Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

Μπρα ντε φερ Τσίπρα – Τζαβάρα στη Βουλή – Σφοδρή σύγκρουση… μετ’ επαίνων μεταξύ πρωθυπουργού και του Ηλείου βουλευτή

Ακούστε το άρθρο

Έντονη λεκτική διαμάχη, διανθισμένη και με… επαίνους, εκτυλίχθηκε χθες στη Βουλή, με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα, και «φόντο» τις δηλώσεις του αναπλ. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, οι οποίες προκάλεσαν καταιγίδα αντιδράσεων.

Αρχικά ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη για «πρωτοφανή επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» και τόνισε ότι θα μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνη την πρόταση δυσπιστίας κατά του Πολάκη, όταν αυτή κατατεθεί.

«Ο κ. Μητσοτάκης  επιχειρεί να αποφύγει την συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα και επιθυμεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας το αν το ύφος του Παύλου Πολάκη είναι καλό ή κακό, ευγενής ή αγενής, καθότι κατάγεται από τα Σφακιά  και γνωρίζει το ύφος του αψύ των Σφακιανών και θέλει να συζητάμε για αυτό», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «οποτεδήποτε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης, θα μετατρέψω τη συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και θα συζητήσουμε τα μεγάλα και τα κρίσιμα, όχι αυτά που θέλετε εσείς», είπε ο κ. Τσίπρας.

Το «γάντι» από πλευράς ΝΔ σήκωσε ο Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος σε έναν χειμαρρώδη λόγο κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος την κριτική του κ. Φίλη προς όσα είπε ο αναπλ. υπουργός Υγείας.

«Δεν θα το περίμενε ποτέ κανένας για σας, μετά τη δήλωση του εισηγητή σας, Νίκου Φίλη, από του βήματος της Βουλής, ότι η συμπεριφορά του Πολάκη δεν εκπροσωπεί το δημοκρατικό ήθος που πρέπει να υπηρετούμε σε αυτή την αίθουσα, να ταυτιστείτε απόλυτα με αυτόν τον άνθρωπο. Έναν πολιτικό που συστηματικά παραβιάζει όλες τις αρχές της Δημοκρατίας, της ηθικής, της πολιτικής, του Συντάγματος που έχουν αναγορεύσει όχι απλώς ως αξία αλλά ως αυταξία τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του. Αυτή ακριβώς η καταφορά που έκανε ο κ. Πολάκης παραβιάζει την αξία του ανθρώπου, αυτό που έκανε -να στραφεί εναντίον ενός ανθρώπου που είναι αγωνιστής της ζωής, που προσπάθησε και κατάφερε να υπερνικήσει τις φυσικές του αδυναμίες και να ανακηρυχθεί πρωταθλητής στον αγώνα που δίνει σήμερα η Ελλάδα για να αναγορεύσει και να ανακηρύξει εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-, δεν νομίζω ότι έχετε το δικαίωμα να την καλύψετε. Το ύφος του κ. Πολάκη όχι απλώς υπονομεύει τις αξίες της Δημοκρατίας, της ευπρέπειας, της αξιοπρέπειας για την οποία αγωνιζόσασταν στις πλατείες κάποτε, έχετε δημοκρατική υποχρέωση, υποχρέωση που απορρέει από το ίδιο το όνομα της ανθρωπιάς, να τον αποπέμψετε από την κοινοβουλευτική σας ομάδα», επισήμανε ο καταχειροκροτούμενος ο κ. ΤΖαβάρας.

Ο πρωθυπουργός απάντησε εκ νέου στον Ηλείο βουλευτή, λέγοντας μάλιστα ότι τον εκτιμά ιδιαίτερα κι ότι έχει ευφράδεια λόγου!

Όλη η επικαιρότητα