις Αυ Diable Vauvert, 2019, στο οποίο γίνεται αυστηρή κριτική της διακυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και των ελίτ που τον στηρίζουν. Ο τριαντάχρονος Juan Branco είναι Γαλλο-ισπανός πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας και δικηγόρος του Julian Assange καθώς και δικηγόρος και ακτιβιστής των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας. Στο βιβλίο του ισχυρίζεται ότι παραθέτει “αποδεικτικά στοιχεία της σύλληψης της δημοκρατίας από ισχυρούς ολιγάρχες υπέρ των συμφερόντων των καστών”, πράγμα που θέτει ως πρωταρχική αιτία των σημερινών εξεγέρσεων στη Γαλλία.

Η Αναστασία Πολίτη θα παρέμβει στη συνέχεια σχετικά με το πώς βιώνεται  από τη νεολαία, καθώς και από γυναίκες και καλλιτέχνες, η παρούσα κοινωνική και κινηματική κατάσταση στη Γαλλία.  Ιδρύτρια από το 1996, σκηνοθέτρια και ηθοποιός της Καλλιτεχνικής ομάδας Ήριννα – Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι, καθώς και οικονομολόγος, διέμεινε τα τελευταία 27 χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα όπου εξακολουθεί να βρίσκεται συχνότατα. Είναι μέλος συλλογικότητας Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι, μέλος του γαλλικού σωματείου καλλιτεχνών του θεάματος SFA- CGT καθώς και γαλλικού συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Θα ακολουθήσει εισήγηση του Νικόλα Κουντούρη, πολιτικού επιστήμονα, επιστημονικού συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της συντακτικής επιτροπής των Ενθεμάτων της εφημερίδας Η Αυγή. Θα αναφερθεί στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων μέσα από ιστορικό πρίσμα και στο πλαίσιο των κινημάτων στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες.​

Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ο Μάριος Θεοφιλάτος, μουσικός, μέλος της Γραμματείας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Θα αναφερθεί στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας για να περάσει σε μια σύγκριση με κινήματα στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα με εκείνα όπου πρωτοστάτησαν νέοι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια.                   ​

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, που θα συντονίσει ο Μάκης Μπαλαούρας, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο μέρος της εκδήλωσης.​

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, που θα αρχίσει γύρω στις 10μμ, θα παρουσιαστεί ένα μουσικο-ποιητικό και φιλοσοφικό καμπαρέ με τίτλο : Κίτρινος ο ορίζοντας στο βάθος…

Το καμπαρέ αυτό προτείνεται από την Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα για την περίσταση και είναι αφιερωμένο στα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας και τα κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη. Βασίζεται στο συλλογικό έργο Le fond de l’air est jaune, εκδόσεις Seuil, 2019 και συγκεκριμένα  σε κείμενα του γάλλου φιλόσοφου Etienne Balibar και του οικονομολόγου Thomas Picketty καθώς και σε συνθήματα που ακούγονται ή γράφονται από την έναρξη του γαλλικού κινήματος.

Σε αυτό το μουσικά και οπτικά επεξεργασμένο υλικό έχει προστεθεί ποίηση του Τάσου Κουράκη από τη συλλογή 67%, εκδόσεις Ιανός, 2012, ενότητα : Τα δακρυγόνα δάκρυά μας.

Στο πρόγραμμα θα υπάρχει επίσης προβολή βίντεο και φωτογραφίας, τραγούδια, γαλλικά και ελληνικά, ορισμένα μάλιστα παραφρασμένα ώστε να ταιριάζουν με την περίσταση.

Τη σύλληψη και το συντονισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος υπογράφει η Aναστασία Πολίτη. Συμμετέχει ομάδα Γάλλων και Ελλήνων καλλιτεχνών :  o μουσικός Χρήστος Αδαμόπουλος, η ηθοποιός και δημοσιογράφος Μαύρα Σαραντοπούλου, η ηθοποιός και δασκάλα θεατρικής αγωγής Αγγελική Τόμπρου, η σκηνοθέτρια και συνθέτρια ακουσματικής μουσικής Νατάσα Χυντζόγλου, από το Παρίσι, με πρωτότυπη σύνθεση ​εμπνευσμένη από το κίνημα Nuits Débout – Όρθιες Νύχτες, ο Christian L., επίσης από το Παρίσι, με φωτογραφίες από τα κινήματα των Κίτρινων Γιλέκων, των εκπαιδευτικών και οικολόγων. Ο Cecil Mévadat, μουσικός και τραγουδοποιός, θα είναι στην οθόνη, με τραγούδια του από το άλμπουμ Les Temps difficiles – Οι δύσκολοι καιροί, Παρίσι, 2019. Άλλοι καλλιτέχνες ενδέχεται να εμπλουτίσουν τη λίστα αυτή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες στα τηλ 210379705, -06 και 6944993105 ή στη διεύθυνση compagnie.erinna@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα