Debate μεταξύ Μάκη Μπαλαούρα, Κώστα Τζαβάρα και Γιάννη Κουτσούκου στην εφ.«Πατρίς»

Οι κ.κ. Μάκης Μπαλαούρας, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος απαντούν στις ερωτήσεις της εφημ. «Πατρίς»

Ζητούν την ψήφο σας – Τίθενται στην κρίση σας

Τις ερωτήσεις θέτει η Γιούλη Ηλιοπούλου

Σε μια χώρα όπου η ρήση «Διαφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να τα λες» ακούγεται ως ανέκδοτο (τις περισσότερες φορές), ο θεσμός των  debates τύπου Οξφόρδης (στα ελληνικά: αγχιμαχία) προβάλλει ως ιδανικός για την προβολή σοβαρού πολιτικού λόγου, προσβάσιμου στο ευρύ κοινό.

Ύστερα από συζητήσεις και αρκετή σκέψη σχετικά με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και μετά από την τελική κατάρτιση των ψηφοδελτίων καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το σοφότερο και το σωστότερο για όλους μας είναι το πλέον αυτονόητο… «να γνωρίζω τι ψηφίζω».

Πόσο καλά γνωρίζουν λοιπόν οι υποψήφιοι βουλευτές της περιοχής μας τα προβλήματα του τόπου μας;

Είναι εν τέλει έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν και με ποιον ακριβώς τρόπο;

Όλοι εμείς που θα συνεχίσουμε να ζούμε στην περιοχή που μεγαλώσαμε και αγαπάμε,  εναγωνίως περιμένουμε απαντήσεις που ελπίζουμε να λάβουμε μέσα από αυτό το debate.

Ο τόπος μας δεν χρειάζεται πολλά, χρειάζεται ουσιαστικά, μιας και η φυσική ομορφιά της περιοχής μας, μας δίνει σε πολλά σαφές προβάδισμα.

Δύο εβδομάδες ακριβώς πριν τις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις . Το ζητούμε τόσο εμείς  όσο και ο κόσμος που συναναστρεφόμαστε καθημερινά.

Γι αυτό η  εφημ. «Πατρίς» υιοθετεί το «θεσμό» και θέτει «Προ έντεκα βημάτων» (όσες και οι ερωτήσεις) τους υποψήφιους βουλευτές.

Το debate μας θέλουμε να είναι ανταγωνιστικό αλλά όχι επιθετικό. Είναι δομημένο ώστε να παράξει αποτέλεσμα προκειμένου στο τέλος οι αναγνώστες μας να έχουν σχηματίσει σαφή άποψη

Αν θέλουμε να αλλάξουμε οφείλουμε να αλλάξουμε και στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε, οφείλουμε να διεκδικούμε και να γνωρίζουμε ποιον θα βάλουμε στο τιμόνι και γιατί! Αναλυτικά, συγκεκριμένα και ουσιαστικά!

Οι ερωτήσεις είναι κοινές και οι απαντήσεις όλων θα δημοσιευτούν ακριβώς όπως δόθηκαν.  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των απαντήσεων των υποψηφίων.

Η αρχή γίνεται με τους κ.κ. Μάκη Μπαλαούρα, Κώστα Τζαβάρα και Γιάννη Κουτσούκο

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ

 1. Η απόφαση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τη δεδομένη χρονική στιγμή αιφνιδίασε τους ψηφοφόρους, τάσσεστε υπέρ η κατά;

 

Πώς μπορούσε να γίνει αλλιώς; Από τη στιγμή που η ΝΔ κέρδισε τις Ευρωεκλογές με διαφορά, απέσυρε τους βουλευτές της από τη Βουλή. Και την ακολούθησε το ΚΙΝΑΛ.Πώς να λειτουργήσει η Βουλή; Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς νέα λαϊκή νομιμοποίηση και πιστεύω πως είχε δίκιο.

