Χωρίς κατηγορία

Εκλογές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – Μια έδρα για την ΕΑΚ και μια για τη ΔΑΚΕ

ekloges_ekpaideytikoi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών και η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε Ηλείας, κατέλαβαν τις δυο έδρες των αιρετών εκπροσώπων στο ΠΥΣΔΕ Ηλείας, με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, από τις χθεσινές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν και στην Ηλεία, σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν ικανοποιητική και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, με τους εκπαιδευτικούς και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης να ψηφίζουν για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας – που προκήρυξε και τις εκλογές – τα σχολεία χθες παρέμειναν κλειστά και οι εκπαιδευτικοί άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ (για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) και ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ (για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), η θητεία των οποίων είναι διετής.

Οι εκλογές στην Ηλεία

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, λειτούργησαν τέσσερα εκλογικά κέντρα, σε Πύργο, Αμαλιάδα, Λεχαινά και Ζαχάρω, ενώ για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μόλις δυο, σε Πύργο και Αμαλιάδα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών.

Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 5:00 το απόγευμα – οπότε και έκλεισαν οι κάλπες – ο αριθμός των εκπαιδευτικών που ψήφισαν, ήταν ικανοποιητικός. Κι αυτό, αντικατοπτρίζει τη σημασία που δίνουν οι εκπαιδευτικοί στον θεσμό του αιρετού εκπροσώπου τους, για την διασφάλιση της διαφάνειας στη διεκπεραίωση θεμάτων από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Για το ΠΥΣΠΕ Ηλείας, συμμετείχαν τέσσερις παρατάξεις, η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Π.Ε Ηλείας», το «Δημοκρατικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών», η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ)» και η «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Πολλοί από τους υποψήφιους των παραπάνω παρατάξεων, είχαν θέσει υποψηφιότητα και στα ψηφοδέλτια για το ΑΠΥΣΠΕ και το ΚΥΣΠΕ.

«Διεκδικούμε διαφάνεια στη λειτουργία των υπηρεσιών συμβουλίων, σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο», λέει ο Λουί – Χάρης Ραμαροσόν, από την Ανεξάρτητη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Π.Ε Ηλείας. «Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι έχουν κριτήριο και θα επιλέξουν τους εκπαιδευτικούς που τους εκπροσωπούν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σχολιάζει από την πλευρά του ο Νίκος Κουσάβελος, από το Δημοκρατικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών.

Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Για το ΠΥΣΔΕ Ηλείας, συμμετείχαν τέσσερις παρατάξεις, που έλαβαν τις παρακάτω ψήφους: Η «Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση» έλαβε 214 ψήφους και καταλαμβάνει τη μια έδρα και η «ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε Ηλείας» που έλαβε 138 ψήφους, καταλαμβάνει τη δεύτερη έδρα. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ)» έλαβε 131 ψήφους και η «Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση» έλαβε 100 ψήφους. Βρέθηκαν 24 άκυρα ψηφοδέλτια.

Αρκετοί από τους υποψήφιους των παραπάνω παρατάξεων, είχαν θέσει υποψηφιότητα και στα ψηφοδέλτια για το ΑΠΥΣΔΕ και το ΚΥΣΔΕ.

«Είναι σημαντική διαδικασία για εμάς, γιατί ο ρόλος των αιρετών εκπροσώπων μας, είναι να φέρουν διασφαλίζουν τη διαφάνεια, να υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια και τη δουλειά των συναδέλφων και να δίνουν τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται, για να υπάρχει ενημέρωση στον κλάδο για το τι γίνεται και σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ, να προστατεύουν τον κλάδο», σχολιάζει ο Βασίλης Βασιλειάδης από την Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση.

«Θεωρούμε ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι και αυτή η ψήφος είναι πολιτική και όχι προσωπική ή ατομική. Έχουμε να αντιπαλέψουμε πολιτικές και πρέπει να σκεφτόμαστε πως θα ανταπεξέλθουμε την αξιολόγηση που έρχεται το 2017, τα νέα μέτρα, τις συρρικνώσεις των τμημάτων με περισσότερα παιδιά σε κάθε τμήμα», λέει η Άβα Βαγγελάτου από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ).

Ο Λάζαρος Ασμής, από την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση, τη νέα παράταξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σημείωσε «Βασική αρχή της παράταξης μας είναι η ουσιαστική ενδυνάμωση του πρωτοβάθμιου σωματείου με σαφή και διακριτική στάση απέναντι στο νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό γιατί δεν έχει τελειώσει τίποτα. Είναι η εποχή που πρέπει να εντατικοποιηθεί ο αγώνας, όσο δύσκολο κι αν είναι, και γι’ αυτό είμαστε εδώ».

Σήμερα τα αποτελέσματα

Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα, συνεπώς, τα αποτελέσματα για το ΠΥΣΠΕ θα ανακοινωθούν σήμερα το πρωί, ενώ τα αποτελέσματα για ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες, αφού υπολογιστούν τα αποτελέσματα ανά Εκπαιδευτική Περιφερειακή Διεύθυνση και σε κεντρικό επίπεδο στο Υπουργείο Παιδείας αντίστοιχα.

 

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα