Ηλεία

Εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου στα σχολεία της Αμαλιάδας: Ξύπνησαν μνήμες από την εξέγερση…

Ακούστε το άρθρο

Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, από την 17η Νοεμβρίου του 1973 που οι φοιτητές και οι συγκεντρωμένοι στο Πολυτεχνείο κοίταξαν κατάματα την χούντα των Συνταγματαρχών, κοίταξαν κατάματα τον θάνατο και ξεσηκώθηκαν για την εδραίωση της Δημοκρατίας.

Οι μνήμες από εκείνες τις ημέρες, εκείνες τις στιγμές που όσοι βρέθηκαν στο Πολυτεχνείο ήταν οι πρωταγωνιστές και έγραψαν την νεώτερη ιστορία της χώρας, αναβίωσαν στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αμαλιάδα.

Με πιο απλή προσέγγιση και πιο απλά λόγια οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, πιο συνειδητοποιημένοι οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης, τίμησαν την επέτειο, τίμησαν τους πρωταγωνιστές και έστειλαν το μήνυμα: ‘Ποτέ πια χούντα’.

Αφιερώματα

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χαιρετισμούς από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι οποίοι ανέγνωσαν και το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για την ημέρα, και στην συνέχεια πήραν τη σκυτάλη μαθητές και εκπαιδευτικοί, που είχαν επιφορτιστεί με την διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Τραγούδια που γράφτηκαν για το Πολυτεχνείο, αγαπήθηκαν και κάθε φορά που ακούγονται ξυπνούν μνήμες, ερμηνεύτηκαν χθες από τις χορωδίες των σχολείων, ποιήματά απαγγέλθηκαν, θεατρικά δρώμενα παρουσιάστηκαν, ενώ κατά την διάρκεια των εορτών παρουσιάστηκε το χρονικό των γεγονότων του Πολυτεχνείου.

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές όταν παρουσιάστηκαν βίντεο στα σχολεία με εικόνες και ηχητικά ντοκουμέντα από την εξέγερση και την εισβολή στο Πολυτεχνείο.

Το Πολυτεχνείο ζωντάνεψε χθες και η επέτειος αποτέλεσε μία ακόμη ευκαιρία για να αντιληφθούν οι νεώτεροι την αξία του πολιτεύματος της Δημοκρατίας…

Όλη η επικαιρότητα