 

 1. Τι θεωρείτε ότι έχετε να προσφέρετε διαφορετικό από τους άλλους υποψηφίους;

 

Παρά τα όσα καταμαρτυρούν τα ιδιωτικά κανάλια στον «κακό» ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Αριστεράς υπήρξε η πιο αποτελεσματική της τελευταίας 30ετίας. Βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, ξαναστήσαμε το κοινωνικό κράτος, ανορθώσαμε την Υγεία-Παιδεία, επαναφέραμε τα εργασιακά δικαιώματα, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, μειώσαμε κατά πολύ την ανεργία, αυξήσαμε σημαντικά τις επενδύσεις. Και όλα αυτά χωρίς απάτη-υπεξαίρεση-απιστία- κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Όσον αφορά εμένα, τηρώ απαρέγκλιτα τη δήλωση μου όταν εκλέχθηκα βουλευτής, ότι θα είμαι υπηρέτης των πολιτών και των φορέων, όχι μόνο της Ηλείας, χωρίς κομματικές προτιμήσεις. Το μαρτυρούν οι δημόσιες ευχαριστίες των δημάρχων, του Επιμελητηρίου, συλλόγων και κυρίως η αγάπη και εκτίμηση των απλών ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, για τις τροπολογίες που έκανα.

 

 1. Σε ποια προβλήματα του Νομού πιστεύετε πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος μετά τις εκλογές;

 

Στην ολοκλήρωση των βασικών έργων υποδομής. Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε για να αρχίσει η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος που οι προηγούμενοι είχαν εξαιρέσει από την Ολυμπία Οδό – και πράγματι άρχισε -, επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου, παρεμβάσεις ενίσχυσης της ασφάλειας στο Πύργος-Καλό Νερό.Χρηματοδοτήσαμε μελέτες του οριζόντιου άξονα της Πελοποννήσου Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη και του Φράγματος Πηνειού, ξεκινήσαμε έργα για την αποκατάσταση των  Λουτρών Καϊάφα. Όλα αυτά πρέπει να έχουν συνέχεια.

 1. Τι πρέπει να γίνει  για να ενισχυθεί  ο  τουρισμός , ο πολιτισμός   και το εισόδημα των αγροτών μας;

Η ενίσχυση του τουρισμού και του πολιτισμού της Ηλείας, κατά τη γνώμη μου, περνούν ξεκάθαρα μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση της Ολυμπίας. Για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, χρειαζόμαστε κινητοποίηση και από την πλευρά της πολιτείας για έργα υποδομής, εξ ου και ενεπλάκην προσωπικά στη  χρηματοδότηση της μελέτης ανακαίνισης του Φράγματος Πηνειού που υπογράφηκε πριν λίγες μέρες. Χρειαζόμαστε όμως και την κινητοποίηση των αγροτών, που δεν πρέπει να επαναπαύονται στα παλαιά αλλά να ξαναανακαλύψουν τα οφέλη του συνεταιρίζεσθαικαι να ψάχνουν τα διάφορα Προγράμματα, να εισάγουν νέες, πιο κερδοφόρες καλλιέργειες, να μειώνουν το κόστος παραγωγής, να εξάγουν και να αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.

 1. Πιστεύετε τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων;

Είμαι πολύ επιφυλακτικός γιατί θεωρώ ότι ο κόσμος στις εθνικές εκλογές θα ψηφίσει με άλλα κριτήρια από τις Ευρωεκλογές. Βλέπουμε ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πιάσει ακόμη ταβάνι, ενώ παραμένει ακόμη σχετικά ψηλά, πάνω από το 10%, το ποσοστό των αναποφάσιστων .

 1. Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο, το αποτέλεσμα των εκλογών να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας?

Του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία; Σε καμία περίπτωση, γιατί τα προγράμματά μας κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Παράδειγμα,η ΝΔ λέει ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ 30% σε όλους τους πολίτες οριζοντίως.  Εμείς λέμε μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μόνο στη λαϊκή κατοικία. Το ίδιο είναι αυτός που έχει πέντε βίλες και αυτός που έχει ένα αγροτόσπιτο στην Ηλεία; Για τις προσλήψεις στο Δημόσιο ο κ. Μητσοτάκης λέει 1 προς 5, και ότι θα πάρει 1500 αστυνομικούς, έτσι δε μένει κανείς για να ενισχύσει Υγεία, Παιδεία. Εμείς λέμε 1 προς 1 και έτσι μπορούμε να ενισχύουμε σταδιακά την Υγεία και την Παιδεία, με 8.000 άτομα τα επόμενα χρόνια.

