Κόσμος

Έκκληση για βοήθεια σε πρόσφυγες από το Αφρίν της Συρίας

Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία που διανύει τον έβδομο χρόνο του μετρώντας περισσότερους από 500.000 νεκρούς.

Το τελευταίο διάστημα κατά κύματα φτάνουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που διέφυγαν από την κόλαση του κουρδικού καντονιού του Αφρίν της Συρίας, μετά την πολιορκία από τουρκικές δυνάμεις και μισθοφόρους και την πτώση της ομώνυμης πόλης πριν από έναν μήνα.

Το Αφρίν είχε βρεθεί σε στενή πολιορκία από τις αρχές του χρόνου και υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους προσπαθώντας να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Από τις αρχές Απριλίου στο συνοριακό πέρασμα του Έβρου έφτασαν περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, κούρδοι από τη Συρία αλλά και το Ιράκ, κυρίως γυναίκες και παιδιά, αναζητώντας ένα καταφύγιο.

Στη Θεσσαλονίκη από τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα έχουν διαμορφωθεί συνθήκες έκτακτης ανάγκης με περισσότερες από 650 νέες έκτακτες αφίξεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα Λαγκαδίκια, τη Νέα Καβάλα και τα Διαβατά.

Μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν έρθει πολλοί νέοι πρόσφυγες με μεγάλες και επείγουσες ανάγκες για τροφή και στέγη.

Ανάμεσα στις νέες αφίξεις προσφύγων υπάρχουν πολλά βρέφη, παιδιά, έγκυες γυναίκες και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΕΠΕΙΓΟΝ

  • Η ΑΡΣΙΣ απευθύνει επείγουσα έκκληση σε όσους πολίτες διαθέτουν αχρησιμοποίητα σπίτια στα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες να τηλεφωνούν στο 2310 526 150 (καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα).
  • Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ξηρά τροφή, πάνες, γάλα και κρέμες για βρέφη (νούμερο 1 και 2) και όσοι θέλουν να βοηθήσουν προσφέροντας μπορούν να απευθύνονται στην Αποθήκη 15 στο λιμάνι από Δευτέρα έως Παρασκεύη (9πμ – 5μμ), στα τηλέφωνα 6934 863 689 & 2310 526150.
  • Επίσης, όσοι επιθυμούν να καταθέσουν χρηματικά ποσά για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων μπορούν να το κάνουν στον τραπεζικό λογαριασμό δωρεών στην ALPHA ΒΑΝΚ στη Θεσσαλονίκη. IBAN: GR57 0140 7090 7090 0200 2009 353 BIC: CRBAGRAAXXX

Όλη η επικαιρότητα