Εκδήλωση-συζήτηση αλληλεγγύης για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Παρασκευή 24.1.2020, στις 5.00 μ.μ. – Θέατρο Τζένη Καρέζη Ακαδημίας 3

Η εφημερίδα Εποχή και η Καλλιτεχνική Ομάδα Erinna (Παρίσι), πραγματοποιούν εκδήλωση- συζήτηση Αλληλεγγύης στον Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Ασάνζ, Αυστραλός δημοσιογράφος και εκδότης, συνιδρυτής των Wikileaks, κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Λονδίνο και περιμένει δίκη που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο 2020 για να αποφασιστεί αν θα επιτραπεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές καταδιώκουν τον Ασάνζ λόγω της αποκάλυψης εγκλημάτων πολέμου αμερικανικών – και άλλων – κυβερνήσεων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού, που ήρθαν στο φως από τα Wikileaks.

Η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ έχει κλονιστεί βαριά και χρειάζεται άμεση νοσηλεία. Ο Ειδικός Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέτσλερ, έχει επανειλημμένα καταγγείλει τα βασανιστήρια που υφίσταται. Ο ανελέητος διωγμός του παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο – όχι μόνο τη ζωή του Ασάνζ- αλλά και του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας σε όλο τον πλανήτη.

Ομιλητές  :

  • Ο Δρ. Χουάν Μπράνκο, δικηγόρος των Wikileaks και του Ασάνζ, διδάκτορας διεθνούς δικαίου, συγγραφέας και ενεργό μέλος του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας, και
  • Ο Mαξίμ Νικόλ, δημοσιογράφος- Quartier Général-και ενεργό μέλος των Κίτρινων Γιλέκων.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην υπόθεση του Ασάνζ, αλλά θα μπορέσει να επεκταθεί και στη σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη Γαλλία.

Συντονισμός: Μάκης Μπαλαούρας για την εφημερίδα Εποχή.

Παρουσίαση-διερμηνεία: Αναστασία Πολίτη, ηθοποιός-σκηνοθέτης της Compagnie Erinna.