 1. Είσθε διατεθειμένος  να δυσαρεστήσετε πυρήνες ψηφοφόρων σας , χάριν του κοινωνικού συμφέροντος;

Έχω δυσαρεστήσει ήδη ψηφοφόρους μου. Ξέρετε, αυτά τα χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση, ερχόταν κόσμος, που μαθημένος από παλιά, νόμιζε ότι αρκεί η παρέμβαση του βουλευτή για να βρει το παιδί του δουλειά ή μια πιο σταθερή. Νόμιμη η  επιθυμία, όμως τους εξηγούσα με ειλικρίνεια ότι παντού πια, όπου εφαρμόζονται κριτήρια ΑΣΕΠ, όλα γίνονται αντικειμενικά, δεν περνάει το πολιτικό ρουσφέτι και δεν πρέπει να περνάει.

 1. Ποιο έργο θέλετε να συνδεθεί με το όνομά σας ;

Η αναβάθμιση της Αρχαίας Ολυμπίας ως διεθνούς τουριστικού προορισμού. Η Ολυμπία είναι παγκόσμιο brandname, και πιστεύω ότι η τουριστική αναβάθμιση της Ηλείας περνά μέσα από ένα σχέδιο πολεοδομικής και πολιτιστικής αναβάθμισης της,που θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Κατακόλου ως HomePort και την επαναλειτουργία του τρένου. Η αναβάθμιση θα εκτείνεται, με ομόκεντρους κύκλους, στους αρχαιολογικούς χώρους, τις τουριστικέςυποδομές όχι μόνο της Ηλείας και των γειτονικών νομών καισε όλη την Πελοπόννησο.

 1. Το αγαθό της ασφάλειας ιεραρχείται πολύ ψηλά αποτελώντας ύψιστη προτεραιότητα για τους πολίτες. Πώς αξιολογείτε τη σημερινή κατάσταση και ποιες λύσεις έχετε να προτείνετε;

Αυτά τα λέει η Νέα Δημοκρατία, όχι εμείς. Για μας ύψιστη προτεραιότητα των πολιτών είναι να έχουν δουλειές και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Νοιαζόμαστε και προτείνουμε λύσεις για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, τηναναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας, την προστασία των εργαζομένων. Επιπλέον, η ασφάλεια, παρά μόνο επικουρικά παρέχεται με αστυνόμευση, χρειάζονται ζωντανές γειτονιές και πόλεις.

 1. Η πολιτική έχει απαξιωθεί. Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στις περιοδείες που κάνετε ως υποψήφιος βουλευτής;

Δεν έχω αρνητικές αντιδράσεις από τους πολίτες. Είμαι ένας από αυτούς. Κάθομαι και πίνω μαζί τους, παράπονα ναι και τις περισσότερες φορές δίκαια, ειδικά σε ό,τι αφορά τις  συμπεριφορά της κρατικής γραφειοκρατίας ή τις καθυστερήσεις έκδοσης συντάξεων π.χ. στον ΟΓΑ Πάτρας, για ανθρώπους με 40 χρόνια ένσημα που καλούνταν να ζήσουν για 1-2 χρόνια χωρίς εισόδημα.

 1. Θα ήθελα το μήνυμά σας στους πολίτες της Ηλείας.

Στις εκλογές της 6ης Ιουλίου ζητάμε την ψήφο τους για να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε ό,τι καλό κάναμε στο κοινωνικό κράτος, στην Υγεία-Παιδεία, στους μισθούς και την προστασία των εργαζομένων, στις συνθήκες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη περαιτέρω μείωση της ανεργίας με δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.  Ζητάμε τη στήριξη τους για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις οικονομικές συνθήκες για την πλειονότητα των πολιτών που την βγάζουν ακόμη δύσκολα.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ

 1. Η απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τη δεδομένη χρονική στιγμή αιφνιδίασε τους ψηφοφόρους , τάσσεστε υπέρ η κατά ;

Η κήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Δεν αιφνιδιάστηκε κανείς αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν χαρακτήριζε τις ευρωεκλογές ως ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση του αποδεχόταν το ενδεχόμενο της πρόωρης διάλυσης της Βουλής σε περίπτωση ήττας του σ’αυτές. Υπό τα δεδομένα αυτά, έπεσε ακόμα μια φοράθύμα της αλαζονείας και της αμετροέπειας του και αυτοπαγιδεύτηκε, ώστε να μην μπορεί να αποφύγει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Επομένως περισσεύει η οποιαδήποτε θετική ή αρνητική στάση μου απέναντι στους χειρισμούς αυτούς.

 1. Τι θεωρείτε ότι έχετε να προσφέρετε διαφορετικό από τους άλλους υποψηφίους;

Στις ελεύθερες και νεωτερικές κοινωνίες κάθε αυθεντική πολιτική παρουσία γίνεται αντιληπτή ως διαφορά. Εξ ορισμού, λοιπόν, διαφέρω τόσο εγώ από τους άλλους όσο και οι άλλοι από εμένα. Αυτή τη διαφορά ο λαός την προσλαμβάνει και την αξιολογεί με βάση τα ειδικότερα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τη μέχρι σήμερα δράση στο πολιτικό και στο κοινωνικό πεδίο όσων ζητούν τη ψήφο του. Η μαχητική και ασυμβίβαστη συνηγορία μου υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών της Ηλείας για 4 συναπτές δεκαετίες στα δικαστήρια, η θητεία μου ως Υπουργού Πολιτισμού, η συμμετοχή μου σε επιτροπές διεθνών οργανισμών (Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων Συμβουλίου της Ευρώπης), η κοινοβουλευτική μου δράση ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ τα 5 τελευταία χρόνια,με πάνω από 150 ομιλίες και κατάθεση 255 ερωτήσεων,θεωρώ ότι αποτελούν τη βάση της διαφορικής αξιολόγησης μου από τους πολίτες της Ηλείας.

 1. Σε ποια προβλήματα του Νομού πιστεύετε πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος μετά τις εκλογές?

Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πατρών –Πύργου – Ολυμπίας, η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας (επίλυση προβλημάτων ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου, βελτίωση Κανονισμού ΕΛΓΑ, ίδρυση ταμείου αποκατάστασης ζημιών από τη κλιματική αλλαγή κ.λπ.), η αξιοποίηση του συμβολικού πολιτισμικού και τουριστικού δυναμικού που μπορεί να απελευθερωθεί από το όνομα της Αρχαίας Ολυμπίας, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η επόμενη κυβέρνηση. Για όλα αυτά που αγνόησε η απερχόμενη κυβέρνηση, η επόμενη πρέπει να δώσει το περισσότερο βάρος.

 1. Τι πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί ο τουρισμός, ο πολιτισμός και το εισόδημα των αγροτών μας;

Πρώτα από όλα, πρέπει να πιστέψουμε ότι τόσο ο πολιτισμός όσο και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν για την Ηλεία τα πιο δυναμικά στοιχεία για την ανάπτυξη της. Προ ημερών διατύπωσα σε ομιλία μου στην Αρχαία Ολυμπία το προκλητικό δίλημμα «Ολυμπία ή θάνατος», εννοώντας ότι ή θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην αξιοποίηση μιας πυρηνικής δύναμης, που αιώνες κοιμάται στην Ηλεία με τη μορφή του πολιτισμικού αποθέματος της Ολυμπίας ή θα παραμείνουμε η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την αγροτική παραγωγή της Ηλείας. Η παραγωγική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα με ορθολογικό τρόπο και με σύγχρονες μεθόδους και αντιλήψεις μπορεί να εκτινάξει την οικονομία του τόπου μας.

 1. Πιστεύετε τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων?

Πιστεύω τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις στην έκταση και τον βαθμό που αυτές αποτυπώνουν μια στιγμή από τη διαδικασία, μέσω της οποίας διαμορφώνεται η κοινή γνώμη για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

 1. Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο, το αποτέλεσμα των εκλογών να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας?

Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο. Το πιθανότερο όμως είναι ότι η ΝΔ με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι σε θέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν αποκλείει, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, τη συνεργασία ευρύτερων δυνάμεων στη κυβερνητική προσπάθεια που θα αναλάβει η ΝΔ για να απαλλάξει τη χώρα από τα δεινά που επισώρευσε η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

 1. Είσθε διατεθειμένος να δυσαρεστήσετε πυρήνες ψηφοφόρων σας, χάριν του κοινωνικού συμφέροντος;

Ποτέ δεν σκέφτηκα αν θα δυσαρεστήσω τους συμπολίτες μου όταν χρειάστηκε να πάρω αποφάσεις που εξυπηρετούσαν το γενικότερο καλό και αφορούσαν τη προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

 1. Ποιο έργο θέλετε να συνδεθεί με το όνομά σας ;

Όλοι γνωρίζουν στην Ηλεία ότι η μέχρι σήμερα κοινοβουλευτική μου θητεία και κυρίως το πέρασμα μου από το ΥπουργείοΠολιτισμού έχει συνδέσει το όνομα μου με πολλά και σημαντικά έργα σε όλες τις περιοχές του τόπου μου (Αρχαία Ολυμπία, Επικούριος Απόλλωνας, Πύργος, Ανδραβίδα, Αμαλιάδα, Γαστούνη, Βαρθολομιό, Κάστρο Χλεμούτσι). Ελπίζω με την εμπιστοσύνη που θα εκφράσει στο πρόσωπο μου ο λαός της Ηλείας να μπορέσω με τον ίδιο ρυθμό να συνεχίσω το έργο μου για τoκαλό της Ηλείας.

 1. Το αγαθό της ασφάλειας ιεραρχείται πολύ ψηλά αποτελώντας ύψιστη προτεραιότητα για τους πολίτες. – Πως αξιολογείτε τη σημερινή κατάσταση και ποιες λύσεις έχετε να προτείνετε

Η απερχόμενη κυβέρνηση είναι γεγονός ότι στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών κατέγραψε αρνητικές επιδόσεις. Πολλοί έχουν κάνει λόγο για υπόγειες διαδρομές του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων της ανομίας. Για τη ΝΔ το αγαθό της ασφάλειας αποτελεί άμεση και υψηλή προτεραιότητα της κυβερνητικής δράσης. Χωρίς το αίσθημα της ασφάλειας δεν υπάρχει ελευθερία του πολίτη.Το κλίμα της γενικευμένης τρομοκρατίας που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια από την ασύστολη και ανεξέλεγκτη δράση αναρχικών και τρομοκρατικών ομάδων θα πρέπει να ανακοπεί και να αντιμετωπιστεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Το κράτος πρέπει να είναι ο εγγυητής της εφαρμογής των νόμων και της κοινωνικής ευταξίας.

 

 1. Η πολιτική έχει απαξιωθεί – Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στις περιοδείες που κάνετε ως υποψήφιος βουλευτής?

Η  πολιτική δεν θα πάψει ποτέ να υπακούει στον ορισμό που πριν από 2500 περίπου χρόνια της έδωσε ο Πλάτωνας στον περιώνυμο «Πολιτικό» του. Είναι το δώρο που δόθηκε στους ανθρώπους για να λύνουν και να διαχειρίζονται τα κοινά τους προβλήματα, χωρίς να σφάζει ο ένας τον άλλο. Τις απλές αυτές αλήθειες εξακολουθεί να υιοθετεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό το διαπιστώνω στις περιοδείες που κάνω στην Ηλεία εν όψει των εκλογών. Οι πολίτες πλέον αποδοκιμάζουν όσους τα 5 τελευταία χρόνια, υπηρετώντας τον κρατισμό και τον λαϊκισμό, επένδυσαν σε αντισυστημικές δήθεν αντιλήψεις και λύσεις. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο η ΧΑ, η Ελληνική Λύση κ.α. επένδυσαν στην αντιπολιτική με αποτέλεσμα να εισπράξουν την αποδοκιμασία του λαού.

 1. Θα ήθελα το μήνυμά σας στους πολίτες της Ηλείας

Σ’ αυτές τις εκλογές ο λαός με τη δύναμη της ψήφου του πρέπει να αλλάξει την ίδια τη ζωή του, να καταδικάσει τους ψεύτες τους λαϊκιστές και τους τυχοδιώκτες. Να δώσει μια ευκαιρία στην αλήθεια και στην πολιτική αλλαγή. Να κάνουμε ένα βήμα πιο γρήγορα από τη φθορά!

 

γΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

 1. Η απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τη δεδομένη χρονική στιγμή αιφνιδίασε τους ψηφοφόρους , τάσσεστε υπέρ η κατά ;

Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει πριν τις δεσμεύσεις  που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας έναντι των δανειστών μας για να επιτύχει  την ψευδεπίγραφη «έξοδο» από το Μνημόνιο.

Αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές μετά την ηχηρή αποδοκιμασία του στις Ευρωεκλογές.

