Μεσσηνία

Εκδήλωση μνήμης για τους 534 εκτελεσθέντες στην Καλαμάτα

Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την εκτέλεση των 534 Καλαματιανών πατριωτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 8 Φεβρουαρίου 1944, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο νεκροταφείο της Καλαμάτας.

Η αντισταστασιακή Πότα Κακκαβά αφηγήθηκε το ιστορικό της εκτέλεσης όπως το έζησε, ενημερώνοντας ότι το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1944, ημέρα αγοράς, οι Γερμανοί συνέλαβαν από το Νέδοντα και ανατολικά της πόλης 1.800 άτομα. Τους μετέφεραν στο παλιό στρατόπεδο του Συντάγματος Πεζικού, όπου τη νύχτα της Κυριακής προς τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου σκότωσαν 534 πατριώτες και τους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους στην άμμο, στη Δυτική Παραλία, στα παλιά Σφαγεία. «Μετά τη σφαγή των Καλαβρύτων είναι αυτή της Καλαμάτας», επεσήμανε η Π. Κακκαβά και σημείωσε: «Η θυσία τους είναι ορόσημο που θα φωτίζει τα βήματά μας και θα ενισχύει τους αγώνες μας για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός».

Στην επιμνημόσυνη δέηση προέστη ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Στεφάνια κατέθεσαν η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας, ο επισμηναγός της 120 ΠΕΑ Θεόδωρος Στυλιανόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Πολέμου κι εκπρόσωπος των συγγενών των εκτελεσθέντων Σταυρούλα Μεταξά.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα