Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Να στηριχθούν καινοτόμες δράσεις στην ύπαιθρο!

Ακούστε το άρθρο

Πιστεύουμε στον πρωτογενή τομέα και στις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να έχει, γιατί έτσι, θα βοηθήσει τους αγρότες μας και φυσικά την τοπική μας οικονομία.

Αρκεί να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του παρελθόντος και να καταλάβουμε ότι, παράλληλα με την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων, οφείλουμε να προσέξουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την διαφύλαξη και ανάδειξη της σημασίας των παραδοσιακών μας προϊόντων, και την προώθηση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Αυτό τονίζει με χθεσινή δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις που στοχεύουν ακριβώς στις καινοτομίες του αγροτικού τομέα.

Ο κ. Νικολακόπουλος, με βάση και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στη Γραμματεία Αγροτικού το κόμματός του κάνει λόγο για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων προς επαρκή χρηματοδότηση δράσεων των αγροτών και επισημαίνει την σπουδαιότητα που θα έχει για την ύπαιθρο, η ενεργοποίηση σχετικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την δημιουργία εγγυητικών κεφαλαίων για την αγροτική παραγωγή.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

 Προσδιορίζει ακολούθως την στοχευμένη άρση εμποδίων που δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες και να επενδύσουν αφού η προσπάθειά τους έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπη, είτε με υψηλά κόστη είτε με γραφειοκρατικές λειτουργίες.

Ειδικότερα θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει παρέμβαση στα εξής:

  • Ουσιαστική στήριξη των ομάδων παραγωγών με ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10% με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, των συνεργειών και της εξωστρέφειας του πρωτογενή τομέα.
  • Ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή.
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταυλικών εκμεταλλεύσεων, στο πλαίσιο πάντα της συνολικής μας δέσμευσης για γενικότερη απλούστευση των αδειοδοτήσεων.
  • Περιορισμός του ενεργειακού κόστους με τη μεγαλύτερη αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας (όπως της γεωθερμίας).
  • Αξιοποίηση, κατά προτεραιότητα, των καινοτόμων προγραμμάτων που αφορούν στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών.
  • Ουσιαστική στήριξη των ομάδων παραγωγών με ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10% με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, των συνεργειών και της εξωστρέφειας του πρωτογενή τομέα.
  • Προώθηση της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
  • Σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Νικολακόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προβολή όλων των καλών πρακτικών για τον πρωτογενή τομέα και επανέλαβε την θέση του για αξιοποίηση κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη συλλογικών αγροτικών οργανώσεων.

Ανδρέας Νικολακόπουλος

Όλη η επικαιρότητα