Εμείς, όχι μόνο δεν αιφνιδιαστήκαμε, το αντίθετο μάλιστα, είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αιφνίδιων εκλογών.

 

 1. Τι θεωρείτε ότι έχετε να προσφέρετε διαφορετικό από τους άλλους υποψηφίους;

Τη γνησιότητα και την αυθεντικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις, την ειλικρίνεια και την καθαρότητα στο πολιτικό λόγο, την γνώση και την εμπειρία στη διαμόρφωση και προώθηση των πολιτικών θέσεων, το ήθος και την εντιμότητα ως απαράβατες  αρχές στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο.

Συναθροιζόμενα όλα αυτά πιστεύω ότι καθιστούν την υποψηφιότητά μου την πλέον αξιόπιστη επιλογή.

 

 1. Σε ποια προβλήματα του Νομού πιστεύετε πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος μετά τις εκλογές?

Στο ξεμπλοκάρισμα του δρόμου Πάτρα – Πύργος, από τις περιπέτειες που τον ενέπλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σπίρτζης, στην ενίσχυση των Νοσοκομείων μας, την υποστήριξη των Σχολών ΑΕΙ, στην υλοποίηση των έργων που έχει δρομολογήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 1. Τι πρέπει να γίνει  για να ενισχυθεί  ο  τουρισμός , ο πολιτισμός   και το εισόδημα των αγροτών μας;

Έχω κατά καιρούς παρουσιάσει αναλυτικές θέσεις και προτάσεις για όλα αυτά, με κύριους άξονες την φορολογική ελάφρυνση και τα κίνητρα στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας, τα έργα υποδομής  σε όλους τους τομείς, από το αρδευτικό μέχρι τις συνδυασμένες μεταφορές , την προβολή των προϊόντων μας και την ανάδειξη της  πολιτικής μας κληρονομιάς.

Όμως, κανένα από όλα αυτά δεν μπορεί να αποδώσει την προστιθέμενη αξία που θα κάνει τη διαφορά αν δεν είναι ενταγμένο σ΄ένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Το σχέδιο αυτό παρουσίασε η κα Γεννηματά από την Πάτρα και  το ανέλυσα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία λειτουργεί συνδυαστικά με βάση τα Brand – Location – Product(Όνομα – Τοποθεσία- Προιόν).

Δίνει ταυτότητα στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και αξιοποιεί τα τρία μας πλεονεκτήματα, Ολυμπιακή Γή, Ολυμπία και Ήλιδα, προϊόντα με όνομα και ποιότητα.

 1. Πιστεύετε τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων?

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα  χρήσιμο εργαλείο για να αναλύεις την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και γενικότερα τάσεις  που επικρατούν. Όταν γίνονται με επιστημονικά κριτήρια και χωρίς ερωτήματα παγίδες μπορεί να δίδουν και αξιόπιστα αποτελέσματα.

 

 1.      Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο, το αποτέλεσμα των εκλογών να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας?

Ο κυρίαρχος λαός θα καθορίσει το ρόλο του καθενός  μας μετά τις εκλογές.

Το Κίνημα Αλλαγής παλεύει, ώστε η χώρα να μην  εγκλωβιστεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που έχουν ταυτιστεί σε πολλές όψεις της πολιτικής τους.

Γι΄αυτό λέμε είτε ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσεις στο τέλος βγαίνει Καραμανλής και πως τις συντηρητικές πολιτικές που υπέγραψε και εφάρμοσε ο κ. Τσίπρας  φιλοδοξεί να τις συνεχίσει με μεγαλύτερο ζήλο ο κ. Μητσοτάκης.

Ζητάμε την δύναμη από το λαό να τα αλλάξουμε όλα αυτά και αν μας την δώσει   θα  βαδίσουμε σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, με στόχο της απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις την πολιτική σταθερότητα, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Είμαστε δύναμη προόδου και σταθερότητας και το έχουμε αποδείξει.

 1. Είσθε διατεθειμένος  να δυσαρεστήσετε πυρήνες ψηφοφόρων σας, χάριν του κοινωνικού συμφέροντος;

Το έχω ήδηκάνει, και μάλιστα αρκετές φορές, όταν αναγκάσθηκα να ψηφίσω δυσάρεστα μέτρα, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα και να αντιμετωπίσει το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα που το 2009 ήταν 15,5% του ΑΕΠ ή 35 δισ. σε ετήσια βάση.

