Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

Χρήστος Γαβράς: Άμεσα προληπτικά μέτρα στον «Παράδεισο» της Ηλείας!

Ακούστε το άρθρο

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΒΡΑΣ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Άμεσα προληπτικά μέτρα στον «Παράδεισο» της Ηλείας!

Πρώτη απ’ όλους η Περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλίες για πραγματική προστασία του Κοτυχίου και του δάσους Στροφυλιάς.

Η φωτιά στο πανέμορφο δάσος της Στροφυλιάς έχει προκαλέσει ήδη μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και «πλήγωσε» ανεπανόρθωτα το σπάνιο και παγκοσμίως γνωστό οικοσύστημα του Κοτυχίου.

Από το δυσάρεστο ωστόσο περιστατικό που άφησε ένα σημαντικό τμήμα του δασικού συμπλέγματος μέσα στα αποκαΐδια της φωτιάς, διαπιστώνεται δυστυχώς η έλλειψη μέτρων και παρεμβάσεων προληπτικού χαρακτήρα.

Οι δηλώσεις και καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, έρχονται σήμερα να μας υπενθυμίσουν ότι παρά τις εκκλήσεις τους και το φόβο που είχαν εκφράσει για τον επερχόμενο κίνδυνο, «εισέπραξαν» την αδιάφορη στάση των εμπλεκόμενων Αρχών.

Η προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς έμεινε τελικά απροστάτευτη… Μικρές εστίες φωτιάς παρελθόντων ετών, περιορισμένες και σχεδόν εγκαταλελειμμένες αντιπυρικές λωρίδες εντός του δάσους, ακαθάριστοι χώροι, λαθροϋλοτομίες και άλλες παράνομες επεμβάσεις, αποδείχθηκε τελικά ότι δεν ήσαν αρκετές για να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους για περισσότερα και αποτελεσματικά μέτρα.

Σήμερα, μετά απ’ αυτή την καταστροφή οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας για να σταματήσει εδώ ο κίνδυνος για την περιοχή. Και πρώτη απ’ όλους η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που με τη σημερινή της Περιφερειακή Αρχή επιδόθηκε ακόμη και την κρίσιμη ώρα της πυρκαγιάς σε τεχνάσματα επικοινωνιακής πολιτικής, πρέπει άμεσα να ασχοληθεί με την πρόληψη και προστασία του οικοσυστήματος.

Αν θέλουμε να το βλέπουμε ολόκληρο και όχι κατεστραμμένο και αν επιδιώκουμε να αποτελεί ακόμη τον «παράδεισο» στη Δυτική Ελλάδα κατά τη γενική και διεθνή παραδοχή, να μη χάσουμε ούτε λεπτό για την ορθολογική του διαχείριση.

Με ζώνες προστασίας, διάθεση μέσων, ενίσχυση δυναμικού φύλαξης και περιπολιών, διαρκή ενημέρωση, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιβαλλοντικές δράσεις, αντιμετώπιση αυθαιρεσιών και επιτέλους διεκδίκηση ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους που θα βρίσκεται μόνιμα στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Όλη η επικαιρότητα