Κόσμος

Εκλογές στην Ιρλανδία: To κόμμα που συνδέεται με τον IRA σε ιστορικά υψηλό επίπεδο

Ακούστε το άρθρο

Το αριστερό δημοκρατικό κόμμα της Ιρλανδίας Sinn Fein προφανώς υπερέβη τις δημοσκοπήσεις στις γενικές εκλογές της χώρας, κερδίζοντας το 24,5% των ψήφων.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, το Sinn Fein, μετά την πρώτη ημέρα της καταμέτρησης την Κυριακή, είχε 29 έδρες.

Το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη απόδοση του Sinn Fein στις ιρλανδικές εκλογές.
Η νίκη αυτή θα μπορούσε να δει την πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) να σχηματίζει κυβέρνηση στη Δημοκρατία.
Το Κόμμα των Πρασίνων έλαβε το 7,1% των πρώτων προτιμήσεων, με το Εργατικό Κόμμα να φθάνει τα 4,4% και τους Αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες το 2,9%.

Η απογοήτευση για την οικονομική λιτότητα και η συνεχιζόμενη κρίση στη στέγαση πυροδότησαν την άνοδο του Sinn Fein, το οποίο δεσμεύεται για την επανένωση της Ιρλανδίας και εξακολουθεί να παραγκωνίζεται από το πολιτικό κατεστημένο για τους δεσμούς του με τον IRA.
Ο IRA ήταν η ιρλανδική δημοκρατική παραστρατιωτική οργάνωση που προσπάθησε να τερματίσει τη βρετανική κυριαρχία στη Βόρεια Ιρλανδία με στόχο να επανενώσει ολόκληρη την Ιρλανδία σε μια ανεξάρτητη δημοκρατία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λέον Βαραντάρ, δήλωσε: «Για εμάς ο συνασπισμός με το Sinn Fein δεν είναι επιλογή, αλλά είμαστε πρόθυμοι να μιλήσουμε με άλλα κόμματα».

Η πρόεδρος του κόμματος Sinn Fein, Mary Lou McDonald, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρώτη προτεραιότητά της είναι να σχηματίσει κυβέρνηση με συναδέλφους αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων.

«Fianna Fail ή Fine Gael» δήλωσε η McDonald σε συνέντευξή της στον ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
Πάντως η McDonald πρόσθεσε ότι φυσικά δεν θα αποκλείσει τις συνομιλίες με Fianna Fail και Varadkar του Fine Gael.

zougla.gr

Όλη η επικαιρότητα