Το έχω επίσης κάνει, όταν υποστήριξα μέτρα διαφάνειας και αξιοκρατίας  για να χτυπήσουμε τις πελατειακές σχέσεις, τη σπατάλη και τησυναλλαγή.

Θα το ξανακάνω, όταν χρειαστεί γιατί το συμφέρον των πολλών, δηλαδή το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, είναι πάνω από τα άτομα και τις επιμέρους ομάδες.

 

 1. Ποιο έργο θέλετε να συνδεθεί με το όνομά σας ;

Είναι ήδη συνδεδεμένο με τον δρόμο Πάτρα- Πύργος, καθώς  δική μου πρόταση ήταν η υλοποίηση του  ως δημόσιο έργο, μετά την απένταξη του από την Ολυμπία Οδό.

Η σχετική Νομοθετική Ρύθμιση ήταν απαίτησή  μου και με την απειλή μάλιστα της καταψήφισης  των αναθεωρημένων συμβάσεων των πέντεαυτοκινητοδρόμων.

Από τον Μάρτη του 2015 που ακυρώθηκε η δημοπράτηση του έργου από την Κυβέρνηση του ΣΎΡΙΖΑ και κατατμήθηκε σε οκτώ εργολαβίες, δίνω τη μάχη με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα  για την υλοποίηση του.

Δυστυχώς όμως, βρήκα απέναντι μου τη σκοπιμότητα και τις μεθοδεύσεις του κ. Σπίρτζη.

Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω με την ίδια επιμονή και μεθοδικότητα μέχρι το μεγάλο αυτό έργο, για την ανάπτυξη και την οδική ασφάλεια  να γίνει πράξη.

 

 1. Το αγαθό της ασφάλειας ιεραρχείται πολύ ψηλά αποτελώντας ύψιστη προτεραιότητα για τους πολίτες. – Πως αξιολογείτε τη σημερινή κατάσταση και ποιες λύσεις έχετε να προτείνετε

Ζούμε σ΄ένα κόσμο ανασφαλή με τους ανθρώπους φοβισμένους για το αύριο και το μέλλον των παιδιών τους. Φανταστείτε αυτό το αίσθημα της γενικότερης ανασφάλειας που δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο, να επιτείνεται από τα καθημερινά φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας που βλέπουμε γύρω μας πολλές φορές και με την ανοχή των υπευθύνων.

Χρειαζόμαστε επομένως πολιτικές που οδηγούν σε μια κοινωνία  αλληλεγγύης και συνοχής, και ταυτόχρονα μέτρα που διασφαλίζουν το αγαθό της ελευθερίας σε κάθε επιλογή, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Προϋπόθεση για όλα αυτά αποτελεί η πολιτική βούληση, που σήμερα φαίνεται ότι δεν υπάρχει.

 1. Η πολιτική έχει απαξιωθεί – Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στις περιοδείες που κάνετε ως υποψήφιος βουλευτής?

Το φαινόμενο είναι ευρύτερο και επικίνδυνο για τη Δημοκρατία γιατί κλυδωνίζονται και αμφισβητούνται τα βάθρα της, στο Κοινοβούλιο, την  Αυτοδιοίκηση και το Συνδικαλισμό.

Το βλέπουμε παντού με διαφορετικές εκφάνσεις κάθε φορά, ανάλογα με τις συγκυρίες, όπως για παράδειγμα οι αγανακτισμένοι της περιόδου του αντιμνημονίου ή οι απογοητευμένοι μετά την  κατάρρευση  των αυταπατών που καλλιέργησε ο κ. Τσίπρας.

Η απάντηση είναι περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή, διαφάνεια, λογοδοσία κι αξιοκρατία παντού, για τους πάντες και τα πάντα, ώστε να αποκτήσουν οι πολίτες εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους τους.

 1. Θα ήθελα το μήνυμά σας στους πολίτες της Ηλείας

Να γυρίσουν «σπίτι τους», ώστε με το Κίνημα Αλλαγής να ζήσουν και οι νεότεροι σε συνθήκες Δημοκρατίας και Ευημερίας που απόλαυσαν οι παλιότεροι